Lättklätt i tryckkammaren

IMG_3291.jpg

Lättklätt i tryckkammaren av Karin Brunk Holmqvist handlar om pensionärsparet Agnes och Adolf som köper sig ett litet hus i Ljunglyckorna på Österlen. Agnes tänker påta i trädgården och skaffa katt och Adolf tänker ta det mer lugnt och undrar varför de ska skaffa katt. Grannparet Rut och Herman visar sig vara trevliga och de blir snabbt vänner. Men den andra grannen Lutz är mer mystisk. Fördragna gardiner i fönstren och smällar och rök men ingen förklaring till vad som sker på hans tomt får Adolf att oroa sig för vad grannen egentligen håller på med och när saker börjar försvinna då börjar spekulationerna ta fart.

Som vanligt lyckas Karin skapa en härlig skröna i vår och försommar skrud. Här får vi både följa vårens framfart och början på sommaren såväl som de härliga personerna och deras tankar och handlingar. Som alltid är det osäkerheten för det ovanliga och det man inte förstår som är det missförstånden handlar om och som det blir tokigheter runt. Men också de vanliga vardagsbestyren blir småroliga när de beskrivs utifrån personernas karaktärsdrag och det är ju ändå det som gör denna (och hennes tidigare böcker) så älskvärd. För det här är en bok som låter det lilla ta plats och sprida både glädje och vårkänsla till läsaren.

Jag blir som alltid glad och varm av Karin Brunk Holmqvists böcker och så också denna gång. Man vill kunna stiga in och få se och träffa dessa människor som är som vi är mest men som inte bara hinner fundera och fantisera ihop saker utan också lyckas agera på dem. Och det är där det komiska i böckerna ligger.

Det här är trevlig läsning som passar perfekt just nu när alla knoppar börjar slå ut och världen visar alla sina färger och av mig får den 4,5 (av 5) då den underhåller på ett helt underbart sätt.

Tack Bokfabriken och Karin Brunk Holmqvist för att jag fick läsa!

  • Namn: Lättklätt i tryckkammaren

  • Författare:: Karin Brunk Holmqvist

  • Genre: Feelgood

  • Antal sidor: 271

  • Förlag: Bokfabriken

Vatten

IMG_3296.jpg

Vatten, av Andreas Karlsson, är en bok som titeln avslöjar handlar om just vatten, och mer specifikt människans relation till vatten. Den rent naturvetenskapliga aspekten av denna viktiga vätska gås kort igenom, för att sen i detalj titta på hur människans förmåga att tämja vattnet i mångt och mycket format världens kulturer.

Boken är uppdelad i sektioner med tydliga avgränsningar vilka känns genomtänkta, men det känns ändå ibland som att varje sektion är samma innehåll sett ur en lite annan lins. Författarens fascination för tekniska lösningar kring vattenhantering skiner igenom men tillåts inte ta överhanden. Med vatten som den röda tråden tas läsaren tas på en resa mellan en vid skara ämnen, allt från teknik och historia till religion, politik och antropologi. För en bok som handlar om samhällsbyggnad och civilisationer, såväl nutida som dåtida, ges dock den viktiga delen om jämställdhet väl lite utrymme.

Språket flyter bra och ger sällan textbokskänsla, även om det är en väldigt faktatung bok med mycket referenser.

Detta är sammanfattningsvis en intressant och mycket viktig bok som ger bra bakgrund till varför vatten är så viktigt för oss, och ger verktyg till läsaren för att fortsätta fundera på detta. Den får av mig 4 (av 5).

Tack Historiska Media och Andreas Karlsson för att jag fick läsa!

  • Namn: Vatten

  • Författare: Andreas Karlsson

  • Genre: Fakta

  • Antal sidor: 304

  • Förlag: Historiska Media

Gränsmark

IMG_8826.jpg

Gränsmark av Aino Trosell handlar om Siv som är brevbärare i Finnmarken. Genom bister vinterkyla och till sommarens myggsvärmar tar hon och levererar post till de som bor där. Mobiltäckningen är sporadisk och här bor jägare, galningar och rättshaverister. Siv får som lantbrevbärare både agera fyllechaufför och motta bikt. Vi får följa Siv under ett år som brevbärare i glesbygden och vad det innebär i att komma människorna ute i stugorna närmare.

Varje kapitel är en månad men är uppdelat i avsnitt vilket gör att det enkelt går att ta en paus i läsandet. Texten flyter på och målar ofta upp scenerna med ibland korta meningar. Det är en berättarstil som jag tänker spelar på synen av att “de längre upp i norr inte pratar så mycket”. Men kanske läser jag in för mycket i det. Det blir i alla fall tydligare och enklare det man läser när man inte behöver ta in långa meningar.

Denna bok ger en inblick i lantbrevbärarens uppgift, både den officiella och den inofficiella som att vara den mänskliga kontakt som endel människor får. Ute i glesbygden där närmsta grannen är en bit bort kan brevbäraren bli lite av en allt i allo som ger möjlighet till fortlevnad där man inte träffar så många andra. Då är det bra med en brevbärare att få skjuts av eller bikta sig till! Boken tar också upp den eviga frågan landsbygd vs stad och hur dessa påverkar varandra. Det är helt enkelt en samtidsroman som ger sig i kast med att skriva om detta ämne. Samtidigt som det största ämnet är glesbygd/stad så tar boken upp allt ifrån machokultur, starka kvinnor, flyktingar och problematiken glesbygden brottas med.

Det här är en fint skriven bok som tar upp många aspekter av glesbygden. Jag tycker också mycket om att varje kapitel är en månad även om kapitlen på så sätt blir lite väl långa så det är tur att de är uppdelade inom kapitlet. Denna läsupplevelse vill jag ge 4 (av 5)!

Tack för att jag fick läsa Hoi förlag och Aino Trosell!

  • Namn:: Gränsmark

  • Författare; Aino Trosell

  • Genre: Samtidsroman

  • Antal sidor: 455

  • Förlag: Hoi förlag

Den konserverade änkan

IMG_3017.jpg

Den konserverade änkan av Hélène Gullberg handlar om Sara som 1779 gifter sig med möbelkonstnären Georg Haupt. Men bara 5 år senare dör Georg och Sara blir änka med 7 barn att ta hand om. Med ensamt ansvar för verkstaden och alla som arbetar i hushållet måste hon hitta sin nya plats. De andra hantverkarna, skrået, vill att hon ska gifta om sig, bli konserverad, och på så sätt ge verkstaden till en annan hantverkare. Frågan är vilken väg hon ska välja.

Det här är en spännande historisk roman som berättar om livet för kvinnorna under gustaviansk tid, hur skråen inom möbelkonst fungerade och hur verkstäder var ett område för männen. Med fina beskrivningar av miljöer och personer tar hon med oss till en tid när kvinnor endast blev myndiga om de blev änkor och det var viktigt att få söner för att föra släkten vidare, och den stress detta blev.

Trotts att kvinnorna under 1700-talet inte hade en framträdande roll utan mest var ute i kulisserna är det just kvinnorna som för denna roman framåt och visar på olika skikt i samhället. Sara naturligtvis men vi får även följa de kvinnor som arbetar i hushållet och deras personligheter och livsöden men också vad som händer i hushållet och spelet utanför husets väggar. Här finns både glädje och sorg och det blir också tydligt hur olika personer bestämmer över andra och står högre i kurs. På många sätt var detta en hård tid för många människor och det kommer fram i boken!

Något jag också uppskattar är att det finns med en liten kort text om de viktigaste personerna i boken som beskriver vad som hände med personerna efter att boken är slut. Det ger ett fint avslut och så behöver inte jag vara så nyfiken på hur det gick för dem i livet. För detta är ju riktiga personer som har fått liv i denna bok! Det jag funderar på undertiden som jag läser är hur mycket av det som händer i hushållet hände på riktigt. Vad har författarinnan hittat på och vad har hon beskrivit. Det skulle jag gärna vilja läsa..

Hélène Gullberg arbetar som intendent på Kungliga slottet och har arbetat som möbelspecialist på Bukowskis Auktioner och har stor kunskap inom detta område. Detta är hennes romandebut och den gör hon på ett fint sätt med en text som flyter på och berättelse som berättar mer än bara en saga. Här är det historia som kommer till liv!

Denna bok får 5 (av 5) för sin fina beskrivning av ett hushåll och verkstad i gustaviansk tid.

Tack Historiska Media och Hélène Gullberg för att jag fick läsa och lära mig mer om livet under denna tid!

  • Namn: Den konserverade änkan

  • Författare: Hélène Gullberg

  • Genre: Historisk roman

  • Antal sidor:

  • Förlag: Historiska media

Hej Bajskorv!

Hej Bajskorv! av Henrik Hallgren är en bok om Bajskorv och bajskorvsfamiljen. Vi får träffa några olika medlemmar och får reda på var de bor och vad det tycker mest om att göra.

Det här är ingen bok som innehåller fakta om bajskorvar mer än lite allmänt i hur bajs kan se ut. Utan detta är en sagobok om bajskorven Bajskorv som bor i magen och bajs och prutt går ju alltid hem bland barn. Boken är skriven med humor som får mig att le. Men kanske är denna bok till viss del skriven för vuxna? För med sina stora tydliga bilder och liten text och visuella utseende kan det mycket vara så att det är vi föräldrar som har mest behållning av den.

1,5 åringen (som tycker att det är oerhört roligt att öppna bokpost) tog och satte sig direkt med boken och vi läste den. Jag kan säga att det fungerade alldeles utmärkt att läsa den med henne då det inte är så mycket text, utan hade kunnat vara lite mer, men frågorna som finns i boken var inget hon fastnade på. Sedan satt hon och bläddrade i boken och tittade på bilderna och pekade en lång stund. Kanske hade tjockare sidor varit bra för även om hon bläddrar försiktigt kan det ju hända olyckor.

4.5 åringen tycker såklart att ämnet är roligt men för honom är berättelse lite för enkel. Men tyckte att det var roligt med frågorna. För denna åldersgrupp hade mer text behövts och varför inte väva in lite fakta i boken samtidigt som till exempel vad tarmen heter. En fundering vi får är också när de badar i toaletten.. Då spolas de ju ner och bort från sitt hem.

Men det märks att man visuellt har lagt ner mycket tid och kraft på denna bok. Allt från omslag till sidornas kvalitet är fin och illustrationerna håller en hög klass. Det märks att det är en illustratör som har skapat denna bok. Texten hittar inte riktigt rätt åldersgrupp då den i vissa delar är lite för svår för 0-3, när det ska svaras på frågor eller förstå tursitbajsen, medan den för de äldre är lite för enkel och lite text. Så textmässigt att vi här hemma velat ha mer.

För sin lite dolda humor för oss föräldrar och bajssaga (och för att alla i bajsfamiljen ser så snälla ut) ger vi denna bok 3,5 (av 5).

Tack Henrik Hallgren och Bonnier Carlsen för att vi fick läsa!

  • Namn: Hej Bajskorv!

  • Författare: Henrik Hallgren

  • Ålder: 0-5 år

  • Antal sidor: 32

  • Förlag: Bonnier Carlsen

Knappt en droppe blod

IMG_2938.jpg

Knappt en droppe blod av Carin Hjulström är andra boken i deckarserien Säbyholms gröna fingrar och i denna del får vi följa med när Siri och Anton startar upp sitt andra år som ägare till en plantskola. De börjar komma iordning men samtidigt som deras nya växthus kommer kommer också Puddy och hävdar att det är han som äger plantskolan och borta på kyrkogården mördas en gammal advokat. En ny mordgåta tar sin början och både Siri och Antons liv blir inte det samma…

Det här är en sådan trevlig deckare och precis som förra tar den sin början under vårvintern och man får tillsammans med personerna i boken möta våren. Så perfekt läsning just nu med andra ord. Tillsammans med miljöbeskrivningarna och de fint beskrivna och sammansatta personbeskrivningarna som man nu får lära känna ännu mer, och vars historia som så smått börjar nystas upp, vill man inget hellre än att få åka ut och ta en afternoon tea och titta på plantskolan. Det är en mysig läsning helt enkelt med inslag av mord för mordet har inget övertag i berättelsen skulle jag säga utan den är en del av det man får följa.

I denna bok får man lösningen på endel frågor som lämnades obesvarade i första boken (och som jag hade klurat ut att det kunde vara så det hängde ihop) medan endel frågor som jag hade från förra boken inte fick sina svar. SPOILER från första men det som jag inte fick svar på i denna var hela lösningen på mordet i första boken. Där kändes det faktiskt som att det fanns mer att ta reda på och det lämnades lite öppet om det fanns mer där. Men eftersom det, till min glädje, kommer komma fler böcker i serien är det kanske en sak som vi kommer få reda på längre fram. För de framtida böckerna om Siri, Anton och polisen Olle är böcker jag kommer se fram emot.

Själva mordet då? Ja det kan man faktiskt lösa om man följer med i informationen som ges i vad som händer och hur personerna är. Det tycker jag är väldigt roligt för en av tjusningarna med att läsa deckare är ju att försöka gissa vem som ligger bakom och se om man har klurat rätt. Pusseldeckare är ju ändå väldigt roliga att läsa!

Detta är precis som förra en trevlig och mysig läsning där vi som läsare ges möjligheten att lösa mordet tillsammans med polisen! Roligt tycker jag och vill ge även denna 4,5 (av 5)! Ser fram emot nästa bok i serien!

Tack för att jag fick läsa Carin Hjulström och Bokförlaget Forum!

  • Namn: Knappt en droppe blod

  • Författare: Carin Hjulström

  • Genre: Deckare (Feelgood-deckare)

  • Antal sidor: 372

  • Förlag: Bokförlaget Forum

Bara ett litet mord

239B41FE-B6DD-4B99-9864-CDB78DBDF260.JPG

Bara ett litet mord av Carin Hjulström är första delen i deckar serien Säbyholms gröna fingrar och utspelar sig i Säbyholm norr om Stockholm. Boken handlar om den Siri Ehrensvärd som är en av Sveriges stora skådespelerskor som efter ett stort svek av kärleken Egil, teaterchef på dramaten, flyr ut till Säbyholm och sin föräldralöse brorson Anton och plantskolan han bor på. Här ute hamnar de båda i en mordutredning på en jakttillsyningsman på ängarna till jaktslottet Thoresta och med sin förmåga att studera människor hjälper Siri den lokala polisen Olle med information.

Detta är en perfekt bok att läsa så här på våren då den tar sin början under vårvintern/tidig vår och vi får följa med hur naturen vaknar till liv och börjar slå ut. Från kalla dagar får vi följa med dem ut i växthusen och hur de startar upp sin verksamhet och sår och får plantorna att växa och slå ut. Det är mysigt och fint och en fin metafor för hur Siri och Antons relation växer och blir innerlig och nära men också hur både Anton och Siri börjar sina egna resor mot att bli hela och se att det finns mer i deras liv än de tidigare gjort.

Denna deckare skulle jag säga är både en pusseldeckare och mysdeckare och faktiskt skulle jag säga en Feelgood-deckare då problemen som Siri och Anton har i sina liv får ta plats och man får följa hur de påbörjar att ordna upp dem och skapa en ny gemenskap. Jag blir både engagerad och irriterad på dem i hur de gör sina val men det gör ju faktiskt personerna mer levande.

Denna bok är lika mycket livet och hur vi ordnar upp det som en deckare. Så vill man ha en deckare där både får klura på ett mord men också följa personerna och deras problem på ett fint och roligt sätt där man egentligen vill åka ut till Säbyholms och ta en vårpromenad så är det här en perfekt bok! Jag tyckte den var både lättläst och trevlig med personporträtts om målade upp en fin bild av de inblandade.

Den här deckaren har många nivåer och hur allt hänger ihop får man faktiskt inte reda på i denna bok. Så det är tur att det kommer bli en serie där bok 2 redan finns ute. Kanske kommer man närmare Siri och Anton och de hemligheter och mysterier som finns i deras förflutna i denna. Någon del av dem kanske till och med får en förklaring.

För humorn som finns med i denna bok, den härliga miljön och en deckare som verkligen för tankarna till Morden i Midsomer, precis som tidigare personer har skrivit, ger jag denna ok 4,5 (av 5).

Tack för att jag fick läsa Carin Hjulström och Bokförlaget Forum!

  • Namn: Bara ett litet mord

  • Författare: Carin Hjulström

  • Genre: Deckare (Feelgood-deckare)

  • Antal sidor: 421

  • Förlag: Bokförlaget Forum

Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna

IMG_2713.jpg

Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna av Anna James handlar om Tilly (Matilda) Blad som bor tillsammans med sina morföräldrar eftersom hennes mamma är försvunnen sedan hon är bebis och pappan är död. En dag märker Tilly att några av hennes favorit karaktärer dyker upp i hennes morföräldrars bokaffär och att hon kan resa in i deras böcker. Men det kan väl ändå inte stämma? Och om det stämmer vilka möjligheter för äventyr öppnar inte denna kunskap upp? Kanske kan mysteriet om vad som hände Tillys mamma få ett svar?

Låt mig bara börja med att säga: Åh vilken bok och så jag hoppas att det stämde. Att man kan vara en bokvandrare som inte bara skulle få prata med olika karaktärer i sina favoritböcker utan också kunna få gå in i böcker och uppleva dem. Gå igenom fantastiska miljöer, äta spännande bakverk och få resa genom tid och rum till olika platser. Vilken bokälskare skulle inte vilja göra det ibland? I denna bok är detta verklighet och det som är härligt med den är att alla har potential att vara bokvandrare om man bara läser och ger sig in i böckernas värld när man läser. Då kan man ha den kunskap eller ska jag säga fantasi som krävs för att kunna träffa sina favorit personer från böcker eller kanske följa med dem in i boken och uppleva vissa delar av en bok som man tycker extra mycket om.

Tilly är en modig flicka som sina första stapplande steg som ny bokvandrare även hittar en ny vän i Oskar som hon börjar bokvandra med. De tillsammans är med om många äventyr i sina försök att dels klura ut vad det är för mystiska saker som sker runt dem men också i hur det här med bokvandreri fungerar. Tillsammans ger de varandra styrka och mod att ta hand om varandra men också att finna svaren på de frågor de har.

I denna bok får man en introduktion till några olika klassiker som man kanske efter att ha läst om dem här vill läsa själva böckerna om. Själv tror jag att jag hade en stor behållning av att faktiskt ha läst majoriteten av de böcker som de bokvandras i och på så sätt ha lite koll på de olika karaktärerna och miljöerna. Det är bara “Skattkammarön” som jag är osäker på om jag har läst sedan tidigare. Anne på Grönkulla är en av Tillys favorit böcker och jag får säga det samma. Den hade jag gärna bokvandrat i! Därför passar denna bok också för en bred publik där det kan vara allt från en 9 åring till en vuxen som kan hå behållning av den.

Jag måste bara berätta om en detalj i boken som jag tycker är så fin och det är att orden rör sig lite vågigt och fritt när en bokvandring sker. Det är som att man inte riktigt vet om orden är påväg bort från boken eller om de kommer stanna kvar. Det är en fin detalj som skapar en fin bild av hur det kanske kan kännas och beskrivningarna hjälper också till för att förmedla känslan för hur bokvanding går till och känns.

Iden till denna bok om magin som finns i böcker och som faktiskt kan ta en till olika platser och låter en uppleva fantastiska saker är helt underbar. Varför har man inte tänkt på detta förut att det såklart finns bokvandrare och att man kanske själv är en av dem! Boken drar mig in och jag följer med spänning det som sker medan jag lär mig mer om att bokvandra och träffa karaktärer från böcker. Jag vill inte att den ska sluta för jag vill veta mer. Vill följa med i familjen Blads och Oskars liv längre. Jag vill ha mer och som tur är kommer bok nummer två senare i år.

Denna bok med sin magi får 5 (av 5) och jag kommer för alltid fundera på det här med bokvandring!

Tack HarperCollins Nordic och HarperChildren för att jag fick läsa!

  • Namn: Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna

  • Författare: Anna James

  • Målgrupp: 9 - 12 år och uppåt

  • Antal sidor: 388

Älskade djurungar

image2+%286%29.jpg

Älskade djurungar; över 80 djurfoton får vi träffa många olika djurungar från olika delar av världen och olika husdjursungar. Det är många bilder som visar allt från fågelungar till koalor till lejon så det finns många söta små ungar att titta på för den djurintresserade lilla läsaren.

Varje uppslag har ett tema som På bondgården, I fällen, I skogen, Vilda och farliga eller Så många björnar... Till varje uppslag är det en liten text som skulle kunnat vara längre men som beskriver vad man ser. Men det är främst bilderna man har denna boken till och för att titta på dem behöver man ju inte kunna läsa vilket gör denna boken perfekt för små bokläsare då den både går att bläddra i själv eller med en vuxen och fortfarande kunna tycka den är rolig.

Men visst blir det bara lite uppräkning och endel djur återkommer flera gånger istället för att ta in nya. Och för det får den 3 (av 5) från oss.

Fyndiga uttryckens ABC

image1+%2819%29.jpg

Fyndiga uttryckens ABC - Bland eldiga bakar och hungriga vargar av Mia Kim med illustrationer av Karin Holmström är en ABC bok med olika ordspråk som är lite lustiga och konstiga. För ordspråk har ju en förmåga att låta lite konstiga. I denna bok får varje bokstav ett ordspråk som förklaras dels med en liten text på rim och dels genom en förklarande text.

En oerhört rolig bok som lockar till skratt både för de lustiga ordspråken men också för de fina och roliga bilderna i boken som illustrerar ordspråket. Jag och 4 åringen hade roligt åt den och vi pratade om ordspråken. Däremot läste jag inte förklaringarna högt för honom utan använde dem mer som stöd för mig när vi pratade om ordspråken så jag fick lite nya förklaringssätt. Kanske något man läser med lite äldre barn eller när barnet kan läsa boken själv? I slutet av den förklarande texten finns på varje bokstav/ordspråk en fråga till läsaren att fundera på.

Rimmen förklarar vad ordspråket handlar om och det är trevligt att det är på rim då vi här hemma pratar just nu mycket om vad som rimmar och inte. De är korta och bra och ger en start till vidare prat om man vill det.

Vi tycker att detta är en lustig bok men också lärorik och ger denna 4 (av 5).

Tack Mia Kim för denna fina vinst som vi vann i höstas!

  • Namn: Fyndiga uttryckens ABC - Bland eldiga bakar och hungriga vargar

  • Författare: Mia Kim och Karin Holmström

  • Målgrupp: från 3 år

  • Antal sidor: 64 sidor

Till mitt försvar - om advokat Sargon De Basso

IMG_8813.jpg

Till mitt försvar - om advokat Sargon De Basso av Peter Johansson handlar om Sargon och om hans väg att först bli försvarsadvokat och sedan vägen inom yrket. Vi får följa med in i några av de fall han har haft och få en inblick i livet som advokat.

Titeln Till mitt försvar har jag under läsandets gång funderat lite på. För visst är det en bra titel för en bok som handlar om en försvarsadvokat vars arbete går ut på att försvara! Men den syftar nog ännu mer mot att hela boken är skriven för att ge en inblick i och Sargons tankar runt hur det är att försvara alla brottslingar. Att alla har rätt till ett försvar oberoende hur hemskt deras brott är. Eller som han själv berättar att han privat ofta kan få frågan hur han kan försvara personer som mördat eller våldtagit någon. Hans svar är att alla har rätt till ett försvar. Att inför lagen är alla lika. Och visst är det så att vi alla ska vara jämlika när det kommer till lagen. Lagen gäller för alla och inte bara för några. Med det sagt så är jag glad att det inte är jag som skulle behöva göra det för det vet jag faktiskt inte som jag skulle kunna eller kanske främst vilja..

Boken är skriven på ett oerhört lättläst sätt och berättandet flyter på fint. Peter Johansson har verkligen gjort ett bra jobb i att få fram det man tänker är Sargons röst och tankar. Det är som att det är Sargon som har skrivit denna bok!

Jag gillar också att boken känns privat. Det är inte bara ett rabblande av fall sida upp och sida ner. Hur man tänkte då och åkte dit. Utan det är ett berättande om en person och dess erfarenheter medan fallen är en del av det som händer i Sargons liv. Det gör att man får se människan bakom och gör boken både mer intressant och rolig att läsa.

När jag började läsa denna bok var jag orolig för att den skulle vara tung att läsa. Men så var det verkligen inte. Den hade lätt kunnat bli en lista av fall och resultat men istället är den skriven på ett sätt som får en att vilja läsa vidare. Därför får den 4 (av 5) av mig.

Tack för att jag fick läsa denna intressanta bok Sargon De Basso och Ordfront!

  • Namn: Till mitt försvar - om advokaten Sargon De Basso

  • Författare: Peter Johansson

  • Genre: Biografi

  • Antal sidor: 294

Zombiehämnden

IMG_2459.jpg

Zombiehämnden av Arne Norlin handlar Elsa som vill vara med och leka zombies och dödliga med de stora barnen i skogen. Hon ska ju faktiskt börja i den stora skolan till hösten. Men de större barnen vill inte ha med henne och när Stor-Steffe binder fast henne vid ett träd och lämnar henne där bestämmer hon sig för att hämnas. Därför kommer Elsa på olika utmaningar som hon utsätter Stor-Steffe för i en rad klassiska lekar och spel. Men kommer hon att lyckas.

Det här är en berättelse om en modig och klurig tjej som minsann inte tänker ge sig. Man skulle kunna säga att det är en berättelse som visar att storlek inte har med hur smart eller modig man är. För Stor-Steffe är van att få det han vill och ingen vågar riktigt säga ifrån så när denna lilla tjej kommer och visar att man kan vinna bara man är klurig så förändras också dynamiken i gruppen. Den dynamikförändring kan man följa genom hela boken.

När jag läser boken för mina tankar in mig på Pelle Svanslös och Måns med sina vapendragare Bill och Bull. Stor-Steffe påminner lite om Måns men det är framför allt Svante och Seved som för mina tankar till Bill och Bull. Både till hur de är men också hur de pratar. Elsa får man väl då säga skulle vara Pelle Svanslös som är den som ska sätta Stor-Steffe (Måns) på plats.

I denna bok finns flera klassiska lekar med och beskrivna så när man läser kan man ge sig ut efter varje kapitel och leka en av dem och se hur bra det går för en själv. Kanske en bok att läsa i skolan och så på rasten leka den lek som var med i det kapitlet? Det är i alla fall roligt att det är genom lekarna som Elsa planerar sin hämnd på Stor-Steffe.

4 åringen tyckte boken var bra men att buset med gungan var bäst! Det tyckte han var roligt och bra. Men det märks att det inte är en bok för barn i hans ålder för denna bok har bara en bild per kapitel och däremellan är det mycket text. Så med tanke på det så får man säga att det gick bra när vi läste 3 kapitel på raken!

Denna bok passar bra att läsa själv när man börjat läsa kapitelböcker och man vill verkligen veta vad som kommer ske härnäst vilket gör att man fortsätter läsa. Bra med lite bilder som lättar upp läsandet. Elsa är klurig och modig som vågar stå upp mot den större och starkare Steffe och för allt detta får denna bok 4,5 (av 5).

Tack för att vi fick läsa Lind & co och Arne Norlin!

  • Namn: Zombiehämnden

  • Författare: Arne Norlin

  • Illustratör: Emma Göthner

  • Målgrupp: 6-9 år

  • Antal sidor: 91

Dinosauriegänget Ägget

IMG_2448.jpg

Dinosauriegänget Ägget av Lars Maehle och Lars Rudebjer handlar om Rasmus Rex som en morgon blir väckt av sin bästa kompis Tim Troodon. Tim vill att de ska gå till hans mamma för nu ska nämligen mammans ägg kläckas och Tim vill att Rasmus ska vara med. För att komma dit i tid tar de genvägen genom sumpskogen men var det så smart? Här finns det ju nämligen läskiga dinosaurier och endel at dem träffar de på. Men den största överraskningen får de när de kommer fram och ägget kläcks…

Det här är en fin berättelse som med humor introducerar olika dinosaurier och hur det kan ha sett ut. Själva berättelsen är ju så klart inte en fakta text utan här är det en berättelse om två kompisar som är ute på äventyr och upptäcker saker. Men innan berättelsen börjar finns en kort text om dinosaurier och efter berättelsen finns lite information om de dinosaurier som finns med i berättelsen.

Bilderna i boken är så fina och genomarbetade med många detaljer som man kan titta på. I de olika miljöerna är det är roliga små kryp som gör saker och det finns alltid något att hitta. Till och med träden har fått ansikten! Vi tycker verkligen om att sitta och titta på dem och de sätter scenen fint till boken.

Texten är luftig och ger ett lätt intryck. Den är lätt att läsa och innehåller lite fakta här och där som är fint invävd i berättelsen men på ett sådant sätt att det inte står ut. Det är bra tycker jag då det inte hade varit samma flyt om faktan hade fått ta över.

4 åringen tyckte att det var en rolig bok och speciellt när farmor Rex åt upp Tim i början av boken och var tvungen att spotta ut honom. Det skrattades det åt.

Vi ger denna fina bok 4,5 (av 5) för sina fina bilder där det hela tiden finns saker att upptäcka och på det fina sätt som fakta om dinosaurier är invävd i texten!

Tack Lind & co för att vi fick läsa!

  • Namn: Dinosauriegänget - Ägget

  • Författare: Lars Maehle och Lars Rudebjer

  • Målgrupp: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 46

  • Förlag: Lind & co

Vivvans galna spektakel

IMG_2108.jpg

Vivvans galna spektakel av Carolin Zander handlar om Vivvan som är 103 år gammal och som tycker om rök och smällar och som råkar ut för tokigheter även när hon inte försöker. Hon bor i skogen lite utanför en stad där hon i lugn och ro kan bygga sina smällare och raketer men eftersom hon kommer in till staden och gör tokigheter har alla där tröttnat på henne och skickar iväg henne på en Lååång semester Lååångt bort. Därför åker hon iväg till en camping där hon träffar på syskonen Månsson (Alice, Hugo och Kajsa) och Oskar. Det här blir en sommar som ingen på campingen kommer att glömma…

Vivvan är en väldigt speciell tant som gör en massa tokiga saker som vi skrattar åt. Hon våfflar håret med våffeljärnet och bygger fartraketer så hon ska kunna åka snabbare än poliserna. Hennes husvagn är full med grejer bland annat ett skelett och en gammal gran med knappt några barr kvar. Kortsagt så är hon en konstig liten tant som för barnen är rolig att umgås med men som ger de vuxna huvudvärk. För hon må vara gammal men beter sig som att hon är 3 år.

Detta är verkligen inte någon berättelse som på något sätt ska visa hur man ska bete sig. Detta är en berättelse full med skratt då vi skrattar åt Vivvans tokigheter och påhitt. Första kvällen läste jag och 4 åringen 7 kapitel vilket är nästan 50 sidor och om 4 åringen fått bestämma skulle vi inte ha stannat där. Det får man ändå säga är ett bra betyg för en bok som har en svartvitbild på kanske vartannat eller vart tredje uppslag. Vi skrattade och pratade om vilka tokigheter Vivvan gjorde och han kan fortfarande säga “Kommer du ihåg när Vivvan…” så denna berättelse har verkligen fastnat.

Den här boken är både lättläst och hejdlöst rolig så den passar verkligen alla som börjat läsa kapitelböcker för man vill verkligen läsa vidare och få reda på vad Vivvan hittar på härnäst och vad hennes stackars campinggrannar ska behöva stå ut med. Man skrattar ibland så mycket att det är svårt att läsa vidare. Därför får denna bok 5 (av 5) av oss för den var så rolig! Behöver man en bok att skratta åt behöver man inte leta mer för här är den!

Tack Carolin Zander för att vi fick läsa!

  • Namn: Vivvans galna spektakel

  • Författare: Carolin Zander

  • Målgrupp: 6-9 år

  • Antal sidor: 159

Liv Livmoder får mens

IMG_2308.jpg

Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson och Maja Meurling som som berättar om hur man får mens och varför mensen dyker upp och finns i sagoform. Här får vi bekanta oss med Liv Livmoder, Siv Slida, Hjördis Hjärna, Blekke Blåsa och Tammie Tarm och hur de har det under en menscykel och hur de olika organen samarbetar. Det är ju Liv Livmoder som vi följer men alla övriga är med och hjälper till.

Tanken med boken är att ge en introduktion till mensen och ge en positiv syn av mens vilket är en bra ide. Och det är bra att det finns en bok om detta för de lite yngre då denna bok riktar sig mot 3-6 åringar och kan öppna upp för prat om detta eller kanske vara en hjälp när frågorna kommer. Men med det sagt så känns det inte riktigt som att den är skriven för 3-6 åringar då det lite utgår från att du har lite koll på organen i kroppen och hur de ser ut. Resultatet blir att berättelsen blir väldigt upphackad när man ska förklara vem Siv egentligen är och så vidare. Detta problem hade enkelt kunna avhjälpas om hela organens namn hade skrivits ut, som Siv Slida och Hjördis Hjärna och det hade gett ett mer flyt i berättelsen då inte vi som läsare behöver avbryta och förklara vem Siv eller Hjördis är hela tiden. Nu fick vi börja lägga in “efternamnet” när vi läste istället.

Bra att boken inleds med att visa var i kroppen alla organ finns och att den avslutar med en menscykel (även om den i sig inte riktigt är för yngre barn men man kan prata om den).

Jag upplever därför att det är en svår bok att sätta en ålder på. Så som den är nu passar den mer för 6-9 åringar och skulle kunna ha mer text men utseendemässigt och hur själva texten är är det en bilderbok för 3-6 åringar.. Med enkla medel som vara mer tydlig med vem som är vad hade detta däremot avhjälpts för det var inga problem för Lilla bokslukaren att sitta och lyssna på berättelsen (och faktan som är invävd i den).

Detta är en bra första bok om mens och som mycket väl kan vara en hjälp i att avdramatisera det för mens är u inget konstigt alls och är lika normalt som att äta och dricka. Så det är bra att det finns en bilderbok om detta. Men eftersom den skulle behövt vara lite mer anpassad för målgruppen jag förstår det som att den främst riktar sig mot ger vi den 3 (av 5).

Tack Anna Samuelsson och Maja Meurling för att vi fick läsa!

  • Namn: Liv Livmoder får mens

  • Författare Anna Samuelsson och illustrationer av Maja Meurling

  • Målgrupp: 3-6 men informationen är till alla

  • Antal sidor: 34

Lanthandeln

IMG_2316.jpg

Lanthandeln av Karina Johansson handlar om Louise som ger sig upp till Sunne för att vila och hon minns hur bra hon mådde när hennes familj var där uppe under några sommarlov när hon var barn. Men när hon kommer upp får hon reda på att handlarens son Viktor tragiskt har dött i en olyckshändelse. Men var det verkligen en olyckshändelse? Viktors bror Emanuel är säker på att det är mord och när varken familjen eller polisen tror på honom startar han en egen utredning för att få plats den skyldige.

Det här är en mysdeckare som också är en pusseldeckare för här har läser man noga har man möjlighet att klura ut vem som har begått detta brott. Det tycker jag är roligt för det är ju faktiskt det som är en del av tjusningen med att läsa deckare. Att man själv vill försöka klura ut vem som är den skyldige och då är det trevligt att man kan få lite ledtrådar som drar en åt rätt håll så man kan vara med i utredningen. Och det kan man här. Så det är ett stort plus för mig.

Mysdeckare är boken helt klart för relationerna mellan de olika karaktärerna får ta lika mycket plats som själva mordet. Det bygger upp en trevlig atmosfär och trotts att det är ett mord som allt handlar om vill man själv hyra ett litet torp i Sunne och vila in våren där för det låter så avkopplande och mysigt. Karaktärerna är fint beskrivna och man kan riktigt känna frustrationen hos Emanuel som kämpar med att få polisen att tro att Viktor blev mördad och att det inte var en olyckshändelse som hans pappa tror och påstår. Och för mig får inte det riktigt ett svar varför pappan så stenhårt hävdar att det är en olyckshändelse. Anledningen till det hade jag gärna fått berättat för mig.

Det här är en trevlig deckare att läsa i vårsolen eller när man längtar efter vårsolen då den utspelar sig under våren. För sin härliga mysfaktor och pusseldeckare ger jag denna deckare 4 (av 5) i betyg och ser fram emot fler. Blir det en fortsättning av denna på något sätt?

  • Namn: Lanthandeln

  • Författare: Karina Johansson

  • Genre: Deckare

  • Antal sidor: 318

Sagan om Aicha: Stjärnstenen

3C475B8E-5596-4495-97A4-FDB46DB9D151.JPG

Sagan om Aicha: Stjärnstenen av Fredrik Söderqvist handlar om Anneli som under sin första skoldag efter sommarlovet märker att konstiga saker börjar hända. Klasskamraterna börjar bete sig underligt och hon får en konstig läxa av sin fröken att läsa. Men det riktigt underliga börjar när en trollkarl kommer till hennes och hennes lillebrors sovrum på natten för att hämta henne till den magiska världen Aicha. När de beger sig iväg övertalar Anneli lillebror Niklas att också följa med och tillsammans beger de sig till Aicha där det pågår en kamp mellan goda trollkarlar och den onda Klodwig. Tillsammans med nya vänner blir de indragna i kampen och Anneli börjar förstå att hon har speciella egenskaper som ingen annan verkar ha…

Det här är en fantasy berättelse som tar vanliga barn från vår värld till en värld fylld av magi, drakar, spöken och trollkarlar. Ja här finns det mesta som en magisk värld ska innehålla och mina tankar går till både Harry Potter och Narnia för även om berättelsen om Aicha är annorlunda så finns det likheter. Det är vanliga barn som kommer till en magisk värld där ondska breder ut sig, magiska väsen finns och de kan tala. Sedan är det ett stort slott som tronar över staden där barnen bor och som verkar leva lite av sitt eget liv. Men samtidigt som det finns saker som, för mig, påminner om dessa böcker finns det också saker som gör Aicha till just Aicha och inget annat.

Barnen är med om många olika magiska saker eftersom allt i denna värld styrs och skapas med hjälp av magi. Det mesta är konstigt och till och med maten är olik den som de är vana vid. Men allt det som är annorlunda och konstigt är också det som är roligt att läsa om. För hur fungerar denna värld och tänk om alla dessa magiska saker kunde fungera på riktigt? En fin detalj som jag tycker är trevlig är att naturmedicin har fått ta plats i boken. För sjukdomar tas omhand av Raja som är som en medicinkvinna/man eller läkare och som rör ihop medicin från läkande växter. Att kunskap om växters egenskaper att vara läka får vara med är därför roligt eftersom detta inte riktigt finns med i dagens samhälle (men en hel del medicin idag kommer från kunskaper om växter från förr).

Berättelsen är väldigt spännande och ledtrådar om vem Anneli egentligen är och varför hon har tagits till Aicha ges det ledtrådar till genom hela boken. Och hon får olika bitar som gör att hon tillslut kan börja lägga ihop och böra komma fram till vem hon är och hennes del i Aichas historia. Vi får också träffa på ett brett persongalleri som alla verkar ha olika syn på det som händer och på vad som borde ske härnäst. Då vi inte riktigt får reda på allt om personerna känner man sig inte riktigt säker på vem som verkligen är god och vem som har mörkare avsikter och det kvarstår även när boken är utläst. Tur att det finns en fortsättning som förhoppningsvis kommer ge mer svar om de olika personerna.

Jag tyckte mycket om att försvinna in i den magiska världen som Aicha är. Men kanske hade det kunnat vara mer fördjupning i personerna och vilka de är. Lite mer om varför världen är som den är och Annelis och Niklas plats i relation till de andra istället för att ha med alla, om än magiska, utflykter. Till denna magiska läsning ger jag 4 (av 5) och ser fram emot att läsa fortsättningen för boken är både lättläst och bra.

Framsidan av denna bok tycker jag är så fin och ger verkligen en bild av hur staden Merlac (som de kommer till) ser ut.

Tack Fredrik Söderqvist för att jag fick läsa!

  • Namn: Sagan om Aicha: Stjärnstenen

  • Författare: Fredrik Söderqvist

  • Genre: Fantasy

  • Ålder: från 12 år

  • Antal sidor: 376

Min första bok om virus

IMG_2115.jpg

Min första bok om virus av Johan Nordholm och Emelie Wiklund är en bok som presenterar virus för den yngre läsaren. Här får man lära sig mer om virus, vaccin och vilka som arbetar med virus. En liten fakta bok helt enkelt.

Den här boken tar upp det mesta med virus på ett förenklat sätt och den blev en hit här hemma då vi läste den flera gånger och pratade om bilderna och hur antikroppar fungerar och vad forskare gör osv. Så den var riktigt rolig! Många diskussions ämnen runt virus startades med hjälp av denna bok.

Bilderna var enkla och tydliga och texten var kort och koncis och kunde faktiskt ha innehållit lite mer information. Bland annat hade det gärna fått vara med hur antikroppar känner igen virusen/hur de fastnar på dem och hur de håller oss friska. Nu fick vi prata om det och “patrullpoliserna” i kroppen medan vi läste och vid matbordet och det gick ju bra eftersom jag är naturvetare men utan en baskurs i microbiologi hade jag varit lika säker på detta då? Det är mer tveksamt.

Vi vill ge denna bok 5 (av 5) för sin enkla med informativa stil som tar upp det viktigaste för barn att veta både vad som gäller virus och vaccin! En bra bok att läsa både hemma och på förskolan. Ett extra plus att den är faktagranskad!

  • Namn: Min första bok om virus

  • Författare: Johan Nordholm och Emelie Wiklund

  • Målgrupp: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 44 sidor

De dödas sång

E2FF60FF-E170-4001-A628-43EB742728E0.JPG

De dödas sång av Jesmyn Ward handlar om Jojo, som är tretton år, som bor hos sina morföräldrar tillsammans med sin lillasyster eftersom att mamma Leonie inte orkar med ansvaret för barnen och livet utan flyr in i knarkets värld. Jojos pappa är i fängelse och finns inte i deras liv. Men en dag ska han släppas fri och Leonie tar med sig barnen på en roadtrip upp till fängelset. En resa som inte blir som det är tänkt.

Det här är en bok som tar upp orättvisorna i USA och framför allt i södra USA med rasism, hopplöshet och historiska orättvisor. Men det är också om kärlek och familj och om den mystik som finns runt om oss. Här får vi följa Jojo och det som han är med om och de tankar han har. Och mystiken med sina spöken och vilka de är som finns runt denna familj får också ta plats och berätta sin historia.

Berättelsen är en tragisk skildring av en orättvis värld där det är svårt att ta sig ur det liv man fötts in i. Den tar upp drog problematiken och hur den driver en kil genom familjer och gör att de splittras. Den tar upp hur rasism finns i samhället och vad det kan få för konsekvenser för en hel familj. Men mitt i allt dystra så finns det ljus och i detta fall är det morföräldrarna som är den trygga ljusa plats som Jojo och hans lillasyster har. De tar hand om dem (även om mormorn nu är sjuk) och ger de två barnen en familj. Men det är också här mystiken är som starkast då mormorn har kunskap inom den och Jojo också verkar ha kunskap inom det området.

Jag tycker att de mystiska inslagen i boken är fina och de spöken som finns i berättelsen får berätta sin historia vilket gör att allt knyts ihop. Men kanske hade det kunnat få vara lite mer inom detta område. Kanske mer berättelser om den. Mer kunskap från mormorn. Ja för min del hade det faktiskt kunnat få ta mer plats.

Språket är så fint och boken är lättläst. Jag tyckte verkligen om att läsa den. Sedan är omslaget på den här versionen så fin och illustrerar fint en del av boken där mamman och barnen är ute och kör med bilen.

Denna bok är både viktig och fin och jag ger den 4,5 (av 5).

Tack Älska pocket och Bokförlaget forum för att jag fick läsa denna fina bok!

  • Namn: De dödas sång

  • Författare: Jesmyn Ward

  • Antal sidor: 252 sidor

Lättlästa Deckargåtor som du kan lösa själv

542C69E3-E46D-47C2-8292-075EF42DA014.JPG

Lättlästa Deckargåtor som du kan lösa själv är en antologi sammanställd av Annika Lundeberg och innehåller flera olika deckargåtor för den deckarsugna att lösa. Allt ifrån korta deckargåtor som bara är en fråga till längre berättelser. Längst bak finns svaren så att vi får veta om vi har klurat ut rätt eller har helt fel.

De korta gåtorna är som gåtor är mest medan de längre berättelserna är deckargåtor där man måste klura och lyssna på alla detaljer i texten och titta på detaljerna i bilderna för att kunna klura ut vem som är den skyldige. Det är inte så enkelt som det kan se ut att lösa dessa fall. Man måste tänka till och fundera på de fakta som man får genom text och bild. En del gåtor är också bara bildgåtor där man några måste studera bilden. Kul tycker vi! Längst bak i boken finns svaren på gåtorna så man får ju reda på om man tänkt rätt eller om man tänkt helt fel!

Det här är en trevlig liten bok med lättlästa gåtor för alla och ger den 5 (av 5). Perfekt bok för alla som vill pröva att vara detektiver.

Tack Annika Lundeberg för vinsten!

  • Namn: Lättlästa Deckargåtor som du kan lösa själv

  • Författare: Redaktör Annika Lundeberg

  • Målgrupp: 6 - 9 år

  • Antal sidor: 78 sidor