Glasveranda med sjöutsikt

A769EA7C-881E-42A0-8E53-F3CA65D6F90E.JPG

Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt handlar om Nora som lyckats ta sig ut ur ett destruktivt förhållande och flytt till Leksand i ett försök att komma bort och starta upp på nytt precis innan december börjar. Men den handlar också om Torsten som är i 90-årsåldern och som nu berättar sin livshistoria för författaren Cleas som fängslas av hans liv som varit allt annat än enkelt. Ska han genom Torsten och hans sviktande minne kunna få ihop en bästsäljare?

Detta är en lättläst berättelse om hur Nora hittar tillbaka till sig själv och kommer underfund med vad det är hon vill göra i livet. För när man lämnat sitt gamla liv och kastar sig ut i en ny vardag måste man ju komma på vad man vill göra. Och tillsammans med nyvunnen kunskap om sin bakgrund kommer hon sakta fram till vad hon vill skapa i sitt liv och hur just hon vill leva.

Denna berättelse har det mesta. Den har spännande karaktärer som känns äkta och riktiga, fina vintriga miljöer med snö snö snö, en problematik (eller flera) som alla vävs ihop och skapar både karaktärerna och känslan. Ja det finns mycket i denna berättelse och den ger mersmak. Något som jag ofta tycker kan vara lite irriterande är när man hoppar mellan olika personer utan att avsluta delen man berättar om först. Till exempel att man slutar ett kapitel mitt i en fika med spännande innehåll för att återuppta den ett eller två kapitel senare. Här vill jag att de ska hänga ihop och inte blir så hoppigt (då det gör att jag börja bläddra framåt i boken för att få läsa i den ordning jag vill men det förtar ju också lite av läsupplevelsen.

Det är fint att följa de två olika historierna och hur de först går parallellt med varandra för att sedan vävas samman för att bilda en fullbordad berättelse med ett lyckligt slut och en början på ett nytt liv.

För sin lättlästa stil och medryckande sätt vill jag ge denna bok 5 (av 5). Den var verkligen precis en så härlig feelgood bok i vinterskrud som man kunde förvänta sig och som är trevlig att läsa. Men visst blev jag avundsjuk på all snö då snön här har töat bort och allt som är kvar är is…

Tack till Historiska media och Hanna Blixt för denna vintriga läsning!