Ritas svans

4096C86D-1358-4B7B-8063-BC13C37D5ECC.JPG

Ritas svans av Helena Koch och Sara Held handlar om råttan Rita som också vill känna sig fin och omtyckt precis som ekorren i parken. Den som har en egen sång som barnen sjunger och som de tittar på så glatt när den hoppar mellan trädgrenarna. Men så en dag kommer Rita på en lösning och hon sätter genast igång med att skapa den svans som hon alltid har velat ha.

Det här är en bok om att man är bra som man är även om det inte alltid känns så. Därför är det en bok som man gott kan diskutera runt och se sitt och andras värde fast ingen av oss är “perfekt” så är vi ju underbara på vårt lilla vis. För Rita tycker inte att hon är speciellt bra. Ingen tycker ju om henne och det måste vara hennes kala svans det är fel på! Därför vill hon göra om sig och göra sig till för människorna så de får upp ögonen för just henne. Men som oftast blir det ju inte så speciellt bra och så också för Rita. Men Rita har tur och träffar på Tant von Franz som får henne att fundera på att hon faktiskt är underbar och att hennes svans är både praktisk och bra och inte alls så där förskräcklig som hon har tänkt den som. En fin tanke och lärdom att ta fasta på!

Berättelsen är som sagt fin och har en bra tanke och så men jag rycks inte med i berättelsen och det gör inte riktigt Lilla bokslukaren heller. Jag vet inte varför för själva berättelsen och tänket runt den tycker jag är bra och något jag hoppas att alla barn får med sig, att de är fina, fantastiska och underbara precis som de är! Men för mig saknas något, något som hade gjort den mer levande kanske.. Lilla bokslukaren tyckte bäst om när Rita är i sitt bo och när hon visar upp sin svans för människorna i parken men måste fly och då visar sina cirkuskonster till människornas förtjusning.

Bilderna är milda i sin färgskala och Rita ser riktigt söt ut. För oss är favoritbilderna de som visar upp Ritas bo med alla hennes pinaler och hennes säng. Ja där fastnar vi och tittar på hur hon har det.

En fin bok som kommunicerar bra värden men som vi inte riktigt fastnar för och därför ger den 3 starka råttor (av 5).

Min stora bok om fordon

IMG_4751.jpg

Min stora bok om fordon: Bilar, traktorer och grävmaskiner är en bok som tar upp olika tillfällen som fordon behövs och dels visar upp dem i arbete och efter det ett uppslag där namnen på de olika fordonen finns med.

Det här är en bok där det stora fokuset är bilderna och de är väldigt detaljrika och har många olika fordon på sig men även lite andra roliga detaljer. Fordonen är fint illustrerade och hela oken känns väl genomarbetat vilket gör den rolig att titta i även för oss vuxna. Texten till bilderna är .korta och här hade det kanske kunnat vara lite längre texter. Men illustrationerna är det som boken är uppbyggd runt och det gör den bra.

Förutom första uppslaget som är en motorväg är boken upplagd så att det är ett uppslag som visar en byggarbetsplats, bondgård eller räddningstjänsten som jobbar efter en storm och sedan är det ett uppslag med fordonen från tidigare uppslag. Då är namnet på fordonet också skrivet under respektive fordon.

Denna bok har vi läst många gånger och tittat på bilderna i och pratat om . Den är väldigt omtyckt. Däremot märks det att boken inte är från Sverige då ambulansen inte alls ser ut som ambulanser gör. Det gör det lite förvirrande och blir att man tänker att det är något annat så det är något vi har pratat om att räddningsfordon kan se olika ut i olika länder.

Tycker man om fordon kommer man tycka om den här och eftersom vi tycker om fordon här hemma, och det fanns roliga detaljer för mig att hitta när vi läste som inte är den stora fordonsfantasten, får den av oss 4 (av 5).

Tack Lind&Co för att vi fick läsa!

  • Namn: Min stora bok om fordon: Bilar, traktorer och grävmaskiner

  • Ålder: 3 -6 år

  • Antal sidor: 14

  • Förlag: Lind&Co

Min mamma är snabbare än din!

IMG_4708.jpg

Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke och Joanna Hellgren handlar om två barn som står i fönstret på förskolan och väntar på sina mammor.. Medan de står där börjar de tävla om vilken mamma som kommer komma först för att hämta. Mammorna tävlar genom staden när de springer, cyklar, åker buss och taxi eller simmar för att ta sig fram till förskolan.

Det här är en rolig berättelse som vi har läst flera gånger. Tävlandet mellan mammorna har av Lillabokslukaren fått både ris och ros (och då är det alltså snällheten i det mammorna råkar ut för som han kommenterar med att det där var inte snällt). Själva berättelsen i sig verkar han tycka om men att till exempel cykeln får punktering för att det var glas på vägen tycker han inte är snällt.

Själv tycker jag att det är en rolig berättelse som jag mycket väl skulle kunna tänka mig kan hända på en förskola när två barn väntar på att bli hämtade. Att det kan bli en liten tävling om vems förälder som egentligen är snabbast.

Texten är de båda barnen som pratar om vad deras mammor gör för att komma först och beroende på vem som pratar är texten grön eller röd vilket jag tycker är både fint och praktiskt (rött för barnet med röd tröja och grön för barnet med grön tröja vilket också det är en rolig detalj). Deras samspråk förmedlar både vad som händer men också känslor genom hur de säger de olika sakerna. Man anar både att de de blir irriterade på varandra men också att de blir sams. Att så mycket kan förmedlas utifrån denna lilla text tycker jag är fint!

Bilderna av Joanna Hellgren är både detaljrika och roliga att titta på. Det händer saker och man förstår hur bråttom mammorna har där de skyndar fram genom staden. Illustrationerna visar såklart både det barnen pratar om men man kan titta på dem utan att egentligen läsa något och ändå få reda på vad boken handlar om.

På sista bilden finns inte cykeln med vilket gör att man kan fundera på om det kanske faktiskt är så att allt det barnen berättat faktiskt har hänt mammorna påväg till förskolan…

Det här är en rolig bok om ett ämne som jag tror många barn kan känna igen. Den är lättläst och vi gillar att det är mer än ett uppslag som är gjort så att man måste vika upp det för att läsa vidare. Det är roligt att vika upp och se vad som händer. Den här fina boken vill vi ge 5 (av 5) för den fina läsupplevelsen och härliga tävlingen som deras mammor inte vet något om.

  • Namn: Min mamma är snabbare än din!

  • Författare: Emma Virke och Joanna Hellgren

  • Ålder: 3-6 år

  • Antal sidor: 38

  • Förlag: Lilla Piratförlaget

Lilly och Milo Äventyr på fjället

IMG_4710.jpg

Lilly och Milo Äventyr på fjället av Maria Balthammar och Helena Balthammar handlar om när Lilly och Milo och deras mamma ska vandra i fjällen och tälta. Milo vill helst vara där man kan koppla upp sig på wifi och Lilly oroar sig för att deras mamma ska missa att ta med det viktigaste för att vandra i fjällen så som mat och tält. Men trotts att både Milo och Lilly oroar sig för lite olika saker så blir det en trevlig utflykt för den lilla familjen.

Det här skulle jag säga är lite av ett mellanting mellan en kapitelbok och en bilderbok för det är ganska mycket text och på en del uppslag är bilderna ganska små. Lite så som man tänker sig att de kan vara i kapitelböcker för dem som precis börjat läsa böcker med kapitel i. Men denna har inga kapitel. Så detta är en bok för den som vill lyssna på en längre berättelse och som tycker att det är helt ok att det inte alltid är stora bilder i böckerna.

Texten tar fram både fjällvandrandet, äventyr och vedermödor på ett bra sätt. Här får positiva saker blandas med det tråkiga för att vävas ihop till ett äventyr som en fjällvandring kan erbjuda. Det är allt mellan plocka hjortron, regn som gör att allt blir blött och en stjärnhimmel där man ser fler stjärnor än hemma i stan. Så ska men ut på fjälläventyr så är denna bok bra att läsa för att visa på hur det kan vara att vandra i fjällen.

Vi tyckte att det här är en trevlig bok som passar bra till målgruppen (6-9 år) och speciellt för alla som ska fjällvandra för första gången. För hur fungerar det egentligen och hur är det att sova i tält? Det är en bok som både ger en berättelse men också information som att världens äldsta träd faktiskt kan hittas i fjällen! Därför ger vi denna en 4.

Tack för denna fina läsupplevelse Maria Balthammar och Helena Balthammar!

  • Namn: Lilly och Milo Äventyr på fjället

  • Författare: Maria Balthammar och Helena Balthammar

  • Ålder: 6-9 år

  • Antal sidor: 32

  • Förlag: Visto förlag

Majken i sagolandet

IMG_4722.jpg

Majken i sagolandet av Josefin Stenman handlar om Majken som ligger och tänker på godnattsagan och vad som skulle hända om hon var en prinsessa i den. Vad skulle hon göra och var skulle hon bo?

Det här är en saga som passar att läsa när man ska gå och lägga sig. För sedan innan man somnar kan man ju ligga och fantisera och tänka ut sin egen saga precis som Majken gör och kanske fortsätter sagan i drömmen. Boken ger också en öppning till att prata om vad man själv skulle vilja vara med om från böckerna man har läst. Lillabokslukaren har tagit fram boken för att läsa några gånger och tycker att den är bra och spännande att Majken kommer in i sagan och att se vad hon hittar på där. Och Majken hittar på många saker innan hon somnar. Det kan väl i och för sig vara realistiskt i hur barn kan hoppa runt i tankarna och skulle kunna ligga och tänka innan de somnar så där finns ju igenkänning. Men det blir lite hoppigt med att varje bild är något nytt som händer och beskrivs i texten. Jag tänker att det kanske hade varit bättre att välja ut några saker och utveckla dem. Varför inte fortsätta och berätta äventyret som sker när de är ute och flyger på enhörningen?

Bilderna är lugna och fina med mjuka färger och visar det som texten tar upp fint.

Iden till boken är rolig men den blir lite hoppig istället för att koncentrera sig på ett äventyr. Därför ger vi denna en stark 3 (av 5).

Tack Josefin Stenman för att vi fick följa med Majken på hennes fantasiäventyr när hon funderar på boken!

  • Namn: Majken i sagolandet

  • Författare: Josefin Stenman

  • Ålder: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 30

  • Förlag: Stenman Books

Det vilda alfabetet

Det vilda alfabetet av Erik Kohlström är en kombinerad ABC-bok och faktabok i ett. Här får vi lära oss mer om några djur vi kan hitta ute i den svenska naturen medan vi lär oss alfabetet.

Det här är en fin bok som för varje bokstav tar upp ett nytt djur med en text på rim. Längre ner finns en liten text om djuret så man kan lära sig mer om det men det som främst drar blickarna till sig är den stora bilden på vänstra sidan som visar upp djuret och miljön den lever i. Illustrationerna är fina och berättar en del om djuret de med och de är fint gjorda.

På de svårare bokstäverna som till exempel X och Y och Z blir ju djuren kanske inte de vanligaste som man känner till och och Y och Z är till och med inga arter utan djurbarn (yngel för Y och zoea-larven som är krabbornas larver för Z). Men vad ska man göra när det egentligen inte finns några djur på dessa bokstäver i Sverige.

Är det något vi saknar i boken då? Jo det hade gärna fått vara med hur stora djuren är och vad de äter. Det var nämligen saker vi pratade om när vi läste boken.

Det här är en trevlig ABC-bok och just nu när Lillabokslukaren är väldigt intresserad av bokstäver är den extra rolig att läsa. Vi ger den 4 (av 5) där bilderna är ett stort plus!

  • Namn: Det vilda Alfabetet

  • Författare: Erik Kohlström

  • Ålder: 3 -6 år

  • Antal sidor: 59

  • Förlag: Speja Förlag

Prinsessan och den fasansfulla björnen

Prinsessan och den fasansfulla björnen av Per Gustavsson handlar om prinsessan som en dag vaknar av att det är alldeles tyst och att alla skogens djur har gömt sig inne i hennes sovrum. De vågar inte vara i skogen längre för där finns en hemsk björn som bråkar och förstör. Prinsessan ger sig såklart ut i skogen för att lösa problemet. Men det visar sig att hon inte kan klara av det själv utan här behöver alla hjälpa till.

Det här är en bok som sonen läste/lyssnade på själv via appen Polyglutt och som när vi skulle läsa den tillsammans var borttagen så därför blir inte denna recension som de andra… Men sonen tyckte mycket om den och lyssnade på den flera gånger och skrattade åt olika delar. Sedan ville han bygga upp skogen och vi skapade den med hjälp av duplo. Där fick vår björn härja och så fick skogstomten komma och prata björnen tillrätta och städa upp i skogen så de andra djuren vågade vara där igen.

  • Namn: Prinsessan och den fasansfulla björnen

  • Författare: Per Gustavsson

  • Ålder: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 30

  • Förlag: Natur&Kultur

Min första bok om fåglar

IMG_3763.jpg

Min första bok om fåglar är illustrerad av Zoë Ingram och tar upp 23 olika fågelarter som man kan hitta i Sverige. Med bilder på fåglarna och faktarutor och berättande text får vi lära oss mer om fåglarna vi kan hitta i trädgården, parken, skogen eller vid vattnet.

Varje uppslag tar upp en ny fågel med en tydlig bild som visar hur den ser ut. Runt fågeln finns olika faktarutor och en berättande text tillsammans med en bild på hur äggen ser ut. Allt visas tydligt och de stora bilderna utan en massa detaljer i gör det tydligt för de lite yngre läsarna. 4 åringen tyckte att det var spännande att se hur de olika fåglarnas ägg ser ut och höra vad de äter. En rolig detalj i bilderna är att det ovanför faktarutan där det fåglarnas föda står är det illustrerat i bildform också. Kul!

Något vi saknade i denna bok var en illustration på hur stor fågel är. Visst står det hur stor den är men för barn säger inte det så mycket utan då är en bild så mycket bättre. Annars så är faktan som tas upp bra och det är roligt att det finns med bevarandestatus för fåglarna så man vet om populationen är livskraftig eller inte (även om den informationen känns mer som att den är till för oss vuxna eller för äldre barn som läser boken).

Det här är en trevlig bok som ger kunskap om fåglarna som vi kan hitta i Sverige. Extra roligt att det finns med ett uppslag där man kan pricka för de fåglar som man har sett. Så ta med boken ut nästa gång ni går till parken och se om ni kan hitta några nya fåglar att pricka av! Av oss får boken 4 (av 5).

Tack Lind&Co för att vi fick läsa denna fina faktabok om fåglar!

  • Namn: Min första bok om fåglar

  • Illustratör: Zoë Ingram

  • Genre: Faktabok för barn

  • Ålder: 3-6 år

  • Antal sidor: 53

  • Förlag: Lind&CO

Min första bok om havets djur

Min första bok om havets djur är illustrerad av Zoë Ingram och tar upp 20 olika havsdjur som man kan hitta runt om i världen och några av dem finns i Sverige. Genom bilder på djuren och texter som berättat fakta och lite rolig kunskap om djuren får man lära sig mer om vad man kan hitta nere under vattenytan.

Varje uppslag i boken har en stor och tydlig bild som visar djuret. Runt bilden är det text i olika rutor som tar upp olika saker. En beskrivande text, en Visste du att ruta, en ruta med fakta om djuret och så en ruta som visar djurets storlek. Detta gör det möjligt att man kan välja hur mycket fakta man vill läsa. Antingen kan man välja att läsa allt eller kanske bara faktarutan och hur stora de blir osv. Så trevlig att det är anpassningsbart.

1,5 åringen tyckte bilderna var fina och bläddrar gärna i dessa böcker och bilderna är stora och tydliga. 4,5 åringen tyckte det var roligt att läsa om de olika djuren men tyckte att det bästa var bilderna som visade hur stora djuren är. Det tyckte han var spännande (speciellt när de jämfördes med bussar). Annars var det viktigt för honom att läsa vad de åt.

På sista uppslaget hittar man en lista på djuren i boken och en möjlighet att bocka av de djuren man sett. Denna sida hoppade jag faktiskt helt över när jag läste för här kunde barnen typ bocka av en eller två eftersom det bara är dem man kan se i Sverige. Därför är jag inte riktigt säker på varför den sidan är med. Hur många barn kommer kunna pricka av att de sett en Djuphavsmarulk i havet eller en clownfisk? För mig drar faktisk det ner omdömet lite då den känns konstig och inte helt genomtänkt, men som register fungerar sidan fint. Men boken är fin och passar bra till lite yngre barn som är nyfikna på djuren som lever i havet och som vill lära sig mer om dem. Vi ger denna bok en stark 4 (av 5) för det är roligt att den tar upp djur som är lite annorlunda och ovanliga för oss i Sverige.

Tack Lind&Co för att vi fick läsa denna fina faktabok om djur!

  • Namn: Min första bok om havets djur

  • Illustratör: Zoë Ingram

  • Genre: Faktabok för barn

  • Ålder: 3-6 år

  • Antal sidor: 45

  • Förlag: Lind&CO

Hej Bajskorv!

Hej Bajskorv! av Henrik Hallgren är en bok om Bajskorv och bajskorvsfamiljen. Vi får träffa några olika medlemmar och får reda på var de bor och vad det tycker mest om att göra.

Det här är ingen bok som innehåller fakta om bajskorvar mer än lite allmänt i hur bajs kan se ut. Utan detta är en sagobok om bajskorven Bajskorv som bor i magen och bajs och prutt går ju alltid hem bland barn. Boken är skriven med humor som får mig att le. Men kanske är denna bok till viss del skriven för vuxna? För med sina stora tydliga bilder och liten text och visuella utseende kan det mycket vara så att det är vi föräldrar som har mest behållning av den.

1,5 åringen (som tycker att det är oerhört roligt att öppna bokpost) tog och satte sig direkt med boken och vi läste den. Jag kan säga att det fungerade alldeles utmärkt att läsa den med henne då det inte är så mycket text, utan hade kunnat vara lite mer, men frågorna som finns i boken var inget hon fastnade på. Sedan satt hon och bläddrade i boken och tittade på bilderna och pekade en lång stund. Kanske hade tjockare sidor varit bra för även om hon bläddrar försiktigt kan det ju hända olyckor.

4.5 åringen tycker såklart att ämnet är roligt men för honom är berättelse lite för enkel. Men tyckte att det var roligt med frågorna. För denna åldersgrupp hade mer text behövts och varför inte väva in lite fakta i boken samtidigt som till exempel vad tarmen heter. En fundering vi får är också när de badar i toaletten.. Då spolas de ju ner och bort från sitt hem.

Men det märks att man visuellt har lagt ner mycket tid och kraft på denna bok. Allt från omslag till sidornas kvalitet är fin och illustrationerna håller en hög klass. Det märks att det är en illustratör som har skapat denna bok. Texten hittar inte riktigt rätt åldersgrupp då den i vissa delar är lite för svår för 0-3, när det ska svaras på frågor eller förstå tursitbajsen, medan den för de äldre är lite för enkel och lite text. Så textmässigt att vi här hemma velat ha mer.

För sin lite dolda humor för oss föräldrar och bajssaga (och för att alla i bajsfamiljen ser så snälla ut) ger vi denna bok 3,5 (av 5).

Tack Henrik Hallgren och Bonnier Carlsen för att vi fick läsa!

  • Namn: Hej Bajskorv!

  • Författare: Henrik Hallgren

  • Ålder: 0-5 år

  • Antal sidor: 32

  • Förlag: Bonnier Carlsen

Älskade djurungar

image2+%286%29.jpg

Älskade djurungar; över 80 djurfoton får vi träffa många olika djurungar från olika delar av världen och olika husdjursungar. Det är många bilder som visar allt från fågelungar till koalor till lejon så det finns många söta små ungar att titta på för den djurintresserade lilla läsaren.

Varje uppslag har ett tema som På bondgården, I fällen, I skogen, Vilda och farliga eller Så många björnar... Till varje uppslag är det en liten text som skulle kunnat vara längre men som beskriver vad man ser. Men det är främst bilderna man har denna boken till och för att titta på dem behöver man ju inte kunna läsa vilket gör denna boken perfekt för små bokläsare då den både går att bläddra i själv eller med en vuxen och fortfarande kunna tycka den är rolig.

Men visst blir det bara lite uppräkning och endel djur återkommer flera gånger istället för att ta in nya. Och för det får den 3 (av 5) från oss.

Fyndiga uttryckens ABC

image1+%2819%29.jpg

Fyndiga uttryckens ABC - Bland eldiga bakar och hungriga vargar av Mia Kim med illustrationer av Karin Holmström är en ABC bok med olika ordspråk som är lite lustiga och konstiga. För ordspråk har ju en förmåga att låta lite konstiga. I denna bok får varje bokstav ett ordspråk som förklaras dels med en liten text på rim och dels genom en förklarande text.

En oerhört rolig bok som lockar till skratt både för de lustiga ordspråken men också för de fina och roliga bilderna i boken som illustrerar ordspråket. Jag och 4 åringen hade roligt åt den och vi pratade om ordspråken. Däremot läste jag inte förklaringarna högt för honom utan använde dem mer som stöd för mig när vi pratade om ordspråken så jag fick lite nya förklaringssätt. Kanske något man läser med lite äldre barn eller när barnet kan läsa boken själv? I slutet av den förklarande texten finns på varje bokstav/ordspråk en fråga till läsaren att fundera på.

Rimmen förklarar vad ordspråket handlar om och det är trevligt att det är på rim då vi här hemma pratar just nu mycket om vad som rimmar och inte. De är korta och bra och ger en start till vidare prat om man vill det.

Vi tycker att detta är en lustig bok men också lärorik och ger denna 4 (av 5).

Tack Mia Kim för denna fina vinst som vi vann i höstas!

  • Namn: Fyndiga uttryckens ABC - Bland eldiga bakar och hungriga vargar

  • Författare: Mia Kim och Karin Holmström

  • Målgrupp: från 3 år

  • Antal sidor: 64 sidor

Dinosauriegänget Ägget

IMG_2448.jpg

Dinosauriegänget Ägget av Lars Maehle och Lars Rudebjer handlar om Rasmus Rex som en morgon blir väckt av sin bästa kompis Tim Troodon. Tim vill att de ska gå till hans mamma för nu ska nämligen mammans ägg kläckas och Tim vill att Rasmus ska vara med. För att komma dit i tid tar de genvägen genom sumpskogen men var det så smart? Här finns det ju nämligen läskiga dinosaurier och endel at dem träffar de på. Men den största överraskningen får de när de kommer fram och ägget kläcks…

Det här är en fin berättelse som med humor introducerar olika dinosaurier och hur det kan ha sett ut. Själva berättelsen är ju så klart inte en fakta text utan här är det en berättelse om två kompisar som är ute på äventyr och upptäcker saker. Men innan berättelsen börjar finns en kort text om dinosaurier och efter berättelsen finns lite information om de dinosaurier som finns med i berättelsen.

Bilderna i boken är så fina och genomarbetade med många detaljer som man kan titta på. I de olika miljöerna är det är roliga små kryp som gör saker och det finns alltid något att hitta. Till och med träden har fått ansikten! Vi tycker verkligen om att sitta och titta på dem och de sätter scenen fint till boken.

Texten är luftig och ger ett lätt intryck. Den är lätt att läsa och innehåller lite fakta här och där som är fint invävd i berättelsen men på ett sådant sätt att det inte står ut. Det är bra tycker jag då det inte hade varit samma flyt om faktan hade fått ta över.

4 åringen tyckte att det var en rolig bok och speciellt när farmor Rex åt upp Tim i början av boken och var tvungen att spotta ut honom. Det skrattades det åt.

Vi ger denna fina bok 4,5 (av 5) för sina fina bilder där det hela tiden finns saker att upptäcka och på det fina sätt som fakta om dinosaurier är invävd i texten!

Tack Lind & co för att vi fick läsa!

  • Namn: Dinosauriegänget - Ägget

  • Författare: Lars Maehle och Lars Rudebjer

  • Målgrupp: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 46

  • Förlag: Lind & co

Liv Livmoder får mens

IMG_2308.jpg

Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson och Maja Meurling som som berättar om hur man får mens och varför mensen dyker upp och finns i sagoform. Här får vi bekanta oss med Liv Livmoder, Siv Slida, Hjördis Hjärna, Blekke Blåsa och Tammie Tarm och hur de har det under en menscykel och hur de olika organen samarbetar. Det är ju Liv Livmoder som vi följer men alla övriga är med och hjälper till.

Tanken med boken är att ge en introduktion till mensen och ge en positiv syn av mens vilket är en bra ide. Och det är bra att det finns en bok om detta för de lite yngre då denna bok riktar sig mot 3-6 åringar och kan öppna upp för prat om detta eller kanske vara en hjälp när frågorna kommer. Men med det sagt så känns det inte riktigt som att den är skriven för 3-6 åringar då det lite utgår från att du har lite koll på organen i kroppen och hur de ser ut. Resultatet blir att berättelsen blir väldigt upphackad när man ska förklara vem Siv egentligen är och så vidare. Detta problem hade enkelt kunna avhjälpas om hela organens namn hade skrivits ut, som Siv Slida och Hjördis Hjärna och det hade gett ett mer flyt i berättelsen då inte vi som läsare behöver avbryta och förklara vem Siv eller Hjördis är hela tiden. Nu fick vi börja lägga in “efternamnet” när vi läste istället.

Bra att boken inleds med att visa var i kroppen alla organ finns och att den avslutar med en menscykel (även om den i sig inte riktigt är för yngre barn men man kan prata om den).

Jag upplever därför att det är en svår bok att sätta en ålder på. Så som den är nu passar den mer för 6-9 åringar och skulle kunna ha mer text men utseendemässigt och hur själva texten är är det en bilderbok för 3-6 åringar.. Med enkla medel som vara mer tydlig med vem som är vad hade detta däremot avhjälpts för det var inga problem för Lilla bokslukaren att sitta och lyssna på berättelsen (och faktan som är invävd i den).

Detta är en bra första bok om mens och som mycket väl kan vara en hjälp i att avdramatisera det för mens är u inget konstigt alls och är lika normalt som att äta och dricka. Så det är bra att det finns en bilderbok om detta. Men eftersom den skulle behövt vara lite mer anpassad för målgruppen jag förstår det som att den främst riktar sig mot ger vi den 3 (av 5).

Tack Anna Samuelsson och Maja Meurling för att vi fick läsa!

  • Namn: Liv Livmoder får mens

  • Författare Anna Samuelsson och illustrationer av Maja Meurling

  • Målgrupp: 3-6 men informationen är till alla

  • Antal sidor: 34

Min första bok om virus

IMG_2115.jpg

Min första bok om virus av Johan Nordholm och Emelie Wiklund är en bok som presenterar virus för den yngre läsaren. Här får man lära sig mer om virus, vaccin och vilka som arbetar med virus. En liten fakta bok helt enkelt.

Den här boken tar upp det mesta med virus på ett förenklat sätt och den blev en hit här hemma då vi läste den flera gånger och pratade om bilderna och hur antikroppar fungerar och vad forskare gör osv. Så den var riktigt rolig! Många diskussions ämnen runt virus startades med hjälp av denna bok.

Bilderna var enkla och tydliga och texten var kort och koncis och kunde faktiskt ha innehållit lite mer information. Bland annat hade det gärna fått vara med hur antikroppar känner igen virusen/hur de fastnar på dem och hur de håller oss friska. Nu fick vi prata om det och “patrullpoliserna” i kroppen medan vi läste och vid matbordet och det gick ju bra eftersom jag är naturvetare men utan en baskurs i microbiologi hade jag varit lika säker på detta då? Det är mer tveksamt.

Vi vill ge denna bok 5 (av 5) för sin enkla med informativa stil som tar upp det viktigaste för barn att veta både vad som gäller virus och vaccin! En bra bok att läsa både hemma och på förskolan. Ett extra plus att den är faktagranskad!

  • Namn: Min första bok om virus

  • Författare: Johan Nordholm och Emelie Wiklund

  • Målgrupp: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 44 sidor

Ella & Noa Lussa lagom

IMG_7275.jpg

Ella & Noa Lussa lagom av Mattias Edvardsson med illustrationer av Matilda Salmén och handlar om när Ella och Noa ska gå luciatåg på förskolan. Ella undrar vad det är för konstig tradition och frågar om varför man ska göra på olika sätt och Noa vill inte gå luciatåg alls. Precis som man gör på många förskolor just nu övar man på sånger till luciatåget och funderar på vad man ska vara för något i tåget precis som barnen gör i denna bok.

Med fina färgglada bilder som visar på känslor och händelser förs berättelsen framåt med texten. Berättelsen tar upp och förklarar luciatåget på ett lättsamt sätt för barnen och öppnar upp för djupare prat om varför och hur man firar. Men den tar också upp att alla kanske inte vill gå i luciatåg och att det inte är lika roligt för alla. Och det är ju bra för frågan är ju om man egentligen behöver vara med på förskolan om man inte vill utan de som vill kan få lussa och sjunga på lucia.

Min favorit i boken måste jag säga är Noas mormor som verkar mer lekglad än barnen. Fler snöänglar till folket säger jag bara!

När vi hade läst klart boken så var sonen, 4 år, inte alls beredd på att det skulle vara slut för han undrade varför jag inte bläddrade fram till själva luciatåget. Så vi pratade om att de redan gått i tåget och stod och sjöng. Men jag tror att själva tåget är en viktig del i alla fall för honom och jag tänker att det säkert är fler. Tillskillnad från Noa så ser han fram emot att få lussa för de yngre barnen på förskolan (vi vuxna för tyvärr inte vara med detta år pga Corona men det är trevligt att de gör ett firande för barnen på förskolan så de som vill lussa får det).

Det här är en fin berättelse om ett luciatåg på en förskola någonstans i Sverige. Den visar på att traditioner kan ändras för att passa utövarna och att det är inte alla som vill stå och sjunga i ett luciatåg. Vi ger denna bok 4 (av 5) för sin lite tokiga historia och för igenkänningen. Den är trevlig och öppnar upp för att prata om varför vi gör som vi gör.

Tack Bokförlaget Opal för att vi fick läsa!

En enhörning till jul

IMG_6942.jpg

En enhörning till jul av Anna Currey handlar om Milly som tillsammans med sin mamma är hos morfar. Hon saknar pappa som kommer komma snart och någon att leka i snön med. Då kommer en enhörning smygande på kvällen från skogen för att få se vad jul är för något och Milly bjuder in enhörningen Florian i huset. Nu blir det mycket roligare och vem vet kanske träffar hon en vän genom Florian också..

Detta är en fin berättelse om en lite annorlunda magisk vänskap. För när Milly känner sig ensam så kommer enhörningen Florian från skogen och hälsar på eftersom han är så nyfiken på julen och alla ljus som staden satt upp. Dagen som enhörningen är hos Milly blir både lite busig och mysig och vi får följa med på flera olika julaktiviteter som att klä julgranen och gå på julmarknad.

Texten förmedlar Millys längtan och vilja att ha någon och hur glad hon blir när Florian kommer. Och visst blir det lite tokigt att ha en enhörning inne som inte vet hur julen ska vara och vad som finns med i den. Berättelsen är fin och trevlig men för mig saknas det något och jag kan inte sätta fingret på vad. Illustrationerna är fina och förmedlar en mysig julstämning genom att julljusens ljus på något sätt kommer med på en hel del bilder.

Det här är en fin berättelse och om man är intresserad av hästar/enhörningar kommer den vara en hit. Men jag fastnar inte i den och det gör inte sonen heller. Något saknas för mig och kanske är det att jag hade velat ha mer av att Florian inte tycks veta något om julen och ska få vara med om den. Nu nämns bara olika saker som man hade kunnat göra mer av. Därför ger jag denna bok 3 (av 5) då den är mysig men för mig hade kunnat vara mer.

Utgiven av Lind & Co.

Tack för recensionsexemplar och fin julläsning Lind & Co.

Det överraskande julkortet

IMG_6844.jpg

Det överraskande julkortet av Annette Amrhein och Sabine Straub handlar om den lilla tvättbjörnen Puck som önskar sig ett alldeles eget julkort som bara är till honom. Det hör hans mamma som ber morbror Morrhår om hjälp. Han skriver gärna ett julkort men när det ska skickas med en av brevbärarfåglarna ger han chansen (snäll som han är) till en alldeles för liten fågel som knappt orkar bära kortet. Kommer fågeln hinna få fram kortet i tid till jul?

Vilken underbart mysig berättelse detta är! Jag blir så tagen och förtjust i Puck och den lilla fågeln som kämpar med kortet. Den är så fint skriven och tar upp vikten av att få synas och känna sig speciell är viktigt för alla oberoende av ålder och storlek. Jag gillar verkligen den värld som målas upp i texten och lösningen för hur julkort transporteras genom skogen. För det är ju egentligen självklart att de tas runt av fåglarna och att betalningen är frön och smulor.

Illustrationerna är helt underbara och så mysiga med sina många detaljer som visar livet i skogen och de olika fåglarna. Jag kan sitta och titta på bara bilderna i boken och märker hur jag bläddrar fram och tillbaka för att titta på dem. Det första man möts av när man öppnar pärmen är ett uppslag med brevfåglar som flyger genom luften och det är så fint. Det fortsätter genom hela boken men jag måste säga att mina favorit bilder är de som visar utomhusmiljöerna!

Vi här hemma tyckte att denna bok var så fin och för oss är den helt klart värd 5 (av 5).

Boken är utgiven av Tukan förlag.

Tack Tukan förlag för recensionsexemplar och för att vi fick läsa denna underbar bok!

Vad tänker Knodden?

IMG_6838.jpg

Vad tänker Knodden? av George Johansson och Anna-Clara Tidholm handlar om Knodden som står utanför morfars hus i snöfallet och väntar på att morfar ska hitta bilnycklarna. Medan han väntar funderar han på allt och ingenting medan världen blir vitare och vitare runt honom. Han funderar på sommaren och hundar, på fiskar och rymden och på ingenting.

Hur beskriver man denna bok bäst funderar jag på och det jag rent spontant kommer fram till är att detta är en filosofibok för yngre barn. För det är ju just det Knodden gör där i snön under gatlycktan. Han funderar på universum och parallella ställen och på livet i stort och vad en hund skulle kunna ge morfar. Ja det är djupa tankar som nämns och hoppar runt precis så som ett barns tankar kan hoppa från hundar till dinosaurier till rymden. Det går fort och det är mycket som Knodden hinner fundera på.. Vi pratar lite om rymden och om bilar och funderar på de olika sakerna som Knodden tänker på.

Illustrationerna är detaljrika och visar de olika tankarna och funderingarna som en trött Knodden (för han ser trött ut eller är det bara jag?) funderar på. Det är sent och det lite mörka vinterljuset kommer fram fint i de snöiga bilderna. En riktig vinterbok är detta och vi blir riktigt avundsjuk på all snö eftersom vi väntar på att det ska börja snöa. Än så länge får vi njuta av bilderna i boken.

Den här boken kan ge många funderingar och är en fin liten bok om en filosoferande liten pojke. Vi gillade den mycket och därför får den 5 (av 5) av oss.

Utgiven av Natur & Kultur.

Tack Natur & Kultur för recensionsexemplar och för att vi fick möjlighet att läsa denna fina bok!

Tomtarnas julnatt

IMG_6849.jpg

Tomtarnas julnatt av Maria Jönsson är en bilderbok utifrån sången Midnatt råder tyst det är i husen… av Alfred Smedberg. Här får vi följa tomtarnas framfart i huset utifrån sången och hur de tipp tappar runt.

Det här är en av mina favorit jullåtar så det är roligt att den har blivit en bilderbok. Helst vill jag ju sjunga den men boken är gjord för att läsa då upprepningarna är borttagna tex står det bara “Midnatt råder tyst det är i husen” och inte “midnatt råder tyst det är i husen, tyst i husen”. Men det kan man ju lägga till själv om man vill sjunga boken.

Bilderna är VÄLDIGT detaljrika och här kan man sitta och titta på bilderna länge och upptäcka nya saker och tokigheter som händer. För här badar en tomte i gröten och en annan i sylten eller är det soppa? De springer runt och klättrar i julgranen och när sången börjar ta slut lämnar de inte riktigt allt som det var innan de dök upp och festade.

En rolig detalj är att tomtarna är 24 stycken (vi har räknat dem flera gånger) och det är ju passande. Blir ju lite som en julkalender. Och så är det en lucia som jag skulle säga är den som guidar genom boken genom att sjunga sången (för det är väl den hon sjunger?) och så är det hon som börjar boken och avslutar den.

Om man någon gång har undrat vad tomtarna i sången egentligen hittar på så svarar denna bok på alla de frågorna! Här är bara frågan om man hittar alla tokigheter som de faktiskt hittar på. Själva berättelsen är ju inte så överraskande för sången har vi ju redan sjungit så många gånger. Men det är roligt att få bilder till den!

Denna mysiga bok för alla nyfikna tomtefantaster där ute får 4 (av 5) av mig. För den är mysigt julig och busig och ger många tillfällen för skratt.

Utgiven av Lilla Piratförlaget.

Tack Lilla Piratförlaget för att jag fick läsa denna bok!