Zombiehämnden

IMG_2459.jpg

Zombiehämnden av Arne Norlin handlar Elsa som vill vara med och leka zombies och dödliga med de stora barnen i skogen. Hon ska ju faktiskt börja i den stora skolan till hösten. Men de större barnen vill inte ha med henne och när Stor-Steffe binder fast henne vid ett träd och lämnar henne där bestämmer hon sig för att hämnas. Därför kommer Elsa på olika utmaningar som hon utsätter Stor-Steffe för i en rad klassiska lekar och spel. Men kommer hon att lyckas.

Det här är en berättelse om en modig och klurig tjej som minsann inte tänker ge sig. Man skulle kunna säga att det är en berättelse som visar att storlek inte har med hur smart eller modig man är. För Stor-Steffe är van att få det han vill och ingen vågar riktigt säga ifrån så när denna lilla tjej kommer och visar att man kan vinna bara man är klurig så förändras också dynamiken i gruppen. Den dynamikförändring kan man följa genom hela boken.

När jag läser boken för mina tankar in mig på Pelle Svanslös och Måns med sina vapendragare Bill och Bull. Stor-Steffe påminner lite om Måns men det är framför allt Svante och Seved som för mina tankar till Bill och Bull. Både till hur de är men också hur de pratar. Elsa får man väl då säga skulle vara Pelle Svanslös som är den som ska sätta Stor-Steffe (Måns) på plats.

I denna bok finns flera klassiska lekar med och beskrivna så när man läser kan man ge sig ut efter varje kapitel och leka en av dem och se hur bra det går för en själv. Kanske en bok att läsa i skolan och så på rasten leka den lek som var med i det kapitlet? Det är i alla fall roligt att det är genom lekarna som Elsa planerar sin hämnd på Stor-Steffe.

4 åringen tyckte boken var bra men att buset med gungan var bäst! Det tyckte han var roligt och bra. Men det märks att det inte är en bok för barn i hans ålder för denna bok har bara en bild per kapitel och däremellan är det mycket text. Så med tanke på det så får man säga att det gick bra när vi läste 3 kapitel på raken!

Denna bok passar bra att läsa själv när man börjat läsa kapitelböcker och man vill verkligen veta vad som kommer ske härnäst vilket gör att man fortsätter läsa. Bra med lite bilder som lättar upp läsandet. Elsa är klurig och modig som vågar stå upp mot den större och starkare Steffe och för allt detta får denna bok 4,5 (av 5).

Tack för att vi fick läsa Lind & co och Arne Norlin!

  • Namn: Zombiehämnden

  • Författare: Arne Norlin

  • Illustratör: Emma Göthner

  • Målgrupp: 6-9 år

  • Antal sidor: 91