Min mamma är snabbare än din!

IMG_4708.jpg

Min mamma är snabbare än din! av Emma Virke och Joanna Hellgren handlar om två barn som står i fönstret på förskolan och väntar på sina mammor.. Medan de står där börjar de tävla om vilken mamma som kommer komma först för att hämta. Mammorna tävlar genom staden när de springer, cyklar, åker buss och taxi eller simmar för att ta sig fram till förskolan.

Det här är en rolig berättelse som vi har läst flera gånger. Tävlandet mellan mammorna har av Lillabokslukaren fått både ris och ros (och då är det alltså snällheten i det mammorna råkar ut för som han kommenterar med att det där var inte snällt). Själva berättelsen i sig verkar han tycka om men att till exempel cykeln får punktering för att det var glas på vägen tycker han inte är snällt.

Själv tycker jag att det är en rolig berättelse som jag mycket väl skulle kunna tänka mig kan hända på en förskola när två barn väntar på att bli hämtade. Att det kan bli en liten tävling om vems förälder som egentligen är snabbast.

Texten är de båda barnen som pratar om vad deras mammor gör för att komma först och beroende på vem som pratar är texten grön eller röd vilket jag tycker är både fint och praktiskt (rött för barnet med röd tröja och grön för barnet med grön tröja vilket också det är en rolig detalj). Deras samspråk förmedlar både vad som händer men också känslor genom hur de säger de olika sakerna. Man anar både att de de blir irriterade på varandra men också att de blir sams. Att så mycket kan förmedlas utifrån denna lilla text tycker jag är fint!

Bilderna av Joanna Hellgren är både detaljrika och roliga att titta på. Det händer saker och man förstår hur bråttom mammorna har där de skyndar fram genom staden. Illustrationerna visar såklart både det barnen pratar om men man kan titta på dem utan att egentligen läsa något och ändå få reda på vad boken handlar om.

På sista bilden finns inte cykeln med vilket gör att man kan fundera på om det kanske faktiskt är så att allt det barnen berättat faktiskt har hänt mammorna påväg till förskolan…

Det här är en rolig bok om ett ämne som jag tror många barn kan känna igen. Den är lättläst och vi gillar att det är mer än ett uppslag som är gjort så att man måste vika upp det för att läsa vidare. Det är roligt att vika upp och se vad som händer. Den här fina boken vill vi ge 5 (av 5) för den fina läsupplevelsen och härliga tävlingen som deras mammor inte vet något om.

  • Namn: Min mamma är snabbare än din!

  • Författare: Emma Virke och Joanna Hellgren

  • Ålder: 3-6 år

  • Antal sidor: 38

  • Förlag: Lilla Piratförlaget