Min första bok om havets djur

Min första bok om havets djur är illustrerad av Zoë Ingram och tar upp 20 olika havsdjur som man kan hitta runt om i världen och några av dem finns i Sverige. Genom bilder på djuren och texter som berättat fakta och lite rolig kunskap om djuren får man lära sig mer om vad man kan hitta nere under vattenytan.

Varje uppslag i boken har en stor och tydlig bild som visar djuret. Runt bilden är det text i olika rutor som tar upp olika saker. En beskrivande text, en Visste du att ruta, en ruta med fakta om djuret och så en ruta som visar djurets storlek. Detta gör det möjligt att man kan välja hur mycket fakta man vill läsa. Antingen kan man välja att läsa allt eller kanske bara faktarutan och hur stora de blir osv. Så trevlig att det är anpassningsbart.

1,5 åringen tyckte bilderna var fina och bläddrar gärna i dessa böcker och bilderna är stora och tydliga. 4,5 åringen tyckte det var roligt att läsa om de olika djuren men tyckte att det bästa var bilderna som visade hur stora djuren är. Det tyckte han var spännande (speciellt när de jämfördes med bussar). Annars var det viktigt för honom att läsa vad de åt.

På sista uppslaget hittar man en lista på djuren i boken och en möjlighet att bocka av de djuren man sett. Denna sida hoppade jag faktiskt helt över när jag läste för här kunde barnen typ bocka av en eller två eftersom det bara är dem man kan se i Sverige. Därför är jag inte riktigt säker på varför den sidan är med. Hur många barn kommer kunna pricka av att de sett en Djuphavsmarulk i havet eller en clownfisk? För mig drar faktisk det ner omdömet lite då den känns konstig och inte helt genomtänkt, men som register fungerar sidan fint. Men boken är fin och passar bra till lite yngre barn som är nyfikna på djuren som lever i havet och som vill lära sig mer om dem. Vi ger denna bok en stark 4 (av 5) för det är roligt att den tar upp djur som är lite annorlunda och ovanliga för oss i Sverige.

Tack Lind&Co för att vi fick läsa denna fina faktabok om djur!

  • Namn: Min första bok om havets djur

  • Illustratör: Zoë Ingram

  • Genre: Faktabok för barn

  • Ålder: 3-6 år

  • Antal sidor: 45

  • Förlag: Lind&CO