Julgodis - sött att njuta och ge bort

4C95F907-5798-4397-997C-FEBAAC6B0E54.JPG

Julgodis - sött att njuta och ge bort av Karolina Olson Haglund är en bok full med olika godisrecept passande för en jul full med godsaker. Olika tryfflar och praliner trängs med knäck och kolor och till och med några juliga drycker har fått plats i denna bok.

Låt oss börja med framsidan för viss är den vacker med sin isblå bakgrund med julgodis på? Den riktigt drar in en i en bok fylld med recept och olika smakkombinationer redo att testas och framförallt ätas av. Bilderna i boken är vackra och tydliga och visar fint de olika godisbitarna man kan göra. Men den är som många andra julgodis böcker med en text på blank sida och en bild (som i detta fall är väldigt fin och får ta plats så det är väldigt trevligt). Så på ett sätt en väldigt traditionell godisbok får jag väl säga.

I början av boken finns ett avsnitt med korta beskrivningar av olika tekniker man kommer att ha användning av i boken och i godistillverkning. Sedan följer ett uppslag med lite tips för hur man kan ge bort hemlagat godis på fina sätt och vad som skulle kunna passa som gå bort presenter. När de flesta ändå har allt är det ju trevligt att ge bort lite julgodis istället. Något att njuta av men inget man behöver spara och förvara.

De flesta recepten är enkla med få ingredienser men det finns svårare också. Men alla är ordentligt beskrivna där det tas upp vad man borde börja med att göra vilket ju kan vara hjälpsamt och ge tips i tid. Det gör att även den ovane godismakaren kan skapa dessa recept utan större besvär.

En trevlig detalj är att endel recept markerats med “snabb” vilket ju är bra om man har lite ont om tid men ändå vill göra något gott. Däremot kanske jag inte är helt överens med markeringarna på alla ställen… Visst är de snabbare än när man ska koka socker men de kan ta tid ändå.

Jag fastnar främst för chokladrecepten för vem gillar inte choklad? Det är ju både gott och nyttigt.

I denna bok hittar man de flesta godisrecepten man kan behöva för att skapa mumsigt godis inför helgerna och jag ger den 4 (av 5).

Tack Bokförlaget Semic för att jag fick läsa!