Liv Livmoder får mens

IMG_2308.jpg

Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson och Maja Meurling som som berättar om hur man får mens och varför mensen dyker upp och finns i sagoform. Här får vi bekanta oss med Liv Livmoder, Siv Slida, Hjördis Hjärna, Blekke Blåsa och Tammie Tarm och hur de har det under en menscykel och hur de olika organen samarbetar. Det är ju Liv Livmoder som vi följer men alla övriga är med och hjälper till.

Tanken med boken är att ge en introduktion till mensen och ge en positiv syn av mens vilket är en bra ide. Och det är bra att det finns en bok om detta för de lite yngre då denna bok riktar sig mot 3-6 åringar och kan öppna upp för prat om detta eller kanske vara en hjälp när frågorna kommer. Men med det sagt så känns det inte riktigt som att den är skriven för 3-6 åringar då det lite utgår från att du har lite koll på organen i kroppen och hur de ser ut. Resultatet blir att berättelsen blir väldigt upphackad när man ska förklara vem Siv egentligen är och så vidare. Detta problem hade enkelt kunna avhjälpas om hela organens namn hade skrivits ut, som Siv Slida och Hjördis Hjärna och det hade gett ett mer flyt i berättelsen då inte vi som läsare behöver avbryta och förklara vem Siv eller Hjördis är hela tiden. Nu fick vi börja lägga in “efternamnet” när vi läste istället.

Bra att boken inleds med att visa var i kroppen alla organ finns och att den avslutar med en menscykel (även om den i sig inte riktigt är för yngre barn men man kan prata om den).

Jag upplever därför att det är en svår bok att sätta en ålder på. Så som den är nu passar den mer för 6-9 åringar och skulle kunna ha mer text men utseendemässigt och hur själva texten är är det en bilderbok för 3-6 åringar.. Med enkla medel som vara mer tydlig med vem som är vad hade detta däremot avhjälpts för det var inga problem för Lilla bokslukaren att sitta och lyssna på berättelsen (och faktan som är invävd i den).

Detta är en bra första bok om mens och som mycket väl kan vara en hjälp i att avdramatisera det för mens är u inget konstigt alls och är lika normalt som att äta och dricka. Så det är bra att det finns en bilderbok om detta. Men eftersom den skulle behövt vara lite mer anpassad för målgruppen jag förstår det som att den främst riktar sig mot ger vi den 3 (av 5).

Tack Anna Samuelsson och Maja Meurling för att vi fick läsa!

  • Namn: Liv Livmoder får mens

  • Författare Anna Samuelsson och illustrationer av Maja Meurling

  • Målgrupp: 3-6 men informationen är till alla

  • Antal sidor: 34