Ritas svans

4096C86D-1358-4B7B-8063-BC13C37D5ECC.JPG

Ritas svans av Helena Koch och Sara Held handlar om råttan Rita som också vill känna sig fin och omtyckt precis som ekorren i parken. Den som har en egen sång som barnen sjunger och som de tittar på så glatt när den hoppar mellan trädgrenarna. Men så en dag kommer Rita på en lösning och hon sätter genast igång med att skapa den svans som hon alltid har velat ha.

Det här är en bok om att man är bra som man är även om det inte alltid känns så. Därför är det en bok som man gott kan diskutera runt och se sitt och andras värde fast ingen av oss är “perfekt” så är vi ju underbara på vårt lilla vis. För Rita tycker inte att hon är speciellt bra. Ingen tycker ju om henne och det måste vara hennes kala svans det är fel på! Därför vill hon göra om sig och göra sig till för människorna så de får upp ögonen för just henne. Men som oftast blir det ju inte så speciellt bra och så också för Rita. Men Rita har tur och träffar på Tant von Franz som får henne att fundera på att hon faktiskt är underbar och att hennes svans är både praktisk och bra och inte alls så där förskräcklig som hon har tänkt den som. En fin tanke och lärdom att ta fasta på!

Berättelsen är som sagt fin och har en bra tanke och så men jag rycks inte med i berättelsen och det gör inte riktigt Lilla bokslukaren heller. Jag vet inte varför för själva berättelsen och tänket runt den tycker jag är bra och något jag hoppas att alla barn får med sig, att de är fina, fantastiska och underbara precis som de är! Men för mig saknas något, något som hade gjort den mer levande kanske.. Lilla bokslukaren tyckte bäst om när Rita är i sitt bo och när hon visar upp sin svans för människorna i parken men måste fly och då visar sina cirkuskonster till människornas förtjusning.

Bilderna är milda i sin färgskala och Rita ser riktigt söt ut. För oss är favoritbilderna de som visar upp Ritas bo med alla hennes pinaler och hennes säng. Ja där fastnar vi och tittar på hur hon har det.

En fin bok som kommunicerar bra värden men som vi inte riktigt fastnar för och därför ger den 3 starka råttor (av 5).