Sagan om Aicha: Stjärnstenen

3C475B8E-5596-4495-97A4-FDB46DB9D151.JPG

Sagan om Aicha: Stjärnstenen av Fredrik Söderqvist handlar om Anneli som under sin första skoldag efter sommarlovet märker att konstiga saker börjar hända. Klasskamraterna börjar bete sig underligt och hon får en konstig läxa av sin fröken att läsa. Men det riktigt underliga börjar när en trollkarl kommer till hennes och hennes lillebrors sovrum på natten för att hämta henne till den magiska världen Aicha. När de beger sig iväg övertalar Anneli lillebror Niklas att också följa med och tillsammans beger de sig till Aicha där det pågår en kamp mellan goda trollkarlar och den onda Klodwig. Tillsammans med nya vänner blir de indragna i kampen och Anneli börjar förstå att hon har speciella egenskaper som ingen annan verkar ha…

Det här är en fantasy berättelse som tar vanliga barn från vår värld till en värld fylld av magi, drakar, spöken och trollkarlar. Ja här finns det mesta som en magisk värld ska innehålla och mina tankar går till både Harry Potter och Narnia för även om berättelsen om Aicha är annorlunda så finns det likheter. Det är vanliga barn som kommer till en magisk värld där ondska breder ut sig, magiska väsen finns och de kan tala. Sedan är det ett stort slott som tronar över staden där barnen bor och som verkar leva lite av sitt eget liv. Men samtidigt som det finns saker som, för mig, påminner om dessa böcker finns det också saker som gör Aicha till just Aicha och inget annat.

Barnen är med om många olika magiska saker eftersom allt i denna värld styrs och skapas med hjälp av magi. Det mesta är konstigt och till och med maten är olik den som de är vana vid. Men allt det som är annorlunda och konstigt är också det som är roligt att läsa om. För hur fungerar denna värld och tänk om alla dessa magiska saker kunde fungera på riktigt? En fin detalj som jag tycker är trevlig är att naturmedicin har fått ta plats i boken. För sjukdomar tas omhand av Raja som är som en medicinkvinna/man eller läkare och som rör ihop medicin från läkande växter. Att kunskap om växters egenskaper att vara läka får vara med är därför roligt eftersom detta inte riktigt finns med i dagens samhälle (men en hel del medicin idag kommer från kunskaper om växter från förr).

Berättelsen är väldigt spännande och ledtrådar om vem Anneli egentligen är och varför hon har tagits till Aicha ges det ledtrådar till genom hela boken. Och hon får olika bitar som gör att hon tillslut kan börja lägga ihop och böra komma fram till vem hon är och hennes del i Aichas historia. Vi får också träffa på ett brett persongalleri som alla verkar ha olika syn på det som händer och på vad som borde ske härnäst. Då vi inte riktigt får reda på allt om personerna känner man sig inte riktigt säker på vem som verkligen är god och vem som har mörkare avsikter och det kvarstår även när boken är utläst. Tur att det finns en fortsättning som förhoppningsvis kommer ge mer svar om de olika personerna.

Jag tyckte mycket om att försvinna in i den magiska världen som Aicha är. Men kanske hade det kunnat vara mer fördjupning i personerna och vilka de är. Lite mer om varför världen är som den är och Annelis och Niklas plats i relation till de andra istället för att ha med alla, om än magiska, utflykter. Till denna magiska läsning ger jag 4 (av 5) och ser fram emot att läsa fortsättningen för boken är både lättläst och bra.

Framsidan av denna bok tycker jag är så fin och ger verkligen en bild av hur staden Merlac (som de kommer till) ser ut.

Tack Fredrik Söderqvist för att jag fick läsa!

  • Namn: Sagan om Aicha: Stjärnstenen

  • Författare: Fredrik Söderqvist

  • Genre: Fantasy

  • Ålder: från 12 år

  • Antal sidor: 376