Älskade jävla jul

51DAE365-40DF-497A-B714-B3F901BE515E.JPG

Älskade jävla jul av Birgitta Bergin handlar om Amy som precis har deckardebuterat men inte har fått fart på sin nya karriär som författare. Ingen köper hennes bok eller ger henne uppmärksamhet. Hur får man ens det i mediebruset idag? Men helt plötsligt tar det nya heta bokförlaget kontakt med henne och vill göra henne till stjärna och vips är hon med tidningarna och på tv. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Och medan snön faller över Göteborg försöker hon jonglera karriär, media, julförberedelser och jultraditioner tillsammans med vänner familj och ett nättroll som skriver den ena hemskheten efter den andra. Så frågan är om det kommer bli någon jul i år och hur den i så fall kommer se ut.

Den här boken tar upp många olika saker och allt sker i ett snöigt december (jag blir riktigt avundsjuk) där snön vräker ner. De flesta saker som tas upp får jag säga är aktuella. Det är blanda annat hur klimatet påverkar oss alla och vilken väg man väljer att ta för att försöka göra sin påverkan på världens resurser mindre. Sedan har vi hela problematiken med Sociala medier och hur man kan vara anonym där vilket gör att vissa tror sig ha rätten att kommentera och trycka ner andra människor. Vi har Amys liv och hur hon känner att hon borde och måste leva upp till allas och framför allt sina egna förväntningar men inte lyckas. Ja det finns mycket man känner igen och kan relatera till.

Texten för en framåt och drar en med till nästa sida. Det är väldigt lättläst och enkelt att läsa lite till vilket ger en härlig känsla. Det är inte heller för många beskrivningar utan lagom mycket för att skapa stämningen och/eller visa hur något är men utan att det får ta överhand eller skriva mig som läsare på näsan exakt hur det ser ut. Det är precis så som jag vill ha det! Om jag inte hade småbarn hemma skulle jag ha kunnat läsa ut denna på en dag men nu tog det lite längre tid och därför gillar jag de tydliga uppdelningarna av kapitel och dagar i boken. Det gjorde det enkelt att hålla koll på var man var både i boken och i december!

Jag har faktiskt inte läst något av Birgitta Bergin förut och jag måste säga att det var en trevlig bekantskap som jag kommer kika efter mer framöver! Boken tyckte jag om och jag drömde mig bort till ett vintrigt vinterlandskap och önskade mig lite snö även här. (Men vi får se hur det går med det.) Boken var väldigt fin och lättläst och gav en fin inblick i familjedynamiken hemma hos Amy. Därför kommer jag ge denna 5 (av 5) och ser fram emot att läsa mer av Birgitta Bergin som jag nu blivit så nyfiken på.

Tack Bokfabriken för att jag fick läsa denna fina bok och tack Birgitta Bergin!