Julgodis - Kolor, praliner, tryfflar, fudge och annat himmelskt gott

1ACA6BDA-F44A-4AE8-9E44-81FA08DB1338.JPG

Julgodis - Kolor, praliner, tryfflar, fudge och annat himmelskt gott av Lena Söderström är en bok fylld med både godisrecept men också efterrätter och bakverk. Men främst är det olika godis som har fått ta plats mellan sidorna.

Den här boken riktigt sprider en julkänsla. Omslaget är fyllt med julgodis och bokmärken med änglar och tomtar och en smällkaramell och varje uppslag andas jul. Det här är en väldigt vacker bok där bilderna får ta plats och ofta brer ut sig över hela uppslaget och receptet skrivits in i bilden. Det här är en bok som man lika gärna som att ha i köket vid bakning och godistillverkning kan ha på soffbordet för att sprida julstämning. För i alla fall jag får en härlig julkänsla av att bara bläddra i denna bok. Godis bland tomtar, grankvistar, ljus och gamla papperstomtar har den effekten, i alla fall på mig.

Det är en stor variation på recepten som går från vanligt julgodis till popcorn med olika smaksättningar till saffranskakor och parfait. Så jag vågar mig på att påstå att det finns något för alla i denna bok. Recepten som är med är en blandning mellan godis som inte behöver speciellt många ingredienser för att göra till de där listan är längre. Bra att ha olika alternativ! Och jag gillar verkligen att den innehåller lite kakor också. Även om det skulle krävas mer kakor av olika sorter om man skulle kunna ha bara denna inför julens sötsaker.

Något som jag inte riktigt tycker är bra är att den för mig känns lite hoppig och rörig. Det är nämligen inte någon ordning på recepten utan godisrecept, popcornrecept och kak- och efterrättsrecept är ihopblandadet och så vitt jag ser utan någon tanke på varför. De hör inte direkt ihop utan helt plötsligt är det ett kakrecept. Jag hade tyckt det var bättre med lite ordning så man visst var man skulle leta efter en viss sorts recept och inte behöva bläddra igenom hela boken. Men annars är denna bok så vacker och härligt julig att jag ger den 4 (av 5).

Tack Bokförlaget Semic för att jag fick läsa!

Julgodis - sött att njuta och ge bort

4C95F907-5798-4397-997C-FEBAAC6B0E54.JPG

Julgodis - sött att njuta och ge bort av Karolina Olson Haglund är en bok full med olika godisrecept passande för en jul full med godsaker. Olika tryfflar och praliner trängs med knäck och kolor och till och med några juliga drycker har fått plats i denna bok.

Låt oss börja med framsidan för viss är den vacker med sin isblå bakgrund med julgodis på? Den riktigt drar in en i en bok fylld med recept och olika smakkombinationer redo att testas och framförallt ätas av. Bilderna i boken är vackra och tydliga och visar fint de olika godisbitarna man kan göra. Men den är som många andra julgodis böcker med en text på blank sida och en bild (som i detta fall är väldigt fin och får ta plats så det är väldigt trevligt). Så på ett sätt en väldigt traditionell godisbok får jag väl säga.

I början av boken finns ett avsnitt med korta beskrivningar av olika tekniker man kommer att ha användning av i boken och i godistillverkning. Sedan följer ett uppslag med lite tips för hur man kan ge bort hemlagat godis på fina sätt och vad som skulle kunna passa som gå bort presenter. När de flesta ändå har allt är det ju trevligt att ge bort lite julgodis istället. Något att njuta av men inget man behöver spara och förvara.

De flesta recepten är enkla med få ingredienser men det finns svårare också. Men alla är ordentligt beskrivna där det tas upp vad man borde börja med att göra vilket ju kan vara hjälpsamt och ge tips i tid. Det gör att även den ovane godismakaren kan skapa dessa recept utan större besvär.

En trevlig detalj är att endel recept markerats med “snabb” vilket ju är bra om man har lite ont om tid men ändå vill göra något gott. Däremot kanske jag inte är helt överens med markeringarna på alla ställen… Visst är de snabbare än när man ska koka socker men de kan ta tid ändå.

Jag fastnar främst för chokladrecepten för vem gillar inte choklad? Det är ju både gott och nyttigt.

I denna bok hittar man de flesta godisrecepten man kan behöva för att skapa mumsigt godis inför helgerna och jag ger den 4 (av 5).

Tack Bokförlaget Semic för att jag fick läsa!

Kålboken

image2+%283%29.jpg

Kålboken - Till vardag och fest hela året runt av Mette Lövbom är en bok som låter kålen stå i centrum och visa sin styrka och smak. Med recept som sträcker sig från enkla sallader till mättande maträtter till juice och snacks finns det ett kålrecept för alla att smaska på! Varje recept åtföljs av en tecknad bild på vilket/vilka kål som används i receptet och om de passar extra bra till något vilket ger en fin hjälp.

Så här i juletider passar det ju bra med en riktigt god sallad på kål eller hur och i denna bok kan man verkligen hitta ett eller kanske flera goda recept till julbordet. Personligen är jag svag för de med citrussmak i. Det är något med kombon citrus och kål som i alla fall jag tycker blir riktigt bra. Och här har jag fått flera tips på goda kombinationer!

Bilderna är ju så smaskiga och vackra men i verkligheten ser de inte ut som på bilderna… Kanske för att jag inte har tid/ork att lägga upp det vackert på ett fat. Men fint är det.

Något jag uppskattar mycket är att det står att tanken med boken är att ge en fin inspirationskälla till att laga mat med kål. Visst kan man följa recepten till punkt och pricka men att de också kan ses som inspiration i köket. Det tycker jag är trevligt eftersom vi ganska så ofta ändå gör egna versioner av det vi tillagar. så det tyckte jag mycket om.

Det här är en väldigt trevlig bok som är en riktig hyllning till de olika kålen som finns! Lite av en kålbibel skulle man kunna säga och för det får den 4 (av 5) för sin vackra hyllning.

Tack för att jag fick läsa Bokförlaget Polaris!

Lindas julbak

image1 (14).jpeg

Lindas julbak - Saffransbullar, julgodis, matbröd och annat gott som hör julen till av Linda Andersson är en bakbok som tar upp precis det den beskriver i titeln. Här finns mängder med goda recept med saffran och olika sorters julgodis och även lite matbröd. Recepten är enkla att följa och här finns både enkla recept som saffranskladdkaka som lite svårare som saffransfläta. Till varje recept finns en stor härlig bild på slutresultatet och flera små bilder som visar vägen dit. Jag både tycker det är bra med de små bilderna för de kan ju hjälpa till under bakningen men samtidigt är många av dem ganska svåra att se det som ska visas (smet ser mest bara ut som smet). Så där är jag lite delad.

När man läser titeln förstår man inte riktigt antalet olika saffransrecept för de är några stycken… Och det tycker jag är fantastiskt bra! Jag som verkligen gillar saffran tycker det var riktigt roligt med så många olika tips på saker man kan baka med denna gyllene krydda. Sedan kunde jag äntligen peka på alla recepten för maken och påpeka att det är därför vi har en hel bunt med saffran i skafferiet när han tyckte att vi kanske inte behövde köpa mer förrän vi använt upp det vi hade. Ja nu kan jag i alla fall få lite ny inspiration till mitt saffransbakande. Saffranssockerkakan var mums men nästa gång blir det nog saffranslimpa (?) eller kanske saffranspaj. Inspirationen flödar!

Däremot tycker jag att limp/matbröd delen fick ta lite väl lite plats. Den hade gärna fått vara större och tagit mer plats och istället kortat ner julgodis delen om inte allt kunde vara med. För visst är julgodis fantastiskt gott och verkligen hör julen till men fler matbröd hade varit roligt. Dessutom är det bara bullar och kakor med saffran och pepparkakssmak som har fått ta plats. Visst är de otroligt goda men kanske någon mer kaksort hade kunnat få ta plats…

Jag tycker som sagt att det hade kunnat vara mindre julgodis och mer bakning med bullar, kakor och matbröd i denna bok. Men den är väldigt trevlig och för mig är det ett stort plus med de många olika saffransrecepten då det var en överraskning jag inte var beredd på. Jag trodde det som vanligt kanske skulle finnas 3-4 stycken men här finns betydligt fler. Så därför ger jag denna bok som sprider julstämning med sin doft av nybakat 4 (av 5).

Tack Bokförlaget Semic för att jag fick läsa!

Leva med Choklad

1FB6DE8D-8363-4301-8E86-61EE13B18EA4.JPG

Kokbok 8 blir Leva med Choklad av Magnus Johansson. I denna bok får vi lära oss det mesta om choklad (och vaniljstången). Historia och hur de växer men också hur chokladfrukten används idag. För detta är en bok som beskriver en resa som Magnus gjort i Mexiko, chokladens ursprungsland. Bilderna är många och fina och beskriver både växten choklad och var lokalbefolkningen skapar med denna ädla frukt. Så i denna bok är det främst matrecept med choklad som ingrediens som finns med. Recepten är fint insprängda i texten genom hela boken och inte samlade i slutet som det brukar vara. Det är faktiskt ganska trevligt när man läser i boken men klart lite jobbigare om man bara tänker sig titta på recepten.

Den här fina boken får 5 (av 5) av mig. Roligt också att det är mer matrecept.

En liten bok om choklad

0AAAE1F1-A496-4FE9-9D52-B4C9428BE1CF.JPG

Kokbok 7 (och för att följa chokladtemat) blir En liten bok om choklad av Joanne Harris och Fran Warde är fylld av recept med choklad och endel av dem från boken Choklad. För det är just författaren (Joanne Harris) till boken Choklad (filmen Chocolate) som har skrivit och sammanställt denna lilla bok fylld med chokladrecept. Här finns allt från bakverk till varm choklad och recepten innehåller inte enorma mängder ingredienser eller är oerhört svåra utan här är det choklad och skapande som står i fokus.

Detta är en fin bok och eftersom recepten är relativt enkla också en bok man kan använda sig av. Jag gillar såklart också att det är författarinan till Choklad som har skrivit även denna bok.

Jag ger den 4+ (av 5).

Förlag: Tukan förlag

Choklad från brownies till praliner

FEBCD2D7-B223-41D4-A0B2-5F69C3646959.JPG

Kokbok nr 6 är Choklad från brownies till praliner av Sara Jayne Stanes. I denna bok får vi chokladens historia, hur den växer, hur man förädlar choklad, olika sätt att njuta av den och så förstås lite recept med choklad som huvudingrediens. Så samtidigt som den är en kok-/bakbok så är den samtidigt en bok som förklarar och ger information om allt som har med choklad att göra. Inte en ren kokbok med andra ord.

Bilderna i boken är fina och man får sitt lystmäte i choklad. Jag gillar speciellt de två bilderna på gamla reklamskyltar för choklad. Det hade det gärna fått vara fler av.

Texten är lättläst och jag som älskar choklad tycker det är spännande att läsa om denna ädla frukt...

Recepten är ganska så få och dem hade jag velat ha mer av så därför ger jag denna trevliga bok 3 (av 5).

Utgiven av Bonnier Impact.

5 Ingredienser

C1A3F3F3-930D-48EA-BD94-CBCED85A10E6.JPG

Kokbok nr 5: 5 Ingredienser är en kokbok med receptet som bara har 5 huvudingredienser. Det är alltså inte bara 5 ingredienser i recepten utan de innehåller också saker som salt, peppar och olja. Men i övrigt så ska det bara vara fem övriga saker i varje recept.

Vi har lagat en del från denna bok för mycket är väldigt enkelt och det är härligt att inte behöva ha en hel matkasse med saker för att kunna laga en god maträtt hela tiden (speciellt inte när man har småbarn) men endel av recepten är mer tillbehör och kräver att man har något till så inte hela middagar utan då får man nog göra 2 recept.

Boken innehåller allt från middagar till fika så det finns många bra och enkla recept att bläddra och välja bland och även endel tips och trix. Jag tycker personligen denna bok är väldigt bra och användbar så därför ger jag den 4 (av 5). Att laga mat behöver inte vara krångligt eller ha en ingredienslista som stäcker sig över hela sidan.

Utgiven av Bonnier fakta.

500 kakor den enda bok med kakor du behöver

5CA88CC9-A762-4319-840E-3FAB6EB6FE95.JPG

Kokbok nr 3: 500 kakor den enda bok med kakor du behöver av Philippa Vanstone. Ja det här är en bok med 500 olika kakor som man kan baka. Men inte direkt 500 olika sorter då en hel del av kakrecepten har olika varianter som man kan göra och på så sätt göra flera olika sorter från samma deg. Det är en liten och kompakt bok men många recept och en hel del bilder. Recepten känns inte alltför svåra eller har en gigantisk lista av ingredienser vilket jag tycker är bra. Det gör det lättare till spontana bak. Men jag blir lite tveksam till bland annat receptet av macaroner. På bilden ser de nästan lövtunna ut och det är inte så jag tänker mig en macaron. Men jag har inte testat receptet så får det lite vara osagt.

Det är en enkel bok som kan göra att man bakar lite oftare men kanske inte så inspirerande. Av mig får denna 3 (av 5).

Utgiven av Tukan förlag.

100 läckra pajer

0C10E597-5003-4F84-9A00-51ABD023A191.JPG

Kokbok nr 2: 100 läckra pajer av Barbro Lönnegren är en kokbok full med olika pajrecept. Söta pajer och matpajer med svenska smaker såväl som några internationella. Här finns pajer både till vardags och till fest för paj passar ju nästan när som helst (plus också för att när man blandat ihop allt så sköter den sig själv i ugnen och tillagas i en form). Super för alla oss som vill göra annat än passa mat... som att läsa..

Denna bok är en samlingsbok med pajer och även om Rutiga kokboken har några pajrecept så är det ju roligt med specifika böcker också som komplement. Denna bok är ett väldigt bra komplement i kokbokshyllan här hemma för paj är roligt och gott och oftast väldigt enkelt. Att ha många olika pajer samlade i en och samma bok är väldigt bra när man vill ha lite pajinspiration. Och denna bok har varit framme ett antal gånger hemma hos oss. Ibland för att kika på pajdegsrecepten och ibland för ett helt pajrecept. Jag som typ alltid gör paj med äggstanning har genom boken också prövat andra som till exempel medelhavspajen vilken var riktigt smaskig!

Denna kokbok får 3 (av 5). Den är bra men hade kunnat ha några fler bilder på pajerna.

Utgiven av Bokförlaget Semic.

Rutiga kokboken

FAD903EF-6E85-4699-A9A7-06095147F461.JPG

Kokbok nr 1: Rutiga kokboken. Behöver jag säga mer? Denna bibel bland kokböcker. Här finns allt och jag menar verkligen allt. Bränner du vid när du ska göra te? Rutiga kokboken hjälper dig. Vill du baka, göra grytor eller stek? Rutiga kokboken har recepten. Kort sagt så finns allt och lite till i denna. Kanske är lite tokigt att börja skriva om denna kokbok då detta egentligen är den enda kokboken man behöver (lite lätt tillspetsat) för ska man bara ha en så är det nog faktiskt denna man ska satsa på. Varför då kanske man undrar. Jo just för att den har allt från hur man kokar vatten till hur man bakar wienerbröd eller gör korv. Den har allt både för novisen och den mer erfarne.

Däremot är denna kokbok inte speciellt rolig att "läsa"/titta i. Det är inte några fantastiska bilder eller text utan här får man uppradad fakta och recept. Så vill man (som jag) bläddra i kokboken, drömma sig bort och sedan fastna för ett recept som man försöker göra är denna inte riktigt rätt bok. Rutiga kokboken är en uppslagsbok i köket som ger stöd och hjälp och som är bra att ha. För när man snabbt vill kolla hur det nu var man gjorde köttbullar eller något annat basrecept vet man att man kan hitta det här!

Rutiga kokboken får 4+ (av 5).