Lättklätt i tryckkammaren

IMG_3291.jpg

Lättklätt i tryckkammaren av Karin Brunk Holmqvist handlar om pensionärsparet Agnes och Adolf som köper sig ett litet hus i Ljunglyckorna på Österlen. Agnes tänker påta i trädgården och skaffa katt och Adolf tänker ta det mer lugnt och undrar varför de ska skaffa katt. Grannparet Rut och Herman visar sig vara trevliga och de blir snabbt vänner. Men den andra grannen Lutz är mer mystisk. Fördragna gardiner i fönstren och smällar och rök men ingen förklaring till vad som sker på hans tomt får Adolf att oroa sig för vad grannen egentligen håller på med och när saker börjar försvinna då börjar spekulationerna ta fart.

Som vanligt lyckas Karin skapa en härlig skröna i vår och försommar skrud. Här får vi både följa vårens framfart och början på sommaren såväl som de härliga personerna och deras tankar och handlingar. Som alltid är det osäkerheten för det ovanliga och det man inte förstår som är det missförstånden handlar om och som det blir tokigheter runt. Men också de vanliga vardagsbestyren blir småroliga när de beskrivs utifrån personernas karaktärsdrag och det är ju ändå det som gör denna (och hennes tidigare böcker) så älskvärd. För det här är en bok som låter det lilla ta plats och sprida både glädje och vårkänsla till läsaren.

Jag blir som alltid glad och varm av Karin Brunk Holmqvists böcker och så också denna gång. Man vill kunna stiga in och få se och träffa dessa människor som är som vi är mest men som inte bara hinner fundera och fantisera ihop saker utan också lyckas agera på dem. Och det är där det komiska i böckerna ligger.

Det här är trevlig läsning som passar perfekt just nu när alla knoppar börjar slå ut och världen visar alla sina färger och av mig får den 4,5 (av 5) då den underhåller på ett helt underbart sätt.

Tack Bokfabriken och Karin Brunk Holmqvist för att jag fick läsa!

  • Namn: Lättklätt i tryckkammaren

  • Författare:: Karin Brunk Holmqvist

  • Genre: Feelgood

  • Antal sidor: 271

  • Förlag: Bokfabriken