De dödas sång

E2FF60FF-E170-4001-A628-43EB742728E0.JPG

De dödas sång av Jesmyn Ward handlar om Jojo, som är tretton år, som bor hos sina morföräldrar tillsammans med sin lillasyster eftersom att mamma Leonie inte orkar med ansvaret för barnen och livet utan flyr in i knarkets värld. Jojos pappa är i fängelse och finns inte i deras liv. Men en dag ska han släppas fri och Leonie tar med sig barnen på en roadtrip upp till fängelset. En resa som inte blir som det är tänkt.

Det här är en bok som tar upp orättvisorna i USA och framför allt i södra USA med rasism, hopplöshet och historiska orättvisor. Men det är också om kärlek och familj och om den mystik som finns runt om oss. Här får vi följa Jojo och det som han är med om och de tankar han har. Och mystiken med sina spöken och vilka de är som finns runt denna familj får också ta plats och berätta sin historia.

Berättelsen är en tragisk skildring av en orättvis värld där det är svårt att ta sig ur det liv man fötts in i. Den tar upp drog problematiken och hur den driver en kil genom familjer och gör att de splittras. Den tar upp hur rasism finns i samhället och vad det kan få för konsekvenser för en hel familj. Men mitt i allt dystra så finns det ljus och i detta fall är det morföräldrarna som är den trygga ljusa plats som Jojo och hans lillasyster har. De tar hand om dem (även om mormorn nu är sjuk) och ger de två barnen en familj. Men det är också här mystiken är som starkast då mormorn har kunskap inom den och Jojo också verkar ha kunskap inom det området.

Jag tycker att de mystiska inslagen i boken är fina och de spöken som finns i berättelsen får berätta sin historia vilket gör att allt knyts ihop. Men kanske hade det kunnat få vara lite mer inom detta område. Kanske mer berättelser om den. Mer kunskap från mormorn. Ja för min del hade det faktiskt kunnat få ta mer plats.

Språket är så fint och boken är lättläst. Jag tyckte verkligen om att läsa den. Sedan är omslaget på den här versionen så fin och illustrerar fint en del av boken där mamman och barnen är ute och kör med bilen.

Denna bok är både viktig och fin och jag ger den 4,5 (av 5).

Tack Älska pocket och Bokförlaget forum för att jag fick läsa denna fina bok!

  • Namn: De dödas sång

  • Författare: Jesmyn Ward

  • Antal sidor: 252 sidor