Bara ett litet mord

239B41FE-B6DD-4B99-9864-CDB78DBDF260.JPG

Bara ett litet mord av Carin Hjulström är första delen i deckar serien Säbyholms gröna fingrar och utspelar sig i Säbyholm norr om Stockholm. Boken handlar om den Siri Ehrensvärd som är en av Sveriges stora skådespelerskor som efter ett stort svek av kärleken Egil, teaterchef på dramaten, flyr ut till Säbyholm och sin föräldralöse brorson Anton och plantskolan han bor på. Här ute hamnar de båda i en mordutredning på en jakttillsyningsman på ängarna till jaktslottet Thoresta och med sin förmåga att studera människor hjälper Siri den lokala polisen Olle med information.

Detta är en perfekt bok att läsa så här på våren då den tar sin början under vårvintern/tidig vår och vi får följa med hur naturen vaknar till liv och börjar slå ut. Från kalla dagar får vi följa med dem ut i växthusen och hur de startar upp sin verksamhet och sår och får plantorna att växa och slå ut. Det är mysigt och fint och en fin metafor för hur Siri och Antons relation växer och blir innerlig och nära men också hur både Anton och Siri börjar sina egna resor mot att bli hela och se att det finns mer i deras liv än de tidigare gjort.

Denna deckare skulle jag säga är både en pusseldeckare och mysdeckare och faktiskt skulle jag säga en Feelgood-deckare då problemen som Siri och Anton har i sina liv får ta plats och man får följa hur de påbörjar att ordna upp dem och skapa en ny gemenskap. Jag blir både engagerad och irriterad på dem i hur de gör sina val men det gör ju faktiskt personerna mer levande.

Denna bok är lika mycket livet och hur vi ordnar upp det som en deckare. Så vill man ha en deckare där både får klura på ett mord men också följa personerna och deras problem på ett fint och roligt sätt där man egentligen vill åka ut till Säbyholms och ta en vårpromenad så är det här en perfekt bok! Jag tyckte den var både lättläst och trevlig med personporträtts om målade upp en fin bild av de inblandade.

Den här deckaren har många nivåer och hur allt hänger ihop får man faktiskt inte reda på i denna bok. Så det är tur att det kommer bli en serie där bok 2 redan finns ute. Kanske kommer man närmare Siri och Anton och de hemligheter och mysterier som finns i deras förflutna i denna. Någon del av dem kanske till och med får en förklaring.

För humorn som finns med i denna bok, den härliga miljön och en deckare som verkligen för tankarna till Morden i Midsomer, precis som tidigare personer har skrivit, ger jag denna ok 4,5 (av 5).

Tack för att jag fick läsa Carin Hjulström och Bokförlaget Forum!

  • Namn: Bara ett litet mord

  • Författare: Carin Hjulström

  • Genre: Deckare (Feelgood-deckare)

  • Antal sidor: 421

  • Förlag: Bokförlaget Forum