Samtal med Kitty Crowther

IMG_6450.jpg

Samtal med Kitty Crowther av Véronique Antoine-Andersen får vi lära känna Kitty Crowther i hennes barnboksskapande. Vad är det som inspirerar denna pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne? Hur gör hon för att skapa spänning och hur går arbetet till för att skapa en bok? Detta och mer kan vi läsa om i denna samtalsbok!

Är man som jag intresserad av barnböcker, både av att läsa dem och hur de har skapats, är denna bok ett bra val att läsa. För visst är det spännande att få en inblick i hur någon arbetar och skapar? Hela boken är också fylld med illustrationer från olika böcker så även om man inte läst alla böcker som finns med i boken (och det har inte jag) kan man få en bild av det. Att så många illustrationer är med gör ju också att man får se den bredd som Kitty har jobbat med och de olika stilarna i dem. Roligt tycker jag!

Boken är som ett TV-program fast i bokformat. Det är verkligen ett samtal och jag kan på ett sätt se hur ett program hade kunnat utformas utifrån boken. Jag kan inte riktigt beskriva samtalet som förs mellan Kitty och Véronique men det är både ett spännande och intressant samtal samtidigt som det är lättläst.

Det är spännande att läsa (egentligen var jag påväg att skriva höra..) Kitty Crowthers tankar runt sitt skapande och berättande och höra hennes erfarenheter inom barnbokens värld och tankar runt den. Det här är en av få böcker jag har läst som har handlat om skapandet där författaren själv får berätta och det ger mersmak. Boken blandar test och bild och visar på så sätt hennes författarskap på ett fint sätt. Jag ger denna bok 5 (av 5) för sin personliga stil i sitt berättande! Så fin bok!

För oss här hemma så får jag säga att boken vi har läst mest av Kitty Crowther är Är det dags?. Den läste vi varje kväll under flera veckor för det var den stora favoriten här hemma. Vi pratade om bilderna och läste texten. Därför tyckte jag det var så roligt att få läsa denna bok och få en inblick i hur Kitty tänker när hon skapar sina böcker.

Tack Lilla Piratförlaget för att jag fick läsa denna fina bok om skapande och berättande!

  • Namn: Samtal med Kitty Crowther

  • Författare: Véronique Antoine-Andersen (och medförfattare)

  • Genre: Facklitteratur och litteratur

  • Antal sidor: 190

  • Förlag: Lilla Piratförlaget

Min första bok om fåglar

IMG_3763.jpg

Min första bok om fåglar är illustrerad av Zoë Ingram och tar upp 23 olika fågelarter som man kan hitta i Sverige. Med bilder på fåglarna och faktarutor och berättande text får vi lära oss mer om fåglarna vi kan hitta i trädgården, parken, skogen eller vid vattnet.

Varje uppslag tar upp en ny fågel med en tydlig bild som visar hur den ser ut. Runt fågeln finns olika faktarutor och en berättande text tillsammans med en bild på hur äggen ser ut. Allt visas tydligt och de stora bilderna utan en massa detaljer i gör det tydligt för de lite yngre läsarna. 4 åringen tyckte att det var spännande att se hur de olika fåglarnas ägg ser ut och höra vad de äter. En rolig detalj i bilderna är att det ovanför faktarutan där det fåglarnas föda står är det illustrerat i bildform också. Kul!

Något vi saknade i denna bok var en illustration på hur stor fågel är. Visst står det hur stor den är men för barn säger inte det så mycket utan då är en bild så mycket bättre. Annars så är faktan som tas upp bra och det är roligt att det finns med bevarandestatus för fåglarna så man vet om populationen är livskraftig eller inte (även om den informationen känns mer som att den är till för oss vuxna eller för äldre barn som läser boken).

Det här är en trevlig bok som ger kunskap om fåglarna som vi kan hitta i Sverige. Extra roligt att det finns med ett uppslag där man kan pricka för de fåglar som man har sett. Så ta med boken ut nästa gång ni går till parken och se om ni kan hitta några nya fåglar att pricka av! Av oss får boken 4 (av 5).

Tack Lind&Co för att vi fick läsa denna fina faktabok om fåglar!

  • Namn: Min första bok om fåglar

  • Illustratör: Zoë Ingram

  • Genre: Faktabok för barn

  • Ålder: 3-6 år

  • Antal sidor: 53

  • Förlag: Lind&CO

Min första bok om havets djur

Min första bok om havets djur är illustrerad av Zoë Ingram och tar upp 20 olika havsdjur som man kan hitta runt om i världen och några av dem finns i Sverige. Genom bilder på djuren och texter som berättat fakta och lite rolig kunskap om djuren får man lära sig mer om vad man kan hitta nere under vattenytan.

Varje uppslag i boken har en stor och tydlig bild som visar djuret. Runt bilden är det text i olika rutor som tar upp olika saker. En beskrivande text, en Visste du att ruta, en ruta med fakta om djuret och så en ruta som visar djurets storlek. Detta gör det möjligt att man kan välja hur mycket fakta man vill läsa. Antingen kan man välja att läsa allt eller kanske bara faktarutan och hur stora de blir osv. Så trevlig att det är anpassningsbart.

1,5 åringen tyckte bilderna var fina och bläddrar gärna i dessa böcker och bilderna är stora och tydliga. 4,5 åringen tyckte det var roligt att läsa om de olika djuren men tyckte att det bästa var bilderna som visade hur stora djuren är. Det tyckte han var spännande (speciellt när de jämfördes med bussar). Annars var det viktigt för honom att läsa vad de åt.

På sista uppslaget hittar man en lista på djuren i boken och en möjlighet att bocka av de djuren man sett. Denna sida hoppade jag faktiskt helt över när jag läste för här kunde barnen typ bocka av en eller två eftersom det bara är dem man kan se i Sverige. Därför är jag inte riktigt säker på varför den sidan är med. Hur många barn kommer kunna pricka av att de sett en Djuphavsmarulk i havet eller en clownfisk? För mig drar faktisk det ner omdömet lite då den känns konstig och inte helt genomtänkt, men som register fungerar sidan fint. Men boken är fin och passar bra till lite yngre barn som är nyfikna på djuren som lever i havet och som vill lära sig mer om dem. Vi ger denna bok en stark 4 (av 5) för det är roligt att den tar upp djur som är lite annorlunda och ovanliga för oss i Sverige.

Tack Lind&Co för att vi fick läsa denna fina faktabok om djur!

  • Namn: Min första bok om havets djur

  • Illustratör: Zoë Ingram

  • Genre: Faktabok för barn

  • Ålder: 3-6 år

  • Antal sidor: 45

  • Förlag: Lind&CO

Vatten

IMG_3296.jpg

Vatten, av Andreas Karlsson, är en bok som titeln avslöjar handlar om just vatten, och mer specifikt människans relation till vatten. Den rent naturvetenskapliga aspekten av denna viktiga vätska gås kort igenom, för att sen i detalj titta på hur människans förmåga att tämja vattnet i mångt och mycket format världens kulturer.

Boken är uppdelad i sektioner med tydliga avgränsningar vilka känns genomtänkta, men det känns ändå ibland som att varje sektion är samma innehåll sett ur en lite annan lins. Författarens fascination för tekniska lösningar kring vattenhantering skiner igenom men tillåts inte ta överhanden. Med vatten som den röda tråden tas läsaren tas på en resa mellan en vid skara ämnen, allt från teknik och historia till religion, politik och antropologi. För en bok som handlar om samhällsbyggnad och civilisationer, såväl nutida som dåtida, ges dock den viktiga delen om jämställdhet väl lite utrymme.

Språket flyter bra och ger sällan textbokskänsla, även om det är en väldigt faktatung bok med mycket referenser.

Detta är sammanfattningsvis en intressant och mycket viktig bok som ger bra bakgrund till varför vatten är så viktigt för oss, och ger verktyg till läsaren för att fortsätta fundera på detta. Den får av mig 4 (av 5).

Tack Historiska Media och Andreas Karlsson för att jag fick läsa!

  • Namn: Vatten

  • Författare: Andreas Karlsson

  • Genre: Fakta

  • Antal sidor: 304

  • Förlag: Historiska Media

Min första bok om virus

IMG_2115.jpg

Min första bok om virus av Johan Nordholm och Emelie Wiklund är en bok som presenterar virus för den yngre läsaren. Här får man lära sig mer om virus, vaccin och vilka som arbetar med virus. En liten fakta bok helt enkelt.

Den här boken tar upp det mesta med virus på ett förenklat sätt och den blev en hit här hemma då vi läste den flera gånger och pratade om bilderna och hur antikroppar fungerar och vad forskare gör osv. Så den var riktigt rolig! Många diskussions ämnen runt virus startades med hjälp av denna bok.

Bilderna var enkla och tydliga och texten var kort och koncis och kunde faktiskt ha innehållit lite mer information. Bland annat hade det gärna fått vara med hur antikroppar känner igen virusen/hur de fastnar på dem och hur de håller oss friska. Nu fick vi prata om det och “patrullpoliserna” i kroppen medan vi läste och vid matbordet och det gick ju bra eftersom jag är naturvetare men utan en baskurs i microbiologi hade jag varit lika säker på detta då? Det är mer tveksamt.

Vi vill ge denna bok 5 (av 5) för sin enkla med informativa stil som tar upp det viktigaste för barn att veta både vad som gäller virus och vaccin! En bra bok att läsa både hemma och på förskolan. Ett extra plus att den är faktagranskad!

  • Namn: Min första bok om virus

  • Författare: Johan Nordholm och Emelie Wiklund

  • Målgrupp: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 44 sidor

1000 kronor på en månad

image1 (15).jpeg

1 000 kronor på en månad : 90 måltider, 90 spartips och hur du kan få pengarna som blir över att växa av Anette Holm är en bok som ger olika spartips och hur man kan tänka i affären när man ska handla. Den innehåller också lite tips på hur man kan få pengarna man sparar att växa och så finns det några recept som man tillagar av billiga råvaror.

Ja för mig kanske inte det var några direkta nyheter i boken om hur man kan handla för att hålla en hårdare matbudget eller hur man kan spara. För många av sakerna gör vi redan i och med att vi gör medvetna beslut i mataffären (och vid andra inköp) även om vi inte håller någon 1000 kr budget utan mer tittar efter kvalitet och hur produkten producerats. Men tänket i sig är ju samma. Om jag däremot inte alls haft någon koll på dessa frågor skulle denna bok ge mig en introduktion i ämnet men kanske inte någon djupgående kunskap och detsamma gäller tipsen på hur man sparar.

För mig låg det stora intresset runt recepten för trotts att det finns hur många som helst på nätet gillar jag främst att gå till en kokbok och laga mat eller baka utifrån den. Men här blev jag faktiskt lite besviken. Det är färre recept än vad jag trodde och istället flera tomma sidor där man kan skriva upp sina egna middagsrecept. Varför då undrar jag? Visst kan det vara bra att ha de samlade på ett och samma ställe men jag tycker nog det hade varit bättre med fler goda, billiga recept för att hjälpa till med 90 måltider på 1000 kr.

Boken är väldigt lättläst och ger en snabb inblick i hur man kan tänka när man ska handla mat utifrån en budget för dem som inte lärt sig det än och för det får den 2 + (av 5) av mig även om jag personligen inte riktigt fick några nya kunskaper.

Tack Anette Holm för recensionsexemplar!

Julkalendern genom tiderna

FA509913-78EE-4C8B-9E78-F6733DB397FB.JPG

Julkalendern genom tiderna av Caroline Cabot är en bok som tar upp julkalenderns 60 åriga historia i TV rutan. Varje kalender sedan 1960 har fått ett eget kapitel där handling, kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva tas upp. Här finns nästan 50 röster från de som varit med på olika sätt under de olika kalendrarna med!

Precis som för mig är det nog många som tittar på julkalendern på TV som tradition och när man var barn var det ju något som var ett måste. Därför är denna bok så otroligt rolig för så många för vi alla har väl en julkalender (eller flera) som är vår favorit? (Min stora favorit är Ture Sventon med sina temlor och efter det är det nog Sunes jul. Båda dessa kommer jag ihåg från när de sändes och jag precis börjat titta på julkalendrar) Och då är det ju extra roligt att kunna få läsa på om lite roliga saker om hur det var på inspelningen, hur man kom på idéerna och annat smått och gott från skapandet av julmagin i rutan.

Varje år och julkalender har ett eget kapitel där handling och information om skapandet och roliga detaljer finns med och för många kalendrar finns också frågor ställda till någon som varit med och gjort kalendern. Det tillsammans med några bilder från kalendrarna visar fint denna älskade, och ofta kommenterade, tradition som för oss fram till jul ett program i taget. För mig hade det gärna fått vara lite mer information om en del kalendrar som det inte fått ta lika stor plats men framför allt fler bilder från de olika kalendrarna. Kanske bilder bakom kameran? Eller bilder på de olika papperskalendrarna för varje julkalender. Det hade va´´faktiskt varit roligt och dem är jag nyfiken på! Men förstår ju själv att hade det varit fler bilder mer igenom hela boken skulle den vara betydligt tjockare och större än vad den är idag. Så det är såklart en avvägning.

Den här boken är en fantastiskt rolig bok där vi alla kan lära oss mer både om våra favorit kalendrar såväl som andra. Kanske hittar man en ny kalender som man vill titta närmare på (många finns ju ändå på Öppet arkiv på SVT). Det finns så många olika detaljer och kuriosa att läsa om (vilket gör mig nyfiken på allt som inte fick plats i denna bok). Till exempel får vi reda på hur rollen som Sune i Sunes jul fick sin skådespelare. Ska inte avslöja hur det gick till men det är en rolig berättelse. Hur det är att vara svansförare i Pelle Svanslös. Vad Birgit Hageby säger om hur det var att skriva manus till Ture Sventon. Eller varför inte intervjun med Anika Bergengren som bor på Hjularöds slott där Mysteriet på Greveholm spelades in. Det finns helt enkelt något för alla i denna bok.

Inför och under julen har denna bok en given plats. Den är rolig och intressant och med sina korta kapitel går den enkelt att läsa i lite då och då (fast visst hade det varit roligt om boken om julkalendrar hade varit uppdelad i 24 kapitel) och därför får den 5 (av 5).

Tack för att jag fick läsa Bokförlaget Polaris!

Noriko på äventyr i tången

Noriko på äventyr i tången av Marie Lenngren med illustrationer av Marie Lenngren och Ingmari Åkerman är en berättelse om sälen Noriko som visar runt i tångens fantastiska värld. Vi får lära oss mer om olika tångarter som vi finner i havet och i slutet av boken hittar vi olika pyssel som man kan göra med tång och även lite tips på att smaka på tång.

ACFA9181-D13B-49D5-816D-4CA9CE968BA2.JPG

Det här är en fin och lärorik bok om de olika arterna tång vi har i havet. Den berättar hur tången ser ut och var den finns och någon rolig fakta. Texterna är fint berättande och det gör det lätt att ta till sig dem. Bilderna illustrerar fint hur tången ser ut och vad sälen Noriko gör med dem (är de mat? Lek? mm). Hela boken är som en vänlig tångsaga!

Den här boken är i handeln satt till åldern 6-9 år och det skulle jag säga är ett bra åldersspann på den. Sedan är det en trevlig bok även för äldre.. Så hur tänkte min 4 åring till bokslukare att denna var. Jo det är klart att vi kanske inte lusläste varje sida i ordning utan en bit in hoppade vi runt lite och inte hela boken på en gång. Men jag får säga att den fungerar fint även för högläsvana 4 åringar. Lilla bokslukaren tyckte den var riktigt rolig och skrattade gott åt de roliga namnen som en del tång har och hur Noriko använde en del tång "så kan man väl inte göra" eller "såga med tång så tokig han är". Ja det finns en hel del att prata om och skratta åt i denna bok. Det som hade gjort den lättare att läsa för en 4 åring hade varit om bilderna hade varit lite större/mer som hände i dem. Då hade det blivit en ännu härligare bok även för de lite yngre vetgiriga. För texten passar nämligen bra även för 4 åringar! Så därför ger vi denna lilla tångruska 4 (av 5) och hoppas på en fortsättning!

Utgiven av Visto förlag.

Tack Marie Lenngren för att vi fick läsa denna fina bok!

Leva med Choklad

1FB6DE8D-8363-4301-8E86-61EE13B18EA4.JPG

Kokbok 8 blir Leva med Choklad av Magnus Johansson. I denna bok får vi lära oss det mesta om choklad (och vaniljstången). Historia och hur de växer men också hur chokladfrukten används idag. För detta är en bok som beskriver en resa som Magnus gjort i Mexiko, chokladens ursprungsland. Bilderna är många och fina och beskriver både växten choklad och var lokalbefolkningen skapar med denna ädla frukt. Så i denna bok är det främst matrecept med choklad som ingrediens som finns med. Recepten är fint insprängda i texten genom hela boken och inte samlade i slutet som det brukar vara. Det är faktiskt ganska trevligt när man läser i boken men klart lite jobbigare om man bara tänker sig titta på recepten.

Den här fina boken får 5 (av 5) av mig. Roligt också att det är mer matrecept.