Xirianas gåta

IMG_1637.jpg

Xirianas gåta av Joseph A. Davis är den tredjeboken i serien om Markus av Trolyrien och vi får följa karaktärerna från tidigare böcker när de desperat försöker rädda Valarien från Malduriens monster. Men hur kan landet räddas när monstren gör det så sjukt och sprider sjukdom och död? Parallellt med att vi får följa våra vänner Ilasa, Markus, Diomeda och Shalarun får vi följa prins Albrak i sina försöka att bli en mäktig trollkarl med hjälp av Xiriana, ökengudinnan. Men frågan är om Xiriana vill hjälpa honom eller har helt andra planer..

Så trevligt det är att återkomma till Valarien och läsa om hur det går för alla där. Även om det är den dystraste av de tre böckerna, nu håller ju landet på att helt falla i bitar med död och sjukdomar, så finns det ljusglimtar och det mänskliga spelet framkommer fint. På ett sätt så får karaktärerna växa mer i denna bok och visa fler lager i sina personligheter tycker jag. Det ger en mer insyn i personerna och hur de känner vilket är roligt. Kanske blir det också möjligt att utforska detta lite mer då Valarien är så sjukt och faror lurar överallt? Jag vet inte men spännande har det varit från sida ett och framåt med överraskningar utmed vägen.

I bok nr 2 skrev jag att Ilasa var en person som jag blev irriterad på. Vi kom inte riktigt överens där. Men i denna bok känns det verkligen som att hon har vuxit och jag har mycket varmare känslor för henne nu. Hon är fortfarande ett energiknippe som inte alltid förstår saker fullt ut och pratar utan att tänka. Men det märks att hon mognat och fått kunskap och lärt sig använda sin kunskap och allt det gör henne till en trevlig karaktär som lättar upp den annars spända och lite dystra stämningen i boken.

Att läsa denna bok går lätt och man tar sig fram mellan monster och rådslag och trolldom på ett bra sätt. Jag gillade verkligen att ta mig ner i berättelsen om Valarien igen och läste med spänning hur det skulle gå. Men jag känner mig lite snuvad på slutet. Det känns inte som om jag får alla svaren som jag hade velat få reda på. Hur går det egentligen för Valarien och Maldurien och alla monster? Vad är nästa steg? Jag vill helt enkelt veta mer! Här kan det ju inte sluta eller hur? Hur är det egentligen med kung Josua?

Xirianas gåta är en spännande fortsättning på tidigare böcker där allt nått sin kulmen (hoppas jag) och vi får följa med på resan som en gång för alla kan lösa Malduriens tag om Valarien. Från första sidan förstår vi att något är väldigt fel och att landet ligger sjukt framför Markus och man sugs in i berättelsen. Så även om detta är en dyster berättelse om ett land i kris, sjukdom och svält så är det också om mod, envishet och att följa det man tycker är rätt! För det ger jag denna bok 4,5 (av 5)!

Tack Joseph A. Davis för att jag fick läsa denna fina bok!

  • Namn: Xirianas gåta

  • Författare: Joseph A. Davies

  • Målgrupp: 12 - 15 år (men även vuxna)

  • Antal sidor: 388 sidor

Hotell Gyllene Knorren: Spöket i rum 13

12623972-29E3-481A-BEF0-06D8D1861F71.JPG

Hotell Gyllene Knorren: Spöket i rum 13 av Måns Gahrton och Johan Unenge handlar om familjen Rantanen som har flyttat från Stockholm och skaffat sig ett hotell som de försöker driva. Men utan några gäster är det ju svårt... Men så kommer en grupp med utarbetade förskolelärare som vill vila upp sig under tystnad och INGET får störa. Så vad är det då som låter och spökar i hotellet när det ska vara lugn och ro?

Det här är boken vi har läst de senaste kvällarna med Lilla bokslukaren och jag får säga att det har gått riktigt bra. Oftast vill han höra flera kapitel åt gången så vi kommer snabbt framåt och får höra alla tokerier som händer på hotellet. För det är ju inte bara Ingo som har en hemlighet som ställer till det utan Isadora har en också. Vi skrattar över tokigheterna och undrar hur det ska gå för de stackars förskolelärarna.

Den här boken är egentligen skriven för 6-9 åringar och är lättläst. Det är inte första kapitelboken som man läser efter att man knäckt läskoden men boken därefter. Och drivet i boken gör att berättelsen förs framåt så att man vill veta hur det går. För 4-åringen är det klart att det på vissa uppslag hade det varit bättre med lite mer/större bilder att titta på under läsningen för att lätta upp det lite mer. Men jag tycker att det ändå har gått riktigt bra och när Lilla bokslukaren gärna läser ett till kapitel när man redan läst 3 stycken eller att han säger, efter att vi läst ut boken, att han vill läsa mer om dem får man ju verkligen säga att det är ett gått betyg! Därför ger vi denna bok 4 (av 5).

  • Namn: Hotell Gyllene Knorren: Spöket i rum 13

  • Författare: Måns Gahrton och Johan Unenge

  • Målgrupp: 6 - 9 år (men går bra att läsa för 4-åring)

  • Antal sidor: 107 sidor

Jakten på den försvunna mamman

IMG_8821.jpg

Jakten på den försvunna mamman av Anna Nilson med illustrationer av Ida Andersson handlar om Ella som är 7 år och som oftast är glad. Men inte idag för hennes mamma ska åka iväg på en jobbresa. Men då bestämmer sig Ella för att ge sig iväg och leta efter mamma och ett äventyr tar sin början när hon kryper in genom ett hål i garderoben. Hon letar i en djungel, i en grotta, i havet och i en stad. Var finns egentligen mamma och kommer hon att hitta henne? (Och en fråga jag har är allt bara en dröm eller har de ett hål i garderoben? Det är en fråga jag inte riktigt får svar på)

Jag har läst denna tillsammans med sonen och trotts att den står som för från 6 år fungerar den riktigt bra att läsa med en 4 åring (nu är det också tanken med boken att den ska gå bra att läsa för 4 åringar enligt författarinnan och jag håller helt med). Bilderna i boken är så stora och många då det i princip finns en bild på varje uppslag och bilderna är fina med många detaljer. Det gör att texten inte alls känns lång utan man kan läsa på bra utan att det är gnäll över bilder som saknas. Vi läste faktiskt ut boken på 3 kvällar så det blev fler än ett kapitel i taget. Vilket man får säga är ett bra betyg från den lilla bokslukaren!

Till varje kapitel finns en aktivitet man kan göra som till exempel göra ett halsband eller en koja. Det är alltid roligt att kunna spinna vidare på en aktivitet utifrån boken så det var en rolig ide tyckte vi. En koja blev det för kojor står högt i kurs här hemma…

Vi tyckte att denna bok var lättläst och med sin stora tydliga text kan det mycket väl läsas av barn som börjat läsa kapitelböcker själva. Boken är fin med alla färgglada bilder och är enkel att läsa. Vi vill därför ge den 4 (av 5).

Tack Anna Nilson för att jag fick läsa denna fina bok!

  • Namn: Jakten på den försvunna mamman

  • Författare: Anna Nilson och Ida Andersson

  • Förlag: Visto förlag

  • Målgrupp: 6-9 år

  • Antal sidor: 83 sidor

Här. Hand. Häller.

image3+%283%29.jpg

Här. Hand. Häller. Av Torhild Elisabet Sandberg med illustrationer av Emily Ryan får vi ännu en gång träffa Petra och Fredrika men också Petras familj och skolkamrater. Denna gång har Petra trillat från klätterställningen och brutit handleden och vill se till att klätterställningen som hon trillade ifrån tas bort då den är trasig. Men det är ingen som lyssnar till vad hon säger. Kan konst kanske få de vuxna att lyssna?

I denna bok (del 5 i serien) är det samtidskonst/performancekonst som får ta plats. Allt börjar med att Petra ser några kvinnor som galopperar som hästar gatan fram på TV och diskuterar detta med Fredrika. Är det verkligen konst bara för att de säger att det är det? Vad vill de säga? Med det för ögonen vill Petra skapa en egen förändring på skolgården där hon tycker att den trasiga klätterställningen ska bort. Hon gör något knäppt och tokigt och alla blir arga. Men kommer hennes konst skapa en förändring?

Precis som i första boken avslutas boken med några sidor där konsten som har varit med tas upp och beskrivs lite mer. För kan allt vara konst bara för att någon säger att det är det? Ja det är en av frågorna denna bok lyfter och som vi får ta ställning till.

Boken lämpar sig bra för läsaren som börjat med kapitelböcker utan många bilder men där det ändå finns bilder genom hela boken. Bilderna är fina och illustrerar fint det boken berättar om.

När jag läser denna bok börjar jag fundera på vad är konst egentligen. Vad tycker jag är konst? För vi tycker ju alla olika. Och något som jag tänker att denna bok vill ge läsaren är just det. Att börja fundera på vad konst är, vilken konst tycker jag om och tycker jag verkligen att allt är konst bara för att någon säger det? Ja det är många frågor som kan börja snurra i huvudet på en.

Jag kommer ge denna bok 4 (av 5) för det är en väldigt bra första konstbok där man pratar om konst och vad det är. Med lite fler bilder tror jag att boken hade fungerat bra för min 4 åring men nu är det alldeles för få bilder i den för att det skulle gå på ett bra och trivsamt sätt där det hade varit roligt.

Tack Torhild Elisabet Sandberg för att jag fick läsa denna fina bok och lära mig mer om samtidakonst!

  • Namn: Här. Hand. Häller.

  • Författare: Torhild Elisabet Sandberg och Emily Ryan

  • Målgrupp: 6 -9 år

  • Antal sidor: 197 sidor

Flickan i blått

image1 (18).jpeg

Flickan i blått av Torhild Elisabet Sandberg med illustrationer av Emily Ryan handlar om Petra som bor i ett höghus tillsammans med sin familj. En dag träffar hon på sin granne Fredrika och de börjar prata. Genom sin vänskap med Fredrika öppnas en värld av bilder upp för Petra då de båda diskuterar konst men även om att vara modig och tala om när något är fel.

Boken är uppdelad på två delar. Första delen är själva berättelsen där vi får träffa Petra, Fredrika och Petras familj och klasskamrater. Här får vi följa Petras tankar runt kortet hon skickade åt Fredrika (som hade en bild på ett konstverk) och sedan tankarna runt konstverk som Fredrika visar henne. Denna del ger en inblick i och en inkörsport i hur man kan titta på konst, betrakta den, och hur man kan se vad den vill säga. Men inte bara att man ska titta efter vad konstverket säger utan även att se sig runt i sin egen vardag och se vad som finns där. Vilka bildspråk återser vi runt oss?

Den andra delen är en kort sammanfattning av konstverken som har behandlats i boken med bilder på dem. I denna bok är den konstverk som har med Jesus och Maria att göra och hur de illustreras och vad färgerna i bilderna står för. Bra att ha ett litet informationskapitel med tycker jag!

Det här är en fin bok om konst och konsten att se konst och vad den vill berätta genom sitt val av bild och färg. För konstnären vill ju säga något med sin konst! Den är lättläst och med sin stora text skulle den mycket väl kunna vara en bok för någon som just börjat läsa lite längre kapitelböcker med färre bilder i. Eller kanske som en högläsningsbok i skolan när man ska prata om konst.

Boken är spännande och intressant och tar upp sätt att se på konst som jag egentligen inte riktigt funderat på på det sätt som jag nu gör. Kul tycker jag och ger den 4 (av 5).

Detta är del 1 i en serie böcker om Petra och konst.

Tack Torhild Elisabet Sandberg för att jag fick läsa denna fina bok och lära mig mer om konst!

  • Namn: Flickan i blått

  • Författare: Torhild Elisabet Sandberg och Emily Ryan

  • Målgrupp: 6 - 9 år

  • Antal sidor: 101 sidor

Tomtemaskinen

image4 (1).jpeg

Tomtemaskinen av Sven Nordqvist handlar om när Findus önskar att tomten ska komma till honom på julafton och lämna paket och Pettson lovar att tomten såklart kommer. Men det var ju dumt att lova tänker Pettson för tomten finns ju inte så hur ska han kunna komma? Så han ser ingen annan utväg än att han måste bygga en tomtemaskin. Och det visar sig vara svårare än man kan tro men med lite tur och magi (?) så får Pettson till det tillslut. Men när det knackar på dörren är ändå frågan om det är tomtemaskinen eller den riktiga tomten som kommer på besök…

Det här är en härlig jul bok men mycket snö och tomtetänk blandat i en härlig röra. Och till det är det den typiska Pettson och Findus problematiken som känns igen från bilderböckerna. De är precis som vanligt men man får följja dem under längre tid med sina problem och tankar vilket är roligt.

Bilderna är lika fyllda med detaljer som vanligt men är inte lika stora. På varje uppslag i boken finns det minst en bild även om de inte alltid är så stora. Men mucklorna finns med såklart och andra roliga detaljer så det är en fin mix av text och bilder. Men det är klart att 4 åringen hade velat ha fler och större bilder.

Det här är en bok med mycket text för en 4 åring men eftersom den har bilder på varje sida gick det bra och vi läste flera kapitel åtgången så det får man ju säga var ett gott betyg! Lilla bokslukaren ville gärna läsa mer och följa hur det egentligen skulle gå för Pettson och hans byggande. När vi hade läst klart boken såg vi filmen och hade en liten mysig filmstund tillsammans. Känner att denna bok kan bli en återkommande jullovsläsning hos oss.

Vi ger denna bok 4 (av 5).

  • Titel: Tomtemaskinen

  • Författare: Sven Nordqvist

  • Målgrupp: 6 - 9 år (men gick bra att läsa med 4 åring)

  • Antal sidor: 133 sidor

  • Förlag: Opal

Dödens saga: Bok 1 - Saknad

image1 (17).jpeg

Dödens Saga av Tess Williamsson handlar om Eilan som är uppvuxen i en familj som inte tror på gudar och övernaturligheter. Det i en värld där gudar vandrar runt bland människor till och från och utför sina gudagåvor när de så känner för det. En dag träffar hon på Hope, som är en prästinna i Zanixs tjänst, och de båda männen Aluinn och Taloch, som det är något konstigt med, och tillsammans ska de försöka hitta ett försvunnet barn. Deras letande tar dem runt till olika platser och äventyr för äventyr verkar dras mot Eilan som flugor till honung. Men kommer de hitta barnet? Och vem är mannen i svart kåpa som Eilan träffar på med jämna mellanrum.

Det här är en bok med en spännande tanke att gudarna som styr över olika delar av världen och har olika kunskaper om dem vandrar runt bland alla andra. Enda skillnaden är att de är odödliga (men kan ändå skada sig svårt). Att placera en av människorna som verkligen inte tror på gudar mitt bland dem skapar en rolig dynamik och den hade faktiskt kunnat få ta mer plats. Nu nämns den ofta men det hade man kunnat göra mer med faktiskt.

Bokens värld är riktigt spännande och även om den i vissa delar påminner lite om, tänker jag, medeltiden (?) så finns det många andra aspekter med den som är annorlunda. För här är länder som ligger precis bredvid varandra oerhört olika. Inte bara i vad man tror men hur man är och vad man har för seder. För mig blir det lite mycket. Jag vill gilla denna så hemskt mycket och mycket i den tycker jag är riktigt bra och spännande men jag kommer inte ifrån känslan att boken hade vunnit på att vara uppdelad i tre böcker (eller i alla fall två) istället för att vara en stor och att istället utveckla varje del av den boken mer utifrån de ställen de kommer till.

Men fantasi världen i sig är spännande och tanken med att gudarna i den vandrar runt bland oss utan vår vetskap är en kittlande tanke som ger många infallsvinklar att skriva om så jag förstår viljan att beskriva allt.

Med sina 560 sidor berättelse är denna bok ganska så lång och när då flera meningar har missats att ändras i korrekturen blir det lite svårt att hitta det flyt jag gärna vill hamna i när jag läser. Boken hade helt klart mått bra av en till vända av en korrekturläsare. Då hade många av meningarna hittats och kunnat korrigeras.

En spännande sagovärld som man gärna skulle vilja veta/läsa mer om men som gott hade kunnat vara i alla fall två böcker ger jag denna bok 3 (av 5).

Tack Tess Williamsson för att jag fick träda in i din fantasyvärld och leva en tid med gudarna i den! Har förstått att du skriver på en uppföljare vilket blir spännande att höra vad den kommer att ta upp.

  • Namn: Dödens Saga: Bok 1 - Saknad

  • Författare: Tess Williamsson

  • Genre: Fantasy

  • Antal sidor: 560 sidor (564 sidor om Förteckning över viktiga personer och platser räknas med)

Tyst ett tag här ser jag

Ja det har varit tyst ett tag här ser jag för jag har varit så trött och somnat vid nattningen vilket betyder att det blir noll tid på kvällen att göra annat. Men förhoppningsvis ska vi komma igång lite smått igen med recensioner för läst det har jag ju gjort ändå. Så det är bara att skriva ihop recensionerna. Vilket inte är så bara och bara det. Det är ju både trevligt och roligt att få samla sina tankar runt det man läst och skriva ner dem för både ens egen skull och förhoppningsvis har ni glädje av dem också. Att få tipsa någon om en bok den annars inte hade läst är ju det jag tycker är roligt!

Glasveranda med sjöutsikt

A769EA7C-881E-42A0-8E53-F3CA65D6F90E.JPG

Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt handlar om Nora som lyckats ta sig ut ur ett destruktivt förhållande och flytt till Leksand i ett försök att komma bort och starta upp på nytt precis innan december börjar. Men den handlar också om Torsten som är i 90-årsåldern och som nu berättar sin livshistoria för författaren Cleas som fängslas av hans liv som varit allt annat än enkelt. Ska han genom Torsten och hans sviktande minne kunna få ihop en bästsäljare?

Detta är en lättläst berättelse om hur Nora hittar tillbaka till sig själv och kommer underfund med vad det är hon vill göra i livet. För när man lämnat sitt gamla liv och kastar sig ut i en ny vardag måste man ju komma på vad man vill göra. Och tillsammans med nyvunnen kunskap om sin bakgrund kommer hon sakta fram till vad hon vill skapa i sitt liv och hur just hon vill leva.

Denna berättelse har det mesta. Den har spännande karaktärer som känns äkta och riktiga, fina vintriga miljöer med snö snö snö, en problematik (eller flera) som alla vävs ihop och skapar både karaktärerna och känslan. Ja det finns mycket i denna berättelse och den ger mersmak. Något som jag ofta tycker kan vara lite irriterande är när man hoppar mellan olika personer utan att avsluta delen man berättar om först. Till exempel att man slutar ett kapitel mitt i en fika med spännande innehåll för att återuppta den ett eller två kapitel senare. Här vill jag att de ska hänga ihop och inte blir så hoppigt (då det gör att jag börja bläddra framåt i boken för att få läsa i den ordning jag vill men det förtar ju också lite av läsupplevelsen.

Det är fint att följa de två olika historierna och hur de först går parallellt med varandra för att sedan vävas samman för att bilda en fullbordad berättelse med ett lyckligt slut och en början på ett nytt liv.

För sin lättlästa stil och medryckande sätt vill jag ge denna bok 5 (av 5). Den var verkligen precis en så härlig feelgood bok i vinterskrud som man kunde förvänta sig och som är trevlig att läsa. Men visst blev jag avundsjuk på all snö då snön här har töat bort och allt som är kvar är is…

Tack till Historiska media och Hanna Blixt för denna vintriga läsning!

1000 kronor på en månad

image1 (15).jpeg

1 000 kronor på en månad : 90 måltider, 90 spartips och hur du kan få pengarna som blir över att växa av Anette Holm är en bok som ger olika spartips och hur man kan tänka i affären när man ska handla. Den innehåller också lite tips på hur man kan få pengarna man sparar att växa och så finns det några recept som man tillagar av billiga råvaror.

Ja för mig kanske inte det var några direkta nyheter i boken om hur man kan handla för att hålla en hårdare matbudget eller hur man kan spara. För många av sakerna gör vi redan i och med att vi gör medvetna beslut i mataffären (och vid andra inköp) även om vi inte håller någon 1000 kr budget utan mer tittar efter kvalitet och hur produkten producerats. Men tänket i sig är ju samma. Om jag däremot inte alls haft någon koll på dessa frågor skulle denna bok ge mig en introduktion i ämnet men kanske inte någon djupgående kunskap och detsamma gäller tipsen på hur man sparar.

För mig låg det stora intresset runt recepten för trotts att det finns hur många som helst på nätet gillar jag främst att gå till en kokbok och laga mat eller baka utifrån den. Men här blev jag faktiskt lite besviken. Det är färre recept än vad jag trodde och istället flera tomma sidor där man kan skriva upp sina egna middagsrecept. Varför då undrar jag? Visst kan det vara bra att ha de samlade på ett och samma ställe men jag tycker nog det hade varit bättre med fler goda, billiga recept för att hjälpa till med 90 måltider på 1000 kr.

Boken är väldigt lättläst och ger en snabb inblick i hur man kan tänka när man ska handla mat utifrån en budget för dem som inte lärt sig det än och för det får den 2 + (av 5) av mig även om jag personligen inte riktigt fick några nya kunskaper.

Tack Anette Holm för recensionsexemplar!

Älskade jävla jul

51DAE365-40DF-497A-B714-B3F901BE515E.JPG

Älskade jävla jul av Birgitta Bergin handlar om Amy som precis har deckardebuterat men inte har fått fart på sin nya karriär som författare. Ingen köper hennes bok eller ger henne uppmärksamhet. Hur får man ens det i mediebruset idag? Men helt plötsligt tar det nya heta bokförlaget kontakt med henne och vill göra henne till stjärna och vips är hon med tidningarna och på tv. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Och medan snön faller över Göteborg försöker hon jonglera karriär, media, julförberedelser och jultraditioner tillsammans med vänner familj och ett nättroll som skriver den ena hemskheten efter den andra. Så frågan är om det kommer bli någon jul i år och hur den i så fall kommer se ut.

Den här boken tar upp många olika saker och allt sker i ett snöigt december (jag blir riktigt avundsjuk) där snön vräker ner. De flesta saker som tas upp får jag säga är aktuella. Det är blanda annat hur klimatet påverkar oss alla och vilken väg man väljer att ta för att försöka göra sin påverkan på världens resurser mindre. Sedan har vi hela problematiken med Sociala medier och hur man kan vara anonym där vilket gör att vissa tror sig ha rätten att kommentera och trycka ner andra människor. Vi har Amys liv och hur hon känner att hon borde och måste leva upp till allas och framför allt sina egna förväntningar men inte lyckas. Ja det finns mycket man känner igen och kan relatera till.

Texten för en framåt och drar en med till nästa sida. Det är väldigt lättläst och enkelt att läsa lite till vilket ger en härlig känsla. Det är inte heller för många beskrivningar utan lagom mycket för att skapa stämningen och/eller visa hur något är men utan att det får ta överhand eller skriva mig som läsare på näsan exakt hur det ser ut. Det är precis så som jag vill ha det! Om jag inte hade småbarn hemma skulle jag ha kunnat läsa ut denna på en dag men nu tog det lite längre tid och därför gillar jag de tydliga uppdelningarna av kapitel och dagar i boken. Det gjorde det enkelt att hålla koll på var man var både i boken och i december!

Jag har faktiskt inte läst något av Birgitta Bergin förut och jag måste säga att det var en trevlig bekantskap som jag kommer kika efter mer framöver! Boken tyckte jag om och jag drömde mig bort till ett vintrigt vinterlandskap och önskade mig lite snö även här. (Men vi får se hur det går med det.) Boken var väldigt fin och lättläst och gav en fin inblick i familjedynamiken hemma hos Amy. Därför kommer jag ge denna 5 (av 5) och ser fram emot att läsa mer av Birgitta Bergin som jag nu blivit så nyfiken på.

Tack Bokfabriken för att jag fick läsa denna fina bok och tack Birgitta Bergin!

Gott Nytt År!

gott+nytt+a%CC%8Ar.jpg

GOTT NYTT ÅR ALLA FINA FÖLJARE, FÖRFATTARE OCH FÖRLAG! 

Tack för detta år med härliga spännande roliga böcker och samtal! Jag hoppas få uppleva mer genom böcker nästa år och få vara en del av denna härliga bokgemenskap som finns här på internet och Instagram. Jag hoppas på fler härliga möten och önskar alla ett fantastiskt 2021!

Tack för detta år och så ses vi igen nästa!

Om sanningen ska fram

om+sanningen+ska+fram.jpg

Om sanningen ska fram av Elin Eldestrand handlar om Estrid och Olivia som träffas i december och nästan direkt blir vänner. Men när de börjat lära känna varandra kommer det fram att de har en sak för mycket gemensamt. Hur ska det nu gå med den spirande vänskapen?

Detta är en relationsberättelse men istället för att handla om flicka möter pojke och kärlek uppstår så handlar det om två personer som träffas och som blir vänner. Ja inte bara om den spirande vänskapen utan också om kärlek och sex men mest handlar det om en begynnande vänskap som får hinder på vägen. För hur kan en vänskap fortsätta utvecklas när det finns saker som döljs och som är i vägen. Genom detta virrvarr av förvirring och tankar under december månad (för hela boken utspelar sig i princip mellan första advent och tredje advent) får vi följa Estrid och Olivia när de skapar ordning bland sina egna liv genom varandra och vem vet kanske blir allt bra tillslut trotts allt…

Det här är en bok med korta kapitel (som jag uppskattar som småbarnsförälder) där vi ömsom får följa Estrid och hennes tankar och ömsom Olivia. Det gör att vi får insyn i just deras problematik och hur de tänker och känner för hur deras liv har blivit som det blivit. I en del situationer i boken är komiska och jag drar på smilbanden men för det mesta är det en relationsroman mellan vänner som har ett lite komplicerat förhållande.

Författaren visar genom beskrivningar och hur de olika personerna agerar hur de känner och tänker och bäst skulle jag säga att det lyckas med Olivia. Henne får man verkligen känslan av att hon varit med om något riktigt jobbigt även om vi inte får reda på vad förrän i slutet. Hennes sätt att agera visar tydligt att hon försöker förtränga en upplevelse och att hon har rymt ifrån något istället för att åka till något. Allt det är gjort utan att skiva mig som läsare på näsan utan det är mer bara så det är och så hon beter sig. Och kanske beror det mer på en önskan än på sanning varför hon är i Stockholm just nu.

Detta är en välskriven lättläst bok om hur vänskapsband bildas och hur sköra de kan vara. Det är en trevlig bok men jag fastnar inte riktigt i den som jag kanske hade hoppats. Men som en vänskapsbok under december eller vintern är det en fin bok att läsa och får av mig 3 (av 5).

Tack Hoi förlag för att jag fick läsa!

Den stora Bankbluffen

IMG_7864.jpg

Den stora Bankbluffen av Elin Hägg handlar om hur den fattiga sprinschasen Lilla Maja blir anklagad för att ha stulit pantsatta smycken i ett 1600-tals Stockholm. Men Bankmannen Lars Nyman tror inte att det är hon som är skyldig utan försöker ta reda på vem det egentligen är.

Det här är en bok som är baserad på en verklig historia om Sveriges första stora bankbedrägeri och i slutet av boken finns några sidor om bakgrunden till historien och några av personerna som finns med i den. På sista sidan finns en lista av de käller som har använts för att skriva boken. Dessa delar tycker jag både är trevliga och bra att de finns med. Det ger en större förståelse för att det verkligen hänt och ger möjlighet att fördjupa sig i det om man vill.

Detta är en spännande berättelse och man undrar hela tiden hur det ska gå. Eftersom den är baserad på verkliga personer och händelser kunde ju inte slutet vara annorlunda än vad det är men det höjer åldern för bokens läsare skulle jag säga och även att man som vuxen bör prata om hur det var under 1600-talet om man begått ett brott. Men boken är lättläst och spännande och ger en inblick i hur det kunde vara under denna tid i Stockholm Sverige.

Med sina korta kapitel och lätta språk är detta en lättläst bok för de som börjar läsa kapitelböcker själva men även för oss andra. Om det inte hade varit för själva historien och främst hur den slutar skulle jag säga att den också skulle kunna fungera bra för barn som börjat lyssna på kapitelsagor eftersom det finns bilder på varje uppslag. Men nu känner jag mig tveksam.

Bilderna i boken är varierat bara en liten eller över hela uppslaget och de är fina och lagom detaljrika för att vara i en kapitelbok. Det är riktigt roligt att kunna känna igen Gamla Stan och hur det ser ut där med sina gamla hus och smala gränder. Det tycker jag att de har lyckats fint med.

Boken är fin på alla sätt och illustrationerna ger på sina ställen riktigt bra inblick i hur det såg ut under denna tid. Så för historie intresserade barn har denna bok en given plats i bokhyllan och jag ger den 3+ (av 5) och det är framför allt för att jag inte är säker på att åldersspannet verkligen ska vara från 6 år utan kanske vara för lite äldre…

Tack Opal för att jag fick läsa!

Dö för vårt syndiga släkte

IMG_7851.jpg

Dö för vårt syndiga släkte av Marianne Cedervall handlar om prästen Samuel Williams som tagit ett vikariat i Klockarvik i Dalarna. Han tänker att det blir ett sömnigt och tråkigt uppdrag på nya jobbet men det blir det inte då han redan när han anländer finner en mördad man på kyrkogården. Polisen anländer med kommisarie Maja-Sofia i spetsen och tar över utredningen. Men Samuels nyfikenhet och att han råkar vara på rätt ställe för honom framåt i utredningen och får information som kan lösa fallet.

Det här är en deckare i vinterskrud och knastrande snö. Ja omgivningarna som beskrivs i boken ger verkligen en vinterkänsla som utanför bokens sidor inte vill infinna sig där jag är (även om det ju faktiskt kom lite snö på juldagen). Med snö, skidspår och snöskotrar får vi förstå att detta är ett samhälle som ligger lite för sig själv och där utsikten uppifrån berget är vidunderligt vacker. Jag drömmer mig bort helt enkelt (förutom mordet då).

Boken tar sin början 23 november då Samuel kommer till Klockarvik och sträcker sig under större delen av december. för Samuel, som är präst, är detta en tid då mycket ska ske och med en mordutredning på det blir det lite stressigt… Men att följa både kyrkans arbete vid sidan mordutredningen är trevligt och ger en fin inramning. Som promenaderna Samuel gör med den gamla prästen Sigvard där han får reda på mer om bygden och de som bor där. Ja blandningen av att följa Samuel och polisen är väldigt trevlig.

Jag är lite av en deckarfantast och kommer ofta tillbaka till olika deckare. Just svenska deckare med präster som löser mord är ju inte så vanligt (finns det ens några andra) men är ju väldigt smart. De finns med under personers dystraste tillfällen och har tystnadsplikt så kan få höra de mest varierade saker. Möjligheterna till att bygga upp en deckare finns verkligen och det har denna bok lyckats bra med! Det är en väldigt lättläst bok och man dras med i att försöka klura ut vem det kan vara. Jag gillar ju deckare som är lite mer åt mysiga trevliga hållet än thrillers och psykologiska deckare så denna passar mig perfekt! Den är både trevlig, lite komisk och klurig (hade gärna kunnat få vara mer ledtrådar för pusseldeckare är ju så roliga speciellt om man lyckas klura ut vem det är vilket jag denna gång inte riktigt gjorde) och i detta fall vintrig och lite små julig. Kan man vilja ha mer? Jag är som sagt förtjust i den och kommer vilja läsa mer om prästen Samuel framöver. Därför ger jag den 4 (av 5) och hoppas på fina fortsättningar!

Tack Lind & Co för att jag fick läsa!

Tutte Brödsmula & Kalle Humla: En vimsig vinter

IMG_7861.jpg

Tutte Brödsmula & Kalle Humla: En vimsig vinter av Annika Billberg och illustrationer av Jeanette Friman är den fjärde fristående boken om Tutte Brödsmula och Kalle Humla. Denna gång är det vinter och Lisa kommer på besök upp till farmor och farfar under jullovet. Men denna vinter händer konstiga saker i Vikhammar när alla pulkor försvinner spårlöst och ingen vet vart de har tagit vägen. Och vem har lämnat de speciella snöstjärnorna? Lisa ger sig ut för att hitta dem tillsammans med sina små vänner Tutte Brödsmula och Kalle Humla. För tillsammans vill de rädda stadens stora pulkarace som alla barnen har sett fram emot. Frågan är bara om de kommer lyckas..

Ja det är verkligen ett mysterium vart alla pulkor tar vägen och upplösningen på mysteriet blir också en överraskning vilket är roligt. Dessutom vävs lite folktro in i berättelse och har kanske med lösningen på mysteriet att göra.

Jag har inte läst de tidigare böckerna om Tutte Brödsmula, Kalle Humla och Lisa och även om det såklart skulle gett mer bakgrund till boken och gjort att man lärt känna dem tidigare så gör det inget. Denna bok kan man utan problem läsa som en fristående berättelse.

Det här är en vintrig berättelse som utspelar sig precis innan jul så den passar bra både som bok inför julafton men också som bara en härligt vintrig berättelse (jag blir i alla fall avundsjuk på mängden snö som finns i denna bok). Med sina färgglada bilder och stora text passar boken fint till läsaren som börjat läsa kapitelböcker själv men även för de lite yngre som klarar av att lyssna på lite längre berättelser och sagor. Kapitlen är lagom långa och lättlästa.

Tack Hoi förlag för läsexemplar!

Julkalendern genom tiderna

FA509913-78EE-4C8B-9E78-F6733DB397FB.JPG

Julkalendern genom tiderna av Caroline Cabot är en bok som tar upp julkalenderns 60 åriga historia i TV rutan. Varje kalender sedan 1960 har fått ett eget kapitel där handling, kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva tas upp. Här finns nästan 50 röster från de som varit med på olika sätt under de olika kalendrarna med!

Precis som för mig är det nog många som tittar på julkalendern på TV som tradition och när man var barn var det ju något som var ett måste. Därför är denna bok så otroligt rolig för så många för vi alla har väl en julkalender (eller flera) som är vår favorit? (Min stora favorit är Ture Sventon med sina temlor och efter det är det nog Sunes jul. Båda dessa kommer jag ihåg från när de sändes och jag precis börjat titta på julkalendrar) Och då är det ju extra roligt att kunna få läsa på om lite roliga saker om hur det var på inspelningen, hur man kom på idéerna och annat smått och gott från skapandet av julmagin i rutan.

Varje år och julkalender har ett eget kapitel där handling och information om skapandet och roliga detaljer finns med och för många kalendrar finns också frågor ställda till någon som varit med och gjort kalendern. Det tillsammans med några bilder från kalendrarna visar fint denna älskade, och ofta kommenterade, tradition som för oss fram till jul ett program i taget. För mig hade det gärna fått vara lite mer information om en del kalendrar som det inte fått ta lika stor plats men framför allt fler bilder från de olika kalendrarna. Kanske bilder bakom kameran? Eller bilder på de olika papperskalendrarna för varje julkalender. Det hade va´´faktiskt varit roligt och dem är jag nyfiken på! Men förstår ju själv att hade det varit fler bilder mer igenom hela boken skulle den vara betydligt tjockare och större än vad den är idag. Så det är såklart en avvägning.

Den här boken är en fantastiskt rolig bok där vi alla kan lära oss mer både om våra favorit kalendrar såväl som andra. Kanske hittar man en ny kalender som man vill titta närmare på (många finns ju ändå på Öppet arkiv på SVT). Det finns så många olika detaljer och kuriosa att läsa om (vilket gör mig nyfiken på allt som inte fick plats i denna bok). Till exempel får vi reda på hur rollen som Sune i Sunes jul fick sin skådespelare. Ska inte avslöja hur det gick till men det är en rolig berättelse. Hur det är att vara svansförare i Pelle Svanslös. Vad Birgit Hageby säger om hur det var att skriva manus till Ture Sventon. Eller varför inte intervjun med Anika Bergengren som bor på Hjularöds slott där Mysteriet på Greveholm spelades in. Det finns helt enkelt något för alla i denna bok.

Inför och under julen har denna bok en given plats. Den är rolig och intressant och med sina korta kapitel går den enkelt att läsa i lite då och då (fast visst hade det varit roligt om boken om julkalendrar hade varit uppdelad i 24 kapitel) och därför får den 5 (av 5).

Tack för att jag fick läsa Bokförlaget Polaris!

Julgodis - Kolor, praliner, tryfflar, fudge och annat himmelskt gott

1ACA6BDA-F44A-4AE8-9E44-81FA08DB1338.JPG

Julgodis - Kolor, praliner, tryfflar, fudge och annat himmelskt gott av Lena Söderström är en bok fylld med både godisrecept men också efterrätter och bakverk. Men främst är det olika godis som har fått ta plats mellan sidorna.

Den här boken riktigt sprider en julkänsla. Omslaget är fyllt med julgodis och bokmärken med änglar och tomtar och en smällkaramell och varje uppslag andas jul. Det här är en väldigt vacker bok där bilderna får ta plats och ofta brer ut sig över hela uppslaget och receptet skrivits in i bilden. Det här är en bok som man lika gärna som att ha i köket vid bakning och godistillverkning kan ha på soffbordet för att sprida julstämning. För i alla fall jag får en härlig julkänsla av att bara bläddra i denna bok. Godis bland tomtar, grankvistar, ljus och gamla papperstomtar har den effekten, i alla fall på mig.

Det är en stor variation på recepten som går från vanligt julgodis till popcorn med olika smaksättningar till saffranskakor och parfait. Så jag vågar mig på att påstå att det finns något för alla i denna bok. Recepten som är med är en blandning mellan godis som inte behöver speciellt många ingredienser för att göra till de där listan är längre. Bra att ha olika alternativ! Och jag gillar verkligen att den innehåller lite kakor också. Även om det skulle krävas mer kakor av olika sorter om man skulle kunna ha bara denna inför julens sötsaker.

Något som jag inte riktigt tycker är bra är att den för mig känns lite hoppig och rörig. Det är nämligen inte någon ordning på recepten utan godisrecept, popcornrecept och kak- och efterrättsrecept är ihopblandadet och så vitt jag ser utan någon tanke på varför. De hör inte direkt ihop utan helt plötsligt är det ett kakrecept. Jag hade tyckt det var bättre med lite ordning så man visst var man skulle leta efter en viss sorts recept och inte behöva bläddra igenom hela boken. Men annars är denna bok så vacker och härligt julig att jag ger den 4 (av 5).

Tack Bokförlaget Semic för att jag fick läsa!

Julgodis - sött att njuta och ge bort

4C95F907-5798-4397-997C-FEBAAC6B0E54.JPG

Julgodis - sött att njuta och ge bort av Karolina Olson Haglund är en bok full med olika godisrecept passande för en jul full med godsaker. Olika tryfflar och praliner trängs med knäck och kolor och till och med några juliga drycker har fått plats i denna bok.

Låt oss börja med framsidan för viss är den vacker med sin isblå bakgrund med julgodis på? Den riktigt drar in en i en bok fylld med recept och olika smakkombinationer redo att testas och framförallt ätas av. Bilderna i boken är vackra och tydliga och visar fint de olika godisbitarna man kan göra. Men den är som många andra julgodis böcker med en text på blank sida och en bild (som i detta fall är väldigt fin och får ta plats så det är väldigt trevligt). Så på ett sätt en väldigt traditionell godisbok får jag väl säga.

I början av boken finns ett avsnitt med korta beskrivningar av olika tekniker man kommer att ha användning av i boken och i godistillverkning. Sedan följer ett uppslag med lite tips för hur man kan ge bort hemlagat godis på fina sätt och vad som skulle kunna passa som gå bort presenter. När de flesta ändå har allt är det ju trevligt att ge bort lite julgodis istället. Något att njuta av men inget man behöver spara och förvara.

De flesta recepten är enkla med få ingredienser men det finns svårare också. Men alla är ordentligt beskrivna där det tas upp vad man borde börja med att göra vilket ju kan vara hjälpsamt och ge tips i tid. Det gör att även den ovane godismakaren kan skapa dessa recept utan större besvär.

En trevlig detalj är att endel recept markerats med “snabb” vilket ju är bra om man har lite ont om tid men ändå vill göra något gott. Däremot kanske jag inte är helt överens med markeringarna på alla ställen… Visst är de snabbare än när man ska koka socker men de kan ta tid ändå.

Jag fastnar främst för chokladrecepten för vem gillar inte choklad? Det är ju både gott och nyttigt.

I denna bok hittar man de flesta godisrecepten man kan behöva för att skapa mumsigt godis inför helgerna och jag ger den 4 (av 5).

Tack Bokförlaget Semic för att jag fick läsa!