Flickan i blått

image1 (18).jpeg

Flickan i blått av Torhild Elisabet Sandberg med illustrationer av Emily Ryan handlar om Petra som bor i ett höghus tillsammans med sin familj. En dag träffar hon på sin granne Fredrika och de börjar prata. Genom sin vänskap med Fredrika öppnas en värld av bilder upp för Petra då de båda diskuterar konst men även om att vara modig och tala om när något är fel.

Boken är uppdelad på två delar. Första delen är själva berättelsen där vi får träffa Petra, Fredrika och Petras familj och klasskamrater. Här får vi följa Petras tankar runt kortet hon skickade åt Fredrika (som hade en bild på ett konstverk) och sedan tankarna runt konstverk som Fredrika visar henne. Denna del ger en inblick i och en inkörsport i hur man kan titta på konst, betrakta den, och hur man kan se vad den vill säga. Men inte bara att man ska titta efter vad konstverket säger utan även att se sig runt i sin egen vardag och se vad som finns där. Vilka bildspråk återser vi runt oss?

Den andra delen är en kort sammanfattning av konstverken som har behandlats i boken med bilder på dem. I denna bok är den konstverk som har med Jesus och Maria att göra och hur de illustreras och vad färgerna i bilderna står för. Bra att ha ett litet informationskapitel med tycker jag!

Det här är en fin bok om konst och konsten att se konst och vad den vill berätta genom sitt val av bild och färg. För konstnären vill ju säga något med sin konst! Den är lättläst och med sin stora text skulle den mycket väl kunna vara en bok för någon som just börjat läsa lite längre kapitelböcker med färre bilder i. Eller kanske som en högläsningsbok i skolan när man ska prata om konst.

Boken är spännande och intressant och tar upp sätt att se på konst som jag egentligen inte riktigt funderat på på det sätt som jag nu gör. Kul tycker jag och ger den 4 (av 5).

Detta är del 1 i en serie böcker om Petra och konst.

Tack Torhild Elisabet Sandberg för att jag fick läsa denna fina bok och lära mig mer om konst!

  • Namn: Flickan i blått

  • Författare: Torhild Elisabet Sandberg och Emily Ryan

  • Målgrupp: 6 - 9 år

  • Antal sidor: 101 sidor