Zombiehämnden

IMG_2459.jpg

Zombiehämnden av Arne Norlin handlar Elsa som vill vara med och leka zombies och dödliga med de stora barnen i skogen. Hon ska ju faktiskt börja i den stora skolan till hösten. Men de större barnen vill inte ha med henne och när Stor-Steffe binder fast henne vid ett träd och lämnar henne där bestämmer hon sig för att hämnas. Därför kommer Elsa på olika utmaningar som hon utsätter Stor-Steffe för i en rad klassiska lekar och spel. Men kommer hon att lyckas.

Det här är en berättelse om en modig och klurig tjej som minsann inte tänker ge sig. Man skulle kunna säga att det är en berättelse som visar att storlek inte har med hur smart eller modig man är. För Stor-Steffe är van att få det han vill och ingen vågar riktigt säga ifrån så när denna lilla tjej kommer och visar att man kan vinna bara man är klurig så förändras också dynamiken i gruppen. Den dynamikförändring kan man följa genom hela boken.

När jag läser boken för mina tankar in mig på Pelle Svanslös och Måns med sina vapendragare Bill och Bull. Stor-Steffe påminner lite om Måns men det är framför allt Svante och Seved som för mina tankar till Bill och Bull. Både till hur de är men också hur de pratar. Elsa får man väl då säga skulle vara Pelle Svanslös som är den som ska sätta Stor-Steffe (Måns) på plats.

I denna bok finns flera klassiska lekar med och beskrivna så när man läser kan man ge sig ut efter varje kapitel och leka en av dem och se hur bra det går för en själv. Kanske en bok att läsa i skolan och så på rasten leka den lek som var med i det kapitlet? Det är i alla fall roligt att det är genom lekarna som Elsa planerar sin hämnd på Stor-Steffe.

4 åringen tyckte boken var bra men att buset med gungan var bäst! Det tyckte han var roligt och bra. Men det märks att det inte är en bok för barn i hans ålder för denna bok har bara en bild per kapitel och däremellan är det mycket text. Så med tanke på det så får man säga att det gick bra när vi läste 3 kapitel på raken!

Denna bok passar bra att läsa själv när man börjat läsa kapitelböcker och man vill verkligen veta vad som kommer ske härnäst vilket gör att man fortsätter läsa. Bra med lite bilder som lättar upp läsandet. Elsa är klurig och modig som vågar stå upp mot den större och starkare Steffe och för allt detta får denna bok 4,5 (av 5).

Tack för att vi fick läsa Lind & co och Arne Norlin!

  • Namn: Zombiehämnden

  • Författare: Arne Norlin

  • Illustratör: Emma Göthner

  • Målgrupp: 6-9 år

  • Antal sidor: 91

Dinosauriegänget Ägget

IMG_2448.jpg

Dinosauriegänget Ägget av Lars Maehle och Lars Rudebjer handlar om Rasmus Rex som en morgon blir väckt av sin bästa kompis Tim Troodon. Tim vill att de ska gå till hans mamma för nu ska nämligen mammans ägg kläckas och Tim vill att Rasmus ska vara med. För att komma dit i tid tar de genvägen genom sumpskogen men var det så smart? Här finns det ju nämligen läskiga dinosaurier och endel at dem träffar de på. Men den största överraskningen får de när de kommer fram och ägget kläcks…

Det här är en fin berättelse som med humor introducerar olika dinosaurier och hur det kan ha sett ut. Själva berättelsen är ju så klart inte en fakta text utan här är det en berättelse om två kompisar som är ute på äventyr och upptäcker saker. Men innan berättelsen börjar finns en kort text om dinosaurier och efter berättelsen finns lite information om de dinosaurier som finns med i berättelsen.

Bilderna i boken är så fina och genomarbetade med många detaljer som man kan titta på. I de olika miljöerna är det är roliga små kryp som gör saker och det finns alltid något att hitta. Till och med träden har fått ansikten! Vi tycker verkligen om att sitta och titta på dem och de sätter scenen fint till boken.

Texten är luftig och ger ett lätt intryck. Den är lätt att läsa och innehåller lite fakta här och där som är fint invävd i berättelsen men på ett sådant sätt att det inte står ut. Det är bra tycker jag då det inte hade varit samma flyt om faktan hade fått ta över.

4 åringen tyckte att det var en rolig bok och speciellt när farmor Rex åt upp Tim i början av boken och var tvungen att spotta ut honom. Det skrattades det åt.

Vi ger denna fina bok 4,5 (av 5) för sina fina bilder där det hela tiden finns saker att upptäcka och på det fina sätt som fakta om dinosaurier är invävd i texten!

Tack Lind & co för att vi fick läsa!

  • Namn: Dinosauriegänget - Ägget

  • Författare: Lars Maehle och Lars Rudebjer

  • Målgrupp: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 46

  • Förlag: Lind & co

Vivvans galna spektakel

IMG_2108.jpg

Vivvans galna spektakel av Carolin Zander handlar om Vivvan som är 103 år gammal och som tycker om rök och smällar och som råkar ut för tokigheter även när hon inte försöker. Hon bor i skogen lite utanför en stad där hon i lugn och ro kan bygga sina smällare och raketer men eftersom hon kommer in till staden och gör tokigheter har alla där tröttnat på henne och skickar iväg henne på en Lååång semester Lååångt bort. Därför åker hon iväg till en camping där hon träffar på syskonen Månsson (Alice, Hugo och Kajsa) och Oskar. Det här blir en sommar som ingen på campingen kommer att glömma…

Vivvan är en väldigt speciell tant som gör en massa tokiga saker som vi skrattar åt. Hon våfflar håret med våffeljärnet och bygger fartraketer så hon ska kunna åka snabbare än poliserna. Hennes husvagn är full med grejer bland annat ett skelett och en gammal gran med knappt några barr kvar. Kortsagt så är hon en konstig liten tant som för barnen är rolig att umgås med men som ger de vuxna huvudvärk. För hon må vara gammal men beter sig som att hon är 3 år.

Detta är verkligen inte någon berättelse som på något sätt ska visa hur man ska bete sig. Detta är en berättelse full med skratt då vi skrattar åt Vivvans tokigheter och påhitt. Första kvällen läste jag och 4 åringen 7 kapitel vilket är nästan 50 sidor och om 4 åringen fått bestämma skulle vi inte ha stannat där. Det får man ändå säga är ett bra betyg för en bok som har en svartvitbild på kanske vartannat eller vart tredje uppslag. Vi skrattade och pratade om vilka tokigheter Vivvan gjorde och han kan fortfarande säga “Kommer du ihåg när Vivvan…” så denna berättelse har verkligen fastnat.

Den här boken är både lättläst och hejdlöst rolig så den passar verkligen alla som börjat läsa kapitelböcker för man vill verkligen läsa vidare och få reda på vad Vivvan hittar på härnäst och vad hennes stackars campinggrannar ska behöva stå ut med. Man skrattar ibland så mycket att det är svårt att läsa vidare. Därför får denna bok 5 (av 5) av oss för den var så rolig! Behöver man en bok att skratta åt behöver man inte leta mer för här är den!

Tack Carolin Zander för att vi fick läsa!

  • Namn: Vivvans galna spektakel

  • Författare: Carolin Zander

  • Målgrupp: 6-9 år

  • Antal sidor: 159

Liv Livmoder får mens

IMG_2308.jpg

Liv Livmoder får mens av Anna Samuelsson och Maja Meurling som som berättar om hur man får mens och varför mensen dyker upp och finns i sagoform. Här får vi bekanta oss med Liv Livmoder, Siv Slida, Hjördis Hjärna, Blekke Blåsa och Tammie Tarm och hur de har det under en menscykel och hur de olika organen samarbetar. Det är ju Liv Livmoder som vi följer men alla övriga är med och hjälper till.

Tanken med boken är att ge en introduktion till mensen och ge en positiv syn av mens vilket är en bra ide. Och det är bra att det finns en bok om detta för de lite yngre då denna bok riktar sig mot 3-6 åringar och kan öppna upp för prat om detta eller kanske vara en hjälp när frågorna kommer. Men med det sagt så känns det inte riktigt som att den är skriven för 3-6 åringar då det lite utgår från att du har lite koll på organen i kroppen och hur de ser ut. Resultatet blir att berättelsen blir väldigt upphackad när man ska förklara vem Siv egentligen är och så vidare. Detta problem hade enkelt kunna avhjälpas om hela organens namn hade skrivits ut, som Siv Slida och Hjördis Hjärna och det hade gett ett mer flyt i berättelsen då inte vi som läsare behöver avbryta och förklara vem Siv eller Hjördis är hela tiden. Nu fick vi börja lägga in “efternamnet” när vi läste istället.

Bra att boken inleds med att visa var i kroppen alla organ finns och att den avslutar med en menscykel (även om den i sig inte riktigt är för yngre barn men man kan prata om den).

Jag upplever därför att det är en svår bok att sätta en ålder på. Så som den är nu passar den mer för 6-9 åringar och skulle kunna ha mer text men utseendemässigt och hur själva texten är är det en bilderbok för 3-6 åringar.. Med enkla medel som vara mer tydlig med vem som är vad hade detta däremot avhjälpts för det var inga problem för Lilla bokslukaren att sitta och lyssna på berättelsen (och faktan som är invävd i den).

Detta är en bra första bok om mens och som mycket väl kan vara en hjälp i att avdramatisera det för mens är u inget konstigt alls och är lika normalt som att äta och dricka. Så det är bra att det finns en bilderbok om detta. Men eftersom den skulle behövt vara lite mer anpassad för målgruppen jag förstår det som att den främst riktar sig mot ger vi den 3 (av 5).

Tack Anna Samuelsson och Maja Meurling för att vi fick läsa!

  • Namn: Liv Livmoder får mens

  • Författare Anna Samuelsson och illustrationer av Maja Meurling

  • Målgrupp: 3-6 men informationen är till alla

  • Antal sidor: 34

Min första bok om virus

IMG_2115.jpg

Min första bok om virus av Johan Nordholm och Emelie Wiklund är en bok som presenterar virus för den yngre läsaren. Här får man lära sig mer om virus, vaccin och vilka som arbetar med virus. En liten fakta bok helt enkelt.

Den här boken tar upp det mesta med virus på ett förenklat sätt och den blev en hit här hemma då vi läste den flera gånger och pratade om bilderna och hur antikroppar fungerar och vad forskare gör osv. Så den var riktigt rolig! Många diskussions ämnen runt virus startades med hjälp av denna bok.

Bilderna var enkla och tydliga och texten var kort och koncis och kunde faktiskt ha innehållit lite mer information. Bland annat hade det gärna fått vara med hur antikroppar känner igen virusen/hur de fastnar på dem och hur de håller oss friska. Nu fick vi prata om det och “patrullpoliserna” i kroppen medan vi läste och vid matbordet och det gick ju bra eftersom jag är naturvetare men utan en baskurs i microbiologi hade jag varit lika säker på detta då? Det är mer tveksamt.

Vi vill ge denna bok 5 (av 5) för sin enkla med informativa stil som tar upp det viktigaste för barn att veta både vad som gäller virus och vaccin! En bra bok att läsa både hemma och på förskolan. Ett extra plus att den är faktagranskad!

  • Namn: Min första bok om virus

  • Författare: Johan Nordholm och Emelie Wiklund

  • Målgrupp: 3 - 6 år

  • Antal sidor: 44 sidor

Lättlästa Deckargåtor som du kan lösa själv

542C69E3-E46D-47C2-8292-075EF42DA014.JPG

Lättlästa Deckargåtor som du kan lösa själv är en antologi sammanställd av Annika Lundeberg och innehåller flera olika deckargåtor för den deckarsugna att lösa. Allt ifrån korta deckargåtor som bara är en fråga till längre berättelser. Längst bak finns svaren så att vi får veta om vi har klurat ut rätt eller har helt fel.

De korta gåtorna är som gåtor är mest medan de längre berättelserna är deckargåtor där man måste klura och lyssna på alla detaljer i texten och titta på detaljerna i bilderna för att kunna klura ut vem som är den skyldige. Det är inte så enkelt som det kan se ut att lösa dessa fall. Man måste tänka till och fundera på de fakta som man får genom text och bild. En del gåtor är också bara bildgåtor där man några måste studera bilden. Kul tycker vi! Längst bak i boken finns svaren på gåtorna så man får ju reda på om man tänkt rätt eller om man tänkt helt fel!

Det här är en trevlig liten bok med lättlästa gåtor för alla och ger den 5 (av 5). Perfekt bok för alla som vill pröva att vara detektiver.

Tack Annika Lundeberg för vinsten!

  • Namn: Lättlästa Deckargåtor som du kan lösa själv

  • Författare: Redaktör Annika Lundeberg

  • Målgrupp: 6 - 9 år

  • Antal sidor: 78 sidor

Hotell Gyllene Knorren: Spöket i rum 13

12623972-29E3-481A-BEF0-06D8D1861F71.JPG

Hotell Gyllene Knorren: Spöket i rum 13 av Måns Gahrton och Johan Unenge handlar om familjen Rantanen som har flyttat från Stockholm och skaffat sig ett hotell som de försöker driva. Men utan några gäster är det ju svårt... Men så kommer en grupp med utarbetade förskolelärare som vill vila upp sig under tystnad och INGET får störa. Så vad är det då som låter och spökar i hotellet när det ska vara lugn och ro?

Det här är boken vi har läst de senaste kvällarna med Lilla bokslukaren och jag får säga att det har gått riktigt bra. Oftast vill han höra flera kapitel åt gången så vi kommer snabbt framåt och får höra alla tokerier som händer på hotellet. För det är ju inte bara Ingo som har en hemlighet som ställer till det utan Isadora har en också. Vi skrattar över tokigheterna och undrar hur det ska gå för de stackars förskolelärarna.

Den här boken är egentligen skriven för 6-9 åringar och är lättläst. Det är inte första kapitelboken som man läser efter att man knäckt läskoden men boken därefter. Och drivet i boken gör att berättelsen förs framåt så att man vill veta hur det går. För 4-åringen är det klart att det på vissa uppslag hade det varit bättre med lite mer/större bilder att titta på under läsningen för att lätta upp det lite mer. Men jag tycker att det ändå har gått riktigt bra och när Lilla bokslukaren gärna läser ett till kapitel när man redan läst 3 stycken eller att han säger, efter att vi läst ut boken, att han vill läsa mer om dem får man ju verkligen säga att det är ett gått betyg! Därför ger vi denna bok 4 (av 5).

  • Namn: Hotell Gyllene Knorren: Spöket i rum 13

  • Författare: Måns Gahrton och Johan Unenge

  • Målgrupp: 6 - 9 år (men går bra att läsa för 4-åring)

  • Antal sidor: 107 sidor

Här. Hand. Häller.

image3+%283%29.jpg

Här. Hand. Häller. Av Torhild Elisabet Sandberg med illustrationer av Emily Ryan får vi ännu en gång träffa Petra och Fredrika men också Petras familj och skolkamrater. Denna gång har Petra trillat från klätterställningen och brutit handleden och vill se till att klätterställningen som hon trillade ifrån tas bort då den är trasig. Men det är ingen som lyssnar till vad hon säger. Kan konst kanske få de vuxna att lyssna?

I denna bok (del 5 i serien) är det samtidskonst/performancekonst som får ta plats. Allt börjar med att Petra ser några kvinnor som galopperar som hästar gatan fram på TV och diskuterar detta med Fredrika. Är det verkligen konst bara för att de säger att det är det? Vad vill de säga? Med det för ögonen vill Petra skapa en egen förändring på skolgården där hon tycker att den trasiga klätterställningen ska bort. Hon gör något knäppt och tokigt och alla blir arga. Men kommer hennes konst skapa en förändring?

Precis som i första boken avslutas boken med några sidor där konsten som har varit med tas upp och beskrivs lite mer. För kan allt vara konst bara för att någon säger att det är det? Ja det är en av frågorna denna bok lyfter och som vi får ta ställning till.

Boken lämpar sig bra för läsaren som börjat med kapitelböcker utan många bilder men där det ändå finns bilder genom hela boken. Bilderna är fina och illustrerar fint det boken berättar om.

När jag läser denna bok börjar jag fundera på vad är konst egentligen. Vad tycker jag är konst? För vi tycker ju alla olika. Och något som jag tänker att denna bok vill ge läsaren är just det. Att börja fundera på vad konst är, vilken konst tycker jag om och tycker jag verkligen att allt är konst bara för att någon säger det? Ja det är många frågor som kan börja snurra i huvudet på en.

Jag kommer ge denna bok 4 (av 5) för det är en väldigt bra första konstbok där man pratar om konst och vad det är. Med lite fler bilder tror jag att boken hade fungerat bra för min 4 åring men nu är det alldeles för få bilder i den för att det skulle gå på ett bra och trivsamt sätt där det hade varit roligt.

Tack Torhild Elisabet Sandberg för att jag fick läsa denna fina bok och lära mig mer om samtidakonst!

  • Namn: Här. Hand. Häller.

  • Författare: Torhild Elisabet Sandberg och Emily Ryan

  • Målgrupp: 6 -9 år

  • Antal sidor: 197 sidor

Flickan i blått

image1 (18).jpeg

Flickan i blått av Torhild Elisabet Sandberg med illustrationer av Emily Ryan handlar om Petra som bor i ett höghus tillsammans med sin familj. En dag träffar hon på sin granne Fredrika och de börjar prata. Genom sin vänskap med Fredrika öppnas en värld av bilder upp för Petra då de båda diskuterar konst men även om att vara modig och tala om när något är fel.

Boken är uppdelad på två delar. Första delen är själva berättelsen där vi får träffa Petra, Fredrika och Petras familj och klasskamrater. Här får vi följa Petras tankar runt kortet hon skickade åt Fredrika (som hade en bild på ett konstverk) och sedan tankarna runt konstverk som Fredrika visar henne. Denna del ger en inblick i och en inkörsport i hur man kan titta på konst, betrakta den, och hur man kan se vad den vill säga. Men inte bara att man ska titta efter vad konstverket säger utan även att se sig runt i sin egen vardag och se vad som finns där. Vilka bildspråk återser vi runt oss?

Den andra delen är en kort sammanfattning av konstverken som har behandlats i boken med bilder på dem. I denna bok är den konstverk som har med Jesus och Maria att göra och hur de illustreras och vad färgerna i bilderna står för. Bra att ha ett litet informationskapitel med tycker jag!

Det här är en fin bok om konst och konsten att se konst och vad den vill berätta genom sitt val av bild och färg. För konstnären vill ju säga något med sin konst! Den är lättläst och med sin stora text skulle den mycket väl kunna vara en bok för någon som just börjat läsa lite längre kapitelböcker med färre bilder i. Eller kanske som en högläsningsbok i skolan när man ska prata om konst.

Boken är spännande och intressant och tar upp sätt att se på konst som jag egentligen inte riktigt funderat på på det sätt som jag nu gör. Kul tycker jag och ger den 4 (av 5).

Detta är del 1 i en serie böcker om Petra och konst.

Tack Torhild Elisabet Sandberg för att jag fick läsa denna fina bok och lära mig mer om konst!

  • Namn: Flickan i blått

  • Författare: Torhild Elisabet Sandberg och Emily Ryan

  • Målgrupp: 6 - 9 år

  • Antal sidor: 101 sidor

Tomtemaskinen

image4 (1).jpeg

Tomtemaskinen av Sven Nordqvist handlar om när Findus önskar att tomten ska komma till honom på julafton och lämna paket och Pettson lovar att tomten såklart kommer. Men det var ju dumt att lova tänker Pettson för tomten finns ju inte så hur ska han kunna komma? Så han ser ingen annan utväg än att han måste bygga en tomtemaskin. Och det visar sig vara svårare än man kan tro men med lite tur och magi (?) så får Pettson till det tillslut. Men när det knackar på dörren är ändå frågan om det är tomtemaskinen eller den riktiga tomten som kommer på besök…

Det här är en härlig jul bok men mycket snö och tomtetänk blandat i en härlig röra. Och till det är det den typiska Pettson och Findus problematiken som känns igen från bilderböckerna. De är precis som vanligt men man får följja dem under längre tid med sina problem och tankar vilket är roligt.

Bilderna är lika fyllda med detaljer som vanligt men är inte lika stora. På varje uppslag i boken finns det minst en bild även om de inte alltid är så stora. Men mucklorna finns med såklart och andra roliga detaljer så det är en fin mix av text och bilder. Men det är klart att 4 åringen hade velat ha fler och större bilder.

Det här är en bok med mycket text för en 4 åring men eftersom den har bilder på varje sida gick det bra och vi läste flera kapitel åtgången så det får man ju säga var ett gott betyg! Lilla bokslukaren ville gärna läsa mer och följa hur det egentligen skulle gå för Pettson och hans byggande. När vi hade läst klart boken såg vi filmen och hade en liten mysig filmstund tillsammans. Känner att denna bok kan bli en återkommande jullovsläsning hos oss.

Vi ger denna bok 4 (av 5).

  • Titel: Tomtemaskinen

  • Författare: Sven Nordqvist

  • Målgrupp: 6 - 9 år (men gick bra att läsa med 4 åring)

  • Antal sidor: 133 sidor

  • Förlag: Opal

Den stora Bankbluffen

IMG_7864.jpg

Den stora Bankbluffen av Elin Hägg handlar om hur den fattiga sprinschasen Lilla Maja blir anklagad för att ha stulit pantsatta smycken i ett 1600-tals Stockholm. Men Bankmannen Lars Nyman tror inte att det är hon som är skyldig utan försöker ta reda på vem det egentligen är.

Det här är en bok som är baserad på en verklig historia om Sveriges första stora bankbedrägeri och i slutet av boken finns några sidor om bakgrunden till historien och några av personerna som finns med i den. På sista sidan finns en lista av de käller som har använts för att skriva boken. Dessa delar tycker jag både är trevliga och bra att de finns med. Det ger en större förståelse för att det verkligen hänt och ger möjlighet att fördjupa sig i det om man vill.

Detta är en spännande berättelse och man undrar hela tiden hur det ska gå. Eftersom den är baserad på verkliga personer och händelser kunde ju inte slutet vara annorlunda än vad det är men det höjer åldern för bokens läsare skulle jag säga och även att man som vuxen bör prata om hur det var under 1600-talet om man begått ett brott. Men boken är lättläst och spännande och ger en inblick i hur det kunde vara under denna tid i Stockholm Sverige.

Med sina korta kapitel och lätta språk är detta en lättläst bok för de som börjar läsa kapitelböcker själva men även för oss andra. Om det inte hade varit för själva historien och främst hur den slutar skulle jag säga att den också skulle kunna fungera bra för barn som börjat lyssna på kapitelsagor eftersom det finns bilder på varje uppslag. Men nu känner jag mig tveksam.

Bilderna i boken är varierat bara en liten eller över hela uppslaget och de är fina och lagom detaljrika för att vara i en kapitelbok. Det är riktigt roligt att kunna känna igen Gamla Stan och hur det ser ut där med sina gamla hus och smala gränder. Det tycker jag att de har lyckats fint med.

Boken är fin på alla sätt och illustrationerna ger på sina ställen riktigt bra inblick i hur det såg ut under denna tid. Så för historie intresserade barn har denna bok en given plats i bokhyllan och jag ger den 3+ (av 5) och det är framför allt för att jag inte är säker på att åldersspannet verkligen ska vara från 6 år utan kanske vara för lite äldre…

Tack Opal för att jag fick läsa!

Vad tänker Knodden?

IMG_6838.jpg

Vad tänker Knodden? av George Johansson och Anna-Clara Tidholm handlar om Knodden som står utanför morfars hus i snöfallet och väntar på att morfar ska hitta bilnycklarna. Medan han väntar funderar han på allt och ingenting medan världen blir vitare och vitare runt honom. Han funderar på sommaren och hundar, på fiskar och rymden och på ingenting.

Hur beskriver man denna bok bäst funderar jag på och det jag rent spontant kommer fram till är att detta är en filosofibok för yngre barn. För det är ju just det Knodden gör där i snön under gatlycktan. Han funderar på universum och parallella ställen och på livet i stort och vad en hund skulle kunna ge morfar. Ja det är djupa tankar som nämns och hoppar runt precis så som ett barns tankar kan hoppa från hundar till dinosaurier till rymden. Det går fort och det är mycket som Knodden hinner fundera på.. Vi pratar lite om rymden och om bilar och funderar på de olika sakerna som Knodden tänker på.

Illustrationerna är detaljrika och visar de olika tankarna och funderingarna som en trött Knodden (för han ser trött ut eller är det bara jag?) funderar på. Det är sent och det lite mörka vinterljuset kommer fram fint i de snöiga bilderna. En riktig vinterbok är detta och vi blir riktigt avundsjuk på all snö eftersom vi väntar på att det ska börja snöa. Än så länge får vi njuta av bilderna i boken.

Den här boken kan ge många funderingar och är en fin liten bok om en filosoferande liten pojke. Vi gillade den mycket och därför får den 5 (av 5) av oss.

Utgiven av Natur & Kultur.

Tack Natur & Kultur för recensionsexemplar och för att vi fick möjlighet att läsa denna fina bok!

Kampen om Tusenvärld - Dunkelstjärnan

IMG_6520.jpg

Kampen om Tusenvärld - Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis handlar om tolvåriga Julia och flyktingpojken Kasir sin hon i skolan tvingas ta hand om. Men Kasir är ingen vanlig flyktingpojke och en dag kommer stora förfärliga rökskuggor till Åsvik och de får fly tillsammans med hennes lillebror Edvin. Med hjälp av Trubaduren (stadens alkoholist) tar de sig till Kasirs hemland genom en magisk portal och ett stort äventyr tar sin början!

Det här är en fantasy bok som inte bara tar upp magiska portaler, "trollkonster” och magiska varelser som både är goda och onda. Den har med andra ord det mesta för att skapa en fantasy där barn är de som ska rädda den magiska världen och få lära sig sin stora potential. Barnen känns genuina och beskrivs bra men jag känner att jag irriterar mig på Julia över hur hon tänker och agerar men det är väldigt bra beskrivet och man förstår varför hon är som hon är.

Men boken tar även upp avundsjuka och vad en kan få en att göra och känna. Hur den kan fördunkla ens omdöme och falla till föga och lita på fel personer bara för att de ger lite smicker. Sedan tar den också upp hur det är att vara flykting och komma till ett ställe där man inte vet hur något fungerar och där man inte kan språket så man kan inte ta reda på hur det fungerar. Boken illustrerar bra både hur det kan kännas att vara en flykting och ny och hur andra ser på flyktingen. Ja här finns det saker att samtala om vilket gör att boken kan passa som högläsningsbok i skolan och att man sedan diskuterar runt vad de olika personerna känner och tycker och hur man själv skulle känna i samma situation (lärarhandledningar finns för denna bok hos författaren på hemsida trolyrien.se).

Boken lyfter också upp kreativitet och skapande. Att vi alla kan skapa olika saker bara vi övar och testar. För det finns alltid något man är så där extra bra på och kan lära sig bli ännu bättre på.

Det händer alltid något i denna fartfyllda bok och berättelsen förs framåt hela tiden och fastnar inte vilket gör att det blir ett flyt i läsningen. Sedan byggs spänningen också upp under hela boken för att sedan få en del av ett avslut i sista sidorna. Men eftersom detta är del 1 så finns det mycket kvar att lösa. Kanske kan jag tycka att slutet var lite väl avhugget. Utan att berätta hur det går skulle jag velat ha mer information om varför de är där/vad som hänt tidigare. Jag får väl hoppas att det finns med i nästa bok och att den tar vid precis där första slutar.. Jag ger den 4 (av 5).

Denna fantasybok är skriven för åldrarna 9 till 12 år (men jag skulle säga att den precis som Harry Potter böckerna fungerar för oss äldre också).

Boken är utgiven av Stevali Barn.

Tack Joseph A. Davis för recensions exemplar!

Titta bilar

IMG_6515.jpg

Titta bilar av Ulf Nilsson och bilder av Sarah Sheppard är en fordonsbok för de minsta som börjar med att berätta att vi står i fönstret och tittar ut på olika fordon som man ser från fönstret. Och det är många fordon som vi får se. Allt från trehjulingen till sopbilen och allt däremellan. Alla fordon har en kort mening om sig vilket kan vara att de kör snabbt eller som för sopbilen att den luktar skrutt. Bilderna är tydliga och bra och enkla att förstå för den lilla fordonsfantasten. Jag har bara en sak som är lite missvisande och det är att det på framsidan är en traktor med men den återfinns inte i boken (vilket är synd för just traktorer har varit en favorit här hemma). Men annars är detta en fin bok.

Vi ger den 4 (av 5) och betyget är basserat på både den lilla bokslukaren och mini slukaren.

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Milly Dagbok

IMG_6525.jpg

Millys Dagbok av Lars Nim och Sofia Wrangsjö handlar om Milly och Max och hans hund Milo som i denna bok träffas för första gången då Milly ska köpa en tårta till sin mamma. Då hamnar hon på stans konstigaste konditori, Konditori Ruto, där hon tappar bort sin superhemliga dagbok… Tur att Max och hans hund Milo tar hand om konditoriet åt sina föräldrar och kan hjälpa till i sökandet.

Det här är en lättläst bok full med tokigheter och uppfinningar där den ena är tokigare än den andra. Det ger en händelse rik och fartfylld läsning som kan fånga upp och hålla upp intresset för läsningen (kul tycker jag). För detta är en bok som man antingen läser högt eller när man börjat läsa lite mer kapitelböcker. Kapitlen är korta och lätt lästa med bilder i färg på nästan varje uppslag. Detta göra läsningen mer lättsam för den mer ovane och är trevligt för oss alla!

Jag tycker att detta är en både trevlig och lite tokig berättelse för alla som precis lärt sig läsa och nu ska ge sig in i kapitelböckernas magiska värld. Därför ger jag denna 4 (av5).

Utgiven av Blue Publishing.

Tack Lars Nim för recensions exemplar!

Billy på sjukhuset

IMG_5644.jpg

Billy på sjukhuset av Birgitta Stenberg och Mati Lepp handlar om när Billy trillade ner från klätterträdet och får en spricka i armen så han måste åka in till sjukhuset och få den gipsad. Väl där bestäms det att Billy och hans mamma måste sova över. Så på natten ger sig Billy ut i sjukhuskorridoren för att se vad han hittar där. Allt är lite läskigt men är det verkligen så farligt att vara där?

För ett tag sedan önskade Lilla Bokslukaren att vi skulle låna Billy på sjukhuset och nu blev det gjort. Så detta var en efterlängtad bok att läsa ska jag säga och det har vi gjort några gånger också. Så Lilla bokslukaren tycker den är både spännande och rolig. Som vanligt är det spännande med maskinerna och vi pratar om röntgenmaskinen i taket (varför hänger den där? är till exempel en fråga som kommer).

Boken beskriver fint hur det kan vara på sjukhus och att röntga armen. Så behöver man läsa sjukhus böcker är detta en fin bok att ta med i högen. Men den går ju lika bra att läsa bara för att man tycker Billy böckerna är roliga och för att den är spännande, precis som vi gjorde.

Illustrationerna är fina och med detaljer så det finns att prata om och visa hur det kan se ut på ett sjukhus. Med sina klara färger och detaljer ger de ett fint stöd till texten.

Här hemma tycker vi om Billy böckern och så även denna gång. Därför får denna 4 (av 5) av oss för sina fina bilder och spännande berättelse. Men som Lilla bokslukaren tyckte: Det kunde ha varit fler maskiner med men bra att det även var en motorcykel med...

Utgiven av Bonnier Carlsen.

Det kommer en grävling

IMG_9605.jpg

Det kommer en grävling av Lisa Ragvals med illustrationer av Anna-Karin Garhamn handlar om Abbe som önskar sig ett husdjur och som en dag får ett. Eller ja det är en grävling som flyttar in och Abbe är överlycklig. Men blir det verkligen lika bra och roligt att ha ett husdjur som han tänkt sig?

Det här är en rolig bok om hur det skulle vara att ha en vild grävling som husdjur som levde sitt liv och stökade till. Visst tycker Abbe att det är roligt i början men sedan börjar han tycka att det är lite jobbigt för att tillslut tycka att han inte får plats i sitt eget rum. För samtidigt som en grävling kan vara bra att ha så ställer den också till med oreda och gör det svårt att göra sina egna saker.

Illustrationerna är roliga och detaljrika. Genom dem förstår man hur det är att ha en grävling och det verkar väldigt jobbigt måste jag säga så inget för mig direkt. Tur att det finns en lite fakta sida längst bak i boken som går igenom vad grävlingar behöver och som avslutar med att de inte passar som husdjur. Så den diskussionen behöver jag inte ha med Lilla Bokslukaren...

Vi tyckte denna bok var riktigt rolig och rekommenderar denna tokiga bok. Därför ger vi denna 4 (av 5).

Utgiven av Alfabeta.

ABC med Asters anka

IMG_9842.jpg

ABC med Asters anka av Fia Rönnertz med illustrationer av Lotta Geffenblad är en bok om Astrids anka som tar oss igenom hela alfabetet. Varje bokstav har ett eget uppslag som är fyllt med bilder på saker som börjar på den bokstaven och sedan står de såklart också i textform.

Bilderna är roliga och berättar en liten historia som främst berättas i bildform. De är tokiga och roliga men kanske hade det varit lite roligare om de alla hörde ihop på något mer sätt än att Asters anka är med på alla sidor (om det finns det så har jag inte upptäkt den).

Lilla bokslukaren var inte helt förtjust i den. Tror det berodde på att det inte är någon direkt berättelse utan mer bara ord på varje bokstav. Men en trevlig och fin ABC bok som av oss får 3 (av 5).

Utgiven av Raben & Sjögren.

Knacka på

IMG_0025.jpg

Knacka på av Anna-Clara Tidholm får man väl ändå anse är en klassiker i småbarnsbokhyllan och kanske är det därför man får den av Stockholms stads bibliotek när man skriver in sig på BVC där (det är en väldigt trevlig sak de gör tycker jag att de delar ut en bok till alla bebisar).

I Knacka på knackar men på olika dörrar och går in i olika rum för att se vad som händer där inne. Texten är kort och bilderna färgglada med stora detaljer. Även om det så klart är trevligt att titta i rummen och prata om vad som finns där så är det ändå att knacka på dörrarna so är roligast. Än har nog inte bebisen riktigt kopplat att det är roligt men det kommer nog när hon kan knacka själv för jag minns hur Lilla bokslukaren tyckte det var hemskt roligt.

Illustrationerna är enkla men har ändå ganska många detaljer i sig vilket är trevligt. Det är inte bara en sak i rummet utan det finns lite olika saker att titta på. Det uppskattar jag! Sedan är det trevligt att man kan öva färger med hjälp av boken. Långsamt nöta in röd, grön och blå.

Det händer att vi även läser denna med Lilla Bokslukaren så det säger ju en hel del om vad vi tycker om den. Därför får den 4 (av 5) av oss.

Utgiven av Alfabeta.

Alla tre på förskolan: pekbok

89FD7148-6667-4355-9768-9ADFB0149C79.JPG

I Alla tre på förskolan: pekbok av Maria Nilsson Thore får vi möta Ester, Idde och Valle som denna gång letar efter Esters mus gosedjur Muskot, Muskot och Muskot. Hon hittar bara en Muskot i sovpåsen. Men var är de andra två. De tre vännerna letar igenom hela förskolan för att hitta dem och under tiden får vi se hur deras förskola ser ut.
Detta är ju en pekbok så är lite enklare än de andra böckerna med lite mindre text och mer visande av saker. Men med det sagt så är detta inte en vanlig pekbok med bilder som bara har någon detalj eller sak i sig för att framhäva den utan detta är Alla tre böcker fast med tjockare sidor och som sagt lite mindre text. Därför skulle jag säga att den inte riktigt är för min strax 9 månaders utan denna läste jag tillsammans med min äldre bokslukare (vilket kanske är mot att vara lite för gammal men för fina bilder blir man väl inte för gammal?). Han tyckte att den var bra men kanske inte samma entusiasm som över tidigare böcker. Men för lite yngre barn som ska börja på förskolan eller som precis börjat är denna en fin bok att läsa och prata om tillsammans.
Vi ger den 4 (av 5) för de härliga bilderna och att man får vara med och leta efter Muskotarna.

Utgiven av Bonnier Carlsen.