Xirianas gåta

IMG_1637.jpg

Xirianas gåta av Joseph A. Davis är den tredjeboken i serien om Markus av Trolyrien och vi får följa karaktärerna från tidigare böcker när de desperat försöker rädda Valarien från Malduriens monster. Men hur kan landet räddas när monstren gör det så sjukt och sprider sjukdom och död? Parallellt med att vi får följa våra vänner Ilasa, Markus, Diomeda och Shalarun får vi följa prins Albrak i sina försöka att bli en mäktig trollkarl med hjälp av Xiriana, ökengudinnan. Men frågan är om Xiriana vill hjälpa honom eller har helt andra planer..

Så trevligt det är att återkomma till Valarien och läsa om hur det går för alla där. Även om det är den dystraste av de tre böckerna, nu håller ju landet på att helt falla i bitar med död och sjukdomar, så finns det ljusglimtar och det mänskliga spelet framkommer fint. På ett sätt så får karaktärerna växa mer i denna bok och visa fler lager i sina personligheter tycker jag. Det ger en mer insyn i personerna och hur de känner vilket är roligt. Kanske blir det också möjligt att utforska detta lite mer då Valarien är så sjukt och faror lurar överallt? Jag vet inte men spännande har det varit från sida ett och framåt med överraskningar utmed vägen.

I bok nr 2 skrev jag att Ilasa var en person som jag blev irriterad på. Vi kom inte riktigt överens där. Men i denna bok känns det verkligen som att hon har vuxit och jag har mycket varmare känslor för henne nu. Hon är fortfarande ett energiknippe som inte alltid förstår saker fullt ut och pratar utan att tänka. Men det märks att hon mognat och fått kunskap och lärt sig använda sin kunskap och allt det gör henne till en trevlig karaktär som lättar upp den annars spända och lite dystra stämningen i boken.

Att läsa denna bok går lätt och man tar sig fram mellan monster och rådslag och trolldom på ett bra sätt. Jag gillade verkligen att ta mig ner i berättelsen om Valarien igen och läste med spänning hur det skulle gå. Men jag känner mig lite snuvad på slutet. Det känns inte som om jag får alla svaren som jag hade velat få reda på. Hur går det egentligen för Valarien och Maldurien och alla monster? Vad är nästa steg? Jag vill helt enkelt veta mer! Här kan det ju inte sluta eller hur? Hur är det egentligen med kung Josua?

Xirianas gåta är en spännande fortsättning på tidigare böcker där allt nått sin kulmen (hoppas jag) och vi får följa med på resan som en gång för alla kan lösa Malduriens tag om Valarien. Från första sidan förstår vi att något är väldigt fel och att landet ligger sjukt framför Markus och man sugs in i berättelsen. Så även om detta är en dyster berättelse om ett land i kris, sjukdom och svält så är det också om mod, envishet och att följa det man tycker är rätt! För det ger jag denna bok 4,5 (av 5)!

Tack Joseph A. Davis för att jag fick läsa denna fina bok!

  • Namn: Xirianas gåta

  • Författare: Joseph A. Davies

  • Målgrupp: 12 - 15 år (men även vuxna)

  • Antal sidor: 388 sidor