Tomtemaskinen

image4 (1).jpeg

Tomtemaskinen av Sven Nordqvist handlar om när Findus önskar att tomten ska komma till honom på julafton och lämna paket och Pettson lovar att tomten såklart kommer. Men det var ju dumt att lova tänker Pettson för tomten finns ju inte så hur ska han kunna komma? Så han ser ingen annan utväg än att han måste bygga en tomtemaskin. Och det visar sig vara svårare än man kan tro men med lite tur och magi (?) så får Pettson till det tillslut. Men när det knackar på dörren är ändå frågan om det är tomtemaskinen eller den riktiga tomten som kommer på besök…

Det här är en härlig jul bok men mycket snö och tomtetänk blandat i en härlig röra. Och till det är det den typiska Pettson och Findus problematiken som känns igen från bilderböckerna. De är precis som vanligt men man får följja dem under längre tid med sina problem och tankar vilket är roligt.

Bilderna är lika fyllda med detaljer som vanligt men är inte lika stora. På varje uppslag i boken finns det minst en bild även om de inte alltid är så stora. Men mucklorna finns med såklart och andra roliga detaljer så det är en fin mix av text och bilder. Men det är klart att 4 åringen hade velat ha fler och större bilder.

Det här är en bok med mycket text för en 4 åring men eftersom den har bilder på varje sida gick det bra och vi läste flera kapitel åtgången så det får man ju säga var ett gott betyg! Lilla bokslukaren ville gärna läsa mer och följa hur det egentligen skulle gå för Pettson och hans byggande. När vi hade läst klart boken såg vi filmen och hade en liten mysig filmstund tillsammans. Känner att denna bok kan bli en återkommande jullovsläsning hos oss.

Vi ger denna bok 4 (av 5).

  • Titel: Tomtemaskinen

  • Författare: Sven Nordqvist

  • Målgrupp: 6 - 9 år (men gick bra att läsa med 4 åring)

  • Antal sidor: 133 sidor

  • Förlag: Opal