Ella & Noa Lussa lagom

IMG_7275.jpg

Ella & Noa Lussa lagom av Mattias Edvardsson med illustrationer av Matilda Salmén och handlar om när Ella och Noa ska gå luciatåg på förskolan. Ella undrar vad det är för konstig tradition och frågar om varför man ska göra på olika sätt och Noa vill inte gå luciatåg alls. Precis som man gör på många förskolor just nu övar man på sånger till luciatåget och funderar på vad man ska vara för något i tåget precis som barnen gör i denna bok.

Med fina färgglada bilder som visar på känslor och händelser förs berättelsen framåt med texten. Berättelsen tar upp och förklarar luciatåget på ett lättsamt sätt för barnen och öppnar upp för djupare prat om varför och hur man firar. Men den tar också upp att alla kanske inte vill gå i luciatåg och att det inte är lika roligt för alla. Och det är ju bra för frågan är ju om man egentligen behöver vara med på förskolan om man inte vill utan de som vill kan få lussa och sjunga på lucia.

Min favorit i boken måste jag säga är Noas mormor som verkar mer lekglad än barnen. Fler snöänglar till folket säger jag bara!

När vi hade läst klart boken så var sonen, 4 år, inte alls beredd på att det skulle vara slut för han undrade varför jag inte bläddrade fram till själva luciatåget. Så vi pratade om att de redan gått i tåget och stod och sjöng. Men jag tror att själva tåget är en viktig del i alla fall för honom och jag tänker att det säkert är fler. Tillskillnad från Noa så ser han fram emot att få lussa för de yngre barnen på förskolan (vi vuxna för tyvärr inte vara med detta år pga Corona men det är trevligt att de gör ett firande för barnen på förskolan så de som vill lussa får det).

Det här är en fin berättelse om ett luciatåg på en förskola någonstans i Sverige. Den visar på att traditioner kan ändras för att passa utövarna och att det är inte alla som vill stå och sjunga i ett luciatåg. Vi ger denna bok 4 (av 5) för sin lite tokiga historia och för igenkänningen. Den är trevlig och öppnar upp för att prata om varför vi gör som vi gör.

Tack Bokförlaget Opal för att vi fick läsa!