Den stora Bankbluffen

IMG_7864.jpg

Den stora Bankbluffen av Elin Hägg handlar om hur den fattiga sprinschasen Lilla Maja blir anklagad för att ha stulit pantsatta smycken i ett 1600-tals Stockholm. Men Bankmannen Lars Nyman tror inte att det är hon som är skyldig utan försöker ta reda på vem det egentligen är.

Det här är en bok som är baserad på en verklig historia om Sveriges första stora bankbedrägeri och i slutet av boken finns några sidor om bakgrunden till historien och några av personerna som finns med i den. På sista sidan finns en lista av de käller som har använts för att skriva boken. Dessa delar tycker jag både är trevliga och bra att de finns med. Det ger en större förståelse för att det verkligen hänt och ger möjlighet att fördjupa sig i det om man vill.

Detta är en spännande berättelse och man undrar hela tiden hur det ska gå. Eftersom den är baserad på verkliga personer och händelser kunde ju inte slutet vara annorlunda än vad det är men det höjer åldern för bokens läsare skulle jag säga och även att man som vuxen bör prata om hur det var under 1600-talet om man begått ett brott. Men boken är lättläst och spännande och ger en inblick i hur det kunde vara under denna tid i Stockholm Sverige.

Med sina korta kapitel och lätta språk är detta en lättläst bok för de som börjar läsa kapitelböcker själva men även för oss andra. Om det inte hade varit för själva historien och främst hur den slutar skulle jag säga att den också skulle kunna fungera bra för barn som börjat lyssna på kapitelsagor eftersom det finns bilder på varje uppslag. Men nu känner jag mig tveksam.

Bilderna i boken är varierat bara en liten eller över hela uppslaget och de är fina och lagom detaljrika för att vara i en kapitelbok. Det är riktigt roligt att kunna känna igen Gamla Stan och hur det ser ut där med sina gamla hus och smala gränder. Det tycker jag att de har lyckats fint med.

Boken är fin på alla sätt och illustrationerna ger på sina ställen riktigt bra inblick i hur det såg ut under denna tid. Så för historie intresserade barn har denna bok en given plats i bokhyllan och jag ger den 3+ (av 5) och det är framför allt för att jag inte är säker på att åldersspannet verkligen ska vara från 6 år utan kanske vara för lite äldre…

Tack Opal för att jag fick läsa!