Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna

IMG_2713.jpg

Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna av Anna James handlar om Tilly (Matilda) Blad som bor tillsammans med sina morföräldrar eftersom hennes mamma är försvunnen sedan hon är bebis och pappan är död. En dag märker Tilly att några av hennes favorit karaktärer dyker upp i hennes morföräldrars bokaffär och att hon kan resa in i deras böcker. Men det kan väl ändå inte stämma? Och om det stämmer vilka möjligheter för äventyr öppnar inte denna kunskap upp? Kanske kan mysteriet om vad som hände Tillys mamma få ett svar?

Låt mig bara börja med att säga: Åh vilken bok och så jag hoppas att det stämde. Att man kan vara en bokvandrare som inte bara skulle få prata med olika karaktärer i sina favoritböcker utan också kunna få gå in i böcker och uppleva dem. Gå igenom fantastiska miljöer, äta spännande bakverk och få resa genom tid och rum till olika platser. Vilken bokälskare skulle inte vilja göra det ibland? I denna bok är detta verklighet och det som är härligt med den är att alla har potential att vara bokvandrare om man bara läser och ger sig in i böckernas värld när man läser. Då kan man ha den kunskap eller ska jag säga fantasi som krävs för att kunna träffa sina favorit personer från böcker eller kanske följa med dem in i boken och uppleva vissa delar av en bok som man tycker extra mycket om.

Tilly är en modig flicka som sina första stapplande steg som ny bokvandrare även hittar en ny vän i Oskar som hon börjar bokvandra med. De tillsammans är med om många äventyr i sina försök att dels klura ut vad det är för mystiska saker som sker runt dem men också i hur det här med bokvandreri fungerar. Tillsammans ger de varandra styrka och mod att ta hand om varandra men också att finna svaren på de frågor de har.

I denna bok får man en introduktion till några olika klassiker som man kanske efter att ha läst om dem här vill läsa själva böckerna om. Själv tror jag att jag hade en stor behållning av att faktiskt ha läst majoriteten av de böcker som de bokvandras i och på så sätt ha lite koll på de olika karaktärerna och miljöerna. Det är bara “Skattkammarön” som jag är osäker på om jag har läst sedan tidigare. Anne på Grönkulla är en av Tillys favorit böcker och jag får säga det samma. Den hade jag gärna bokvandrat i! Därför passar denna bok också för en bred publik där det kan vara allt från en 9 åring till en vuxen som kan hå behållning av den.

Jag måste bara berätta om en detalj i boken som jag tycker är så fin och det är att orden rör sig lite vågigt och fritt när en bokvandring sker. Det är som att man inte riktigt vet om orden är påväg bort från boken eller om de kommer stanna kvar. Det är en fin detalj som skapar en fin bild av hur det kanske kan kännas och beskrivningarna hjälper också till för att förmedla känslan för hur bokvanding går till och känns.

Iden till denna bok om magin som finns i böcker och som faktiskt kan ta en till olika platser och låter en uppleva fantastiska saker är helt underbar. Varför har man inte tänkt på detta förut att det såklart finns bokvandrare och att man kanske själv är en av dem! Boken drar mig in och jag följer med spänning det som sker medan jag lär mig mer om att bokvandra och träffa karaktärer från böcker. Jag vill inte att den ska sluta för jag vill veta mer. Vill följa med i familjen Blads och Oskars liv längre. Jag vill ha mer och som tur är kommer bok nummer två senare i år.

Denna bok med sin magi får 5 (av 5) och jag kommer för alltid fundera på det här med bokvandring!

Tack HarperCollins Nordic och HarperChildren för att jag fick läsa!

  • Namn: Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna

  • Författare: Anna James

  • Målgrupp: 9 - 12 år och uppåt

  • Antal sidor: 388