Fyndiga uttryckens ABC

image1+%2819%29.jpg

Fyndiga uttryckens ABC - Bland eldiga bakar och hungriga vargar av Mia Kim med illustrationer av Karin Holmström är en ABC bok med olika ordspråk som är lite lustiga och konstiga. För ordspråk har ju en förmåga att låta lite konstiga. I denna bok får varje bokstav ett ordspråk som förklaras dels med en liten text på rim och dels genom en förklarande text.

En oerhört rolig bok som lockar till skratt både för de lustiga ordspråken men också för de fina och roliga bilderna i boken som illustrerar ordspråket. Jag och 4 åringen hade roligt åt den och vi pratade om ordspråken. Däremot läste jag inte förklaringarna högt för honom utan använde dem mer som stöd för mig när vi pratade om ordspråken så jag fick lite nya förklaringssätt. Kanske något man läser med lite äldre barn eller när barnet kan läsa boken själv? I slutet av den förklarande texten finns på varje bokstav/ordspråk en fråga till läsaren att fundera på.

Rimmen förklarar vad ordspråket handlar om och det är trevligt att det är på rim då vi här hemma pratar just nu mycket om vad som rimmar och inte. De är korta och bra och ger en start till vidare prat om man vill det.

Vi tycker att detta är en lustig bok men också lärorik och ger denna 4 (av 5).

Tack Mia Kim för denna fina vinst som vi vann i höstas!

  • Namn: Fyndiga uttryckens ABC - Bland eldiga bakar och hungriga vargar

  • Författare: Mia Kim och Karin Holmström

  • Målgrupp: från 3 år

  • Antal sidor: 64 sidor