Vatten

IMG_3296.jpg

Vatten, av Andreas Karlsson, är en bok som titeln avslöjar handlar om just vatten, och mer specifikt människans relation till vatten. Den rent naturvetenskapliga aspekten av denna viktiga vätska gås kort igenom, för att sen i detalj titta på hur människans förmåga att tämja vattnet i mångt och mycket format världens kulturer.

Boken är uppdelad i sektioner med tydliga avgränsningar vilka känns genomtänkta, men det känns ändå ibland som att varje sektion är samma innehåll sett ur en lite annan lins. Författarens fascination för tekniska lösningar kring vattenhantering skiner igenom men tillåts inte ta överhanden. Med vatten som den röda tråden tas läsaren tas på en resa mellan en vid skara ämnen, allt från teknik och historia till religion, politik och antropologi. För en bok som handlar om samhällsbyggnad och civilisationer, såväl nutida som dåtida, ges dock den viktiga delen om jämställdhet väl lite utrymme.

Språket flyter bra och ger sällan textbokskänsla, även om det är en väldigt faktatung bok med mycket referenser.

Detta är sammanfattningsvis en intressant och mycket viktig bok som ger bra bakgrund till varför vatten är så viktigt för oss, och ger verktyg till läsaren för att fortsätta fundera på detta. Den får av mig 4 (av 5).

Tack Historiska Media och Andreas Karlsson för att jag fick läsa!

  • Namn: Vatten

  • Författare: Andreas Karlsson

  • Genre: Fakta

  • Antal sidor: 304

  • Förlag: Historiska Media