Tutte Brödsmula & Kalle Humla: En vimsig vinter

IMG_7861.jpg

Tutte Brödsmula & Kalle Humla: En vimsig vinter av Annika Billberg och illustrationer av Jeanette Friman är den fjärde fristående boken om Tutte Brödsmula och Kalle Humla. Denna gång är det vinter och Lisa kommer på besök upp till farmor och farfar under jullovet. Men denna vinter händer konstiga saker i Vikhammar när alla pulkor försvinner spårlöst och ingen vet vart de har tagit vägen. Och vem har lämnat de speciella snöstjärnorna? Lisa ger sig ut för att hitta dem tillsammans med sina små vänner Tutte Brödsmula och Kalle Humla. För tillsammans vill de rädda stadens stora pulkarace som alla barnen har sett fram emot. Frågan är bara om de kommer lyckas..

Ja det är verkligen ett mysterium vart alla pulkor tar vägen och upplösningen på mysteriet blir också en överraskning vilket är roligt. Dessutom vävs lite folktro in i berättelse och har kanske med lösningen på mysteriet att göra.

Jag har inte läst de tidigare böckerna om Tutte Brödsmula, Kalle Humla och Lisa och även om det såklart skulle gett mer bakgrund till boken och gjort att man lärt känna dem tidigare så gör det inget. Denna bok kan man utan problem läsa som en fristående berättelse.

Det här är en vintrig berättelse som utspelar sig precis innan jul så den passar bra både som bok inför julafton men också som bara en härligt vintrig berättelse (jag blir i alla fall avundsjuk på mängden snö som finns i denna bok). Med sina färgglada bilder och stora text passar boken fint till läsaren som börjat läsa kapitelböcker själv men även för de lite yngre som klarar av att lyssna på lite längre berättelser och sagor. Kapitlen är lagom långa och lättlästa.

Tack Hoi förlag för läsexemplar!