Dödens saga: Bok 1 - Saknad

image1 (17).jpeg

Dödens Saga av Tess Williamsson handlar om Eilan som är uppvuxen i en familj som inte tror på gudar och övernaturligheter. Det i en värld där gudar vandrar runt bland människor till och från och utför sina gudagåvor när de så känner för det. En dag träffar hon på Hope, som är en prästinna i Zanixs tjänst, och de båda männen Aluinn och Taloch, som det är något konstigt med, och tillsammans ska de försöka hitta ett försvunnet barn. Deras letande tar dem runt till olika platser och äventyr för äventyr verkar dras mot Eilan som flugor till honung. Men kommer de hitta barnet? Och vem är mannen i svart kåpa som Eilan träffar på med jämna mellanrum.

Det här är en bok med en spännande tanke att gudarna som styr över olika delar av världen och har olika kunskaper om dem vandrar runt bland alla andra. Enda skillnaden är att de är odödliga (men kan ändå skada sig svårt). Att placera en av människorna som verkligen inte tror på gudar mitt bland dem skapar en rolig dynamik och den hade faktiskt kunnat få ta mer plats. Nu nämns den ofta men det hade man kunnat göra mer med faktiskt.

Bokens värld är riktigt spännande och även om den i vissa delar påminner lite om, tänker jag, medeltiden (?) så finns det många andra aspekter med den som är annorlunda. För här är länder som ligger precis bredvid varandra oerhört olika. Inte bara i vad man tror men hur man är och vad man har för seder. För mig blir det lite mycket. Jag vill gilla denna så hemskt mycket och mycket i den tycker jag är riktigt bra och spännande men jag kommer inte ifrån känslan att boken hade vunnit på att vara uppdelad i tre böcker (eller i alla fall två) istället för att vara en stor och att istället utveckla varje del av den boken mer utifrån de ställen de kommer till.

Men fantasi världen i sig är spännande och tanken med att gudarna i den vandrar runt bland oss utan vår vetskap är en kittlande tanke som ger många infallsvinklar att skriva om så jag förstår viljan att beskriva allt.

Med sina 560 sidor berättelse är denna bok ganska så lång och när då flera meningar har missats att ändras i korrekturen blir det lite svårt att hitta det flyt jag gärna vill hamna i när jag läser. Boken hade helt klart mått bra av en till vända av en korrekturläsare. Då hade många av meningarna hittats och kunnat korrigeras.

En spännande sagovärld som man gärna skulle vilja veta/läsa mer om men som gott hade kunnat vara i alla fall två böcker ger jag denna bok 3 (av 5).

Tack Tess Williamsson för att jag fick träda in i din fantasyvärld och leva en tid med gudarna i den! Har förstått att du skriver på en uppföljare vilket blir spännande att höra vad den kommer att ta upp.

  • Namn: Dödens Saga: Bok 1 - Saknad

  • Författare: Tess Williamsson

  • Genre: Fantasy

  • Antal sidor: 560 sidor (564 sidor om Förteckning över viktiga personer och platser räknas med)