Den konserverade änkan

IMG_3017.jpg

Den konserverade änkan av Hélène Gullberg handlar om Sara som 1779 gifter sig med möbelkonstnären Georg Haupt. Men bara 5 år senare dör Georg och Sara blir änka med 7 barn att ta hand om. Med ensamt ansvar för verkstaden och alla som arbetar i hushållet måste hon hitta sin nya plats. De andra hantverkarna, skrået, vill att hon ska gifta om sig, bli konserverad, och på så sätt ge verkstaden till en annan hantverkare. Frågan är vilken väg hon ska välja.

Det här är en spännande historisk roman som berättar om livet för kvinnorna under gustaviansk tid, hur skråen inom möbelkonst fungerade och hur verkstäder var ett område för männen. Med fina beskrivningar av miljöer och personer tar hon med oss till en tid när kvinnor endast blev myndiga om de blev änkor och det var viktigt att få söner för att föra släkten vidare, och den stress detta blev.

Trotts att kvinnorna under 1700-talet inte hade en framträdande roll utan mest var ute i kulisserna är det just kvinnorna som för denna roman framåt och visar på olika skikt i samhället. Sara naturligtvis men vi får även följa de kvinnor som arbetar i hushållet och deras personligheter och livsöden men också vad som händer i hushållet och spelet utanför husets väggar. Här finns både glädje och sorg och det blir också tydligt hur olika personer bestämmer över andra och står högre i kurs. På många sätt var detta en hård tid för många människor och det kommer fram i boken!

Något jag också uppskattar är att det finns med en liten kort text om de viktigaste personerna i boken som beskriver vad som hände med personerna efter att boken är slut. Det ger ett fint avslut och så behöver inte jag vara så nyfiken på hur det gick för dem i livet. För detta är ju riktiga personer som har fått liv i denna bok! Det jag funderar på undertiden som jag läser är hur mycket av det som händer i hushållet hände på riktigt. Vad har författarinnan hittat på och vad har hon beskrivit. Det skulle jag gärna vilja läsa..

Hélène Gullberg arbetar som intendent på Kungliga slottet och har arbetat som möbelspecialist på Bukowskis Auktioner och har stor kunskap inom detta område. Detta är hennes romandebut och den gör hon på ett fint sätt med en text som flyter på och berättelse som berättar mer än bara en saga. Här är det historia som kommer till liv!

Denna bok får 5 (av 5) för sin fina beskrivning av ett hushåll och verkstad i gustaviansk tid.

Tack Historiska Media och Hélène Gullberg för att jag fick läsa och lära mig mer om livet under denna tid!

  • Namn: Den konserverade änkan

  • Författare: Hélène Gullberg

  • Genre: Historisk roman

  • Antal sidor:

  • Förlag: Historiska media