Julkalendern genom tiderna

FA509913-78EE-4C8B-9E78-F6733DB397FB.JPG

Julkalendern genom tiderna av Caroline Cabot är en bok som tar upp julkalenderns 60 åriga historia i TV rutan. Varje kalender sedan 1960 har fått ett eget kapitel där handling, kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva tas upp. Här finns nästan 50 röster från de som varit med på olika sätt under de olika kalendrarna med!

Precis som för mig är det nog många som tittar på julkalendern på TV som tradition och när man var barn var det ju något som var ett måste. Därför är denna bok så otroligt rolig för så många för vi alla har väl en julkalender (eller flera) som är vår favorit? (Min stora favorit är Ture Sventon med sina temlor och efter det är det nog Sunes jul. Båda dessa kommer jag ihåg från när de sändes och jag precis börjat titta på julkalendrar) Och då är det ju extra roligt att kunna få läsa på om lite roliga saker om hur det var på inspelningen, hur man kom på idéerna och annat smått och gott från skapandet av julmagin i rutan.

Varje år och julkalender har ett eget kapitel där handling och information om skapandet och roliga detaljer finns med och för många kalendrar finns också frågor ställda till någon som varit med och gjort kalendern. Det tillsammans med några bilder från kalendrarna visar fint denna älskade, och ofta kommenterade, tradition som för oss fram till jul ett program i taget. För mig hade det gärna fått vara lite mer information om en del kalendrar som det inte fått ta lika stor plats men framför allt fler bilder från de olika kalendrarna. Kanske bilder bakom kameran? Eller bilder på de olika papperskalendrarna för varje julkalender. Det hade va´´faktiskt varit roligt och dem är jag nyfiken på! Men förstår ju själv att hade det varit fler bilder mer igenom hela boken skulle den vara betydligt tjockare och större än vad den är idag. Så det är såklart en avvägning.

Den här boken är en fantastiskt rolig bok där vi alla kan lära oss mer både om våra favorit kalendrar såväl som andra. Kanske hittar man en ny kalender som man vill titta närmare på (många finns ju ändå på Öppet arkiv på SVT). Det finns så många olika detaljer och kuriosa att läsa om (vilket gör mig nyfiken på allt som inte fick plats i denna bok). Till exempel får vi reda på hur rollen som Sune i Sunes jul fick sin skådespelare. Ska inte avslöja hur det gick till men det är en rolig berättelse. Hur det är att vara svansförare i Pelle Svanslös. Vad Birgit Hageby säger om hur det var att skriva manus till Ture Sventon. Eller varför inte intervjun med Anika Bergengren som bor på Hjularöds slott där Mysteriet på Greveholm spelades in. Det finns helt enkelt något för alla i denna bok.

Inför och under julen har denna bok en given plats. Den är rolig och intressant och med sina korta kapitel går den enkelt att läsa i lite då och då (fast visst hade det varit roligt om boken om julkalendrar hade varit uppdelad i 24 kapitel) och därför får den 5 (av 5).

Tack för att jag fick läsa Bokförlaget Polaris!