Dö för vårt syndiga släkte

IMG_7851.jpg

Dö för vårt syndiga släkte av Marianne Cedervall handlar om prästen Samuel Williams som tagit ett vikariat i Klockarvik i Dalarna. Han tänker att det blir ett sömnigt och tråkigt uppdrag på nya jobbet men det blir det inte då han redan när han anländer finner en mördad man på kyrkogården. Polisen anländer med kommisarie Maja-Sofia i spetsen och tar över utredningen. Men Samuels nyfikenhet och att han råkar vara på rätt ställe för honom framåt i utredningen och får information som kan lösa fallet.

Det här är en deckare i vinterskrud och knastrande snö. Ja omgivningarna som beskrivs i boken ger verkligen en vinterkänsla som utanför bokens sidor inte vill infinna sig där jag är (även om det ju faktiskt kom lite snö på juldagen). Med snö, skidspår och snöskotrar får vi förstå att detta är ett samhälle som ligger lite för sig själv och där utsikten uppifrån berget är vidunderligt vacker. Jag drömmer mig bort helt enkelt (förutom mordet då).

Boken tar sin början 23 november då Samuel kommer till Klockarvik och sträcker sig under större delen av december. för Samuel, som är präst, är detta en tid då mycket ska ske och med en mordutredning på det blir det lite stressigt… Men att följa både kyrkans arbete vid sidan mordutredningen är trevligt och ger en fin inramning. Som promenaderna Samuel gör med den gamla prästen Sigvard där han får reda på mer om bygden och de som bor där. Ja blandningen av att följa Samuel och polisen är väldigt trevlig.

Jag är lite av en deckarfantast och kommer ofta tillbaka till olika deckare. Just svenska deckare med präster som löser mord är ju inte så vanligt (finns det ens några andra) men är ju väldigt smart. De finns med under personers dystraste tillfällen och har tystnadsplikt så kan få höra de mest varierade saker. Möjligheterna till att bygga upp en deckare finns verkligen och det har denna bok lyckats bra med! Det är en väldigt lättläst bok och man dras med i att försöka klura ut vem det kan vara. Jag gillar ju deckare som är lite mer åt mysiga trevliga hållet än thrillers och psykologiska deckare så denna passar mig perfekt! Den är både trevlig, lite komisk och klurig (hade gärna kunnat få vara mer ledtrådar för pusseldeckare är ju så roliga speciellt om man lyckas klura ut vem det är vilket jag denna gång inte riktigt gjorde) och i detta fall vintrig och lite små julig. Kan man vilja ha mer? Jag är som sagt förtjust i den och kommer vilja läsa mer om prästen Samuel framöver. Därför ger jag den 4 (av 5) och hoppas på fina fortsättningar!

Tack Lind & Co för att jag fick läsa!