Om sanningen ska fram

om+sanningen+ska+fram.jpg

Om sanningen ska fram av Elin Eldestrand handlar om Estrid och Olivia som träffas i december och nästan direkt blir vänner. Men när de börjat lära känna varandra kommer det fram att de har en sak för mycket gemensamt. Hur ska det nu gå med den spirande vänskapen?

Detta är en relationsberättelse men istället för att handla om flicka möter pojke och kärlek uppstår så handlar det om två personer som träffas och som blir vänner. Ja inte bara om den spirande vänskapen utan också om kärlek och sex men mest handlar det om en begynnande vänskap som får hinder på vägen. För hur kan en vänskap fortsätta utvecklas när det finns saker som döljs och som är i vägen. Genom detta virrvarr av förvirring och tankar under december månad (för hela boken utspelar sig i princip mellan första advent och tredje advent) får vi följa Estrid och Olivia när de skapar ordning bland sina egna liv genom varandra och vem vet kanske blir allt bra tillslut trotts allt…

Det här är en bok med korta kapitel (som jag uppskattar som småbarnsförälder) där vi ömsom får följa Estrid och hennes tankar och ömsom Olivia. Det gör att vi får insyn i just deras problematik och hur de tänker och känner för hur deras liv har blivit som det blivit. I en del situationer i boken är komiska och jag drar på smilbanden men för det mesta är det en relationsroman mellan vänner som har ett lite komplicerat förhållande.

Författaren visar genom beskrivningar och hur de olika personerna agerar hur de känner och tänker och bäst skulle jag säga att det lyckas med Olivia. Henne får man verkligen känslan av att hon varit med om något riktigt jobbigt även om vi inte får reda på vad förrän i slutet. Hennes sätt att agera visar tydligt att hon försöker förtränga en upplevelse och att hon har rymt ifrån något istället för att åka till något. Allt det är gjort utan att skiva mig som läsare på näsan utan det är mer bara så det är och så hon beter sig. Och kanske beror det mer på en önskan än på sanning varför hon är i Stockholm just nu.

Detta är en välskriven lättläst bok om hur vänskapsband bildas och hur sköra de kan vara. Det är en trevlig bok men jag fastnar inte riktigt i den som jag kanske hade hoppats. Men som en vänskapsbok under december eller vintern är det en fin bok att läsa och får av mig 3 (av 5).

Tack Hoi förlag för att jag fick läsa!