Lilla svampboken

Lilla svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund

Lilla svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund

En del av min svampskörd. 

En del av min svampskörd. 

Under söndagen, för två veckor sedan, var jag på en svampkurs för att lära mig några fler svampar att plock än kantareller och trattisar. Det gick ganska bra och jag blev säker på några svampar till och halvsäker på några till (men de skulle jag aldrig plocka själv förrän jag blir helt säker på dem). Skörden hem blev i alla fall ganska bra och i lördags var jag ute igen och plockade de jag var säker på nu och fick ihop ganska mycket så svamptorken har gått för fullt de senaste dagarna. 

I kursen ingick boken Lilla svampboken som är en behändig lättanvänd bok med bilder på några av våra matsvampar och även på några få farliga. Den är uppbyggd genom att varje uppslag har en matsvamp med bild och förväxlingssvampar (både ätliga och giftiga) och beskriver skillnaderna osv. Allt för att man ska ta rätt ute i svampskogen. För varje svamp står det också hur man ska tillaga den för att få så bra resultat som möjligt, endel svampar är ju bättre att torka eller steka än andra... 

För att vara så liten tar boken upp många olika svampar och beskriver dem bra. Men trotts sitt namn ska man inte tro att den går ner i en ficka, ja inte en normalstor ficka i alla fall. I svampkorgen får den plats bra och det är där jag kommer ha min när jag är ute i svampskogen. För även på mina säkra svampar kan jag behöva kika i den lite för att få stöd. 

Betyg: Trevlig lättanvänd svampbok med bra information och bilder. 

Skriven: 2014 

ISBN: 9789113056142 

Femte offret äntligen slutläst

Femte offret av Carlösten Nordmark

Femte offret av Carlösten Nordmark

Ja det tog lite tid att komma igenom denna bok på 350 sidor men nu är det gjort. Som ni säkert förstår så var det inte världens bästa bok som jag har läst men sista halvan av boken var definitivt mycket bättre än första så det var ju skönt (annars vet jag faktiskt inte när jag skulle ha blivit klar med den). 

Det är inte det att boken inte var spännande eller att bra skriven för det var den. Det som drog ner det för mig var de återkommande sidorna med ekonomiältande sida upp och sida ner som blev jobbigt och tråkigt efter en stund. Att en del av det ska vara med tycker jag är viktigt för det visar på vilka karaktärerna är i boken. Men problemet är att det blev alldeles för mycket på tok för ofta för min smak. Kändes som att man stod och stampade och inte kom någonstans vilket var tråkigt. 

Främst var det huvudpersonens ältande om rätt och fel i ekobrottslighet som var för mycket för mig. Joel Anker kommer tillbaka till det om och om och om igen och vill förklara i sitt huvud, för andra personer och så vidare. Som vanligt, vilket är lite uttjatat kan jag tycka, hade polisen Joel Anker inte ett helt problemfritt familjeliv. Visst han är gift men är otrogen då och då (detsamma gäller hans fru så de är lika stora stora kålsupare). Vägdes kanske upp lite av att Anton och Edna Sand, som också arbetar på kommandot (som avdelningen kallas), är lyckligt gifta vilket ju var trevligt. Chefen  Hans Bergoff för kommandot verkar också hyfsat lycklig även om han är särbo. 

Något som Carlösten gör bra är att man lär känna alla personer i boken på ett bra sätt, och poliserna ganska så ingående och framför allt Joel Anker. Man har verkligen koll på vad de är för personer och hur de tänker. Helt enkelt vilka de är. Det tycker jag är bra för det ger extra djup till personerna och skapar en närhet till dem, vilket man inte alltid får. 

Förutom att vi får följa polisens arbete (= kommandots) så får vi också följa alla bovarnas liv och planer, utan att det för den skull avslöjas vem som begår mord för att hävda sin sak. Jag kan tycka att det är intressant att få följa mord/brottsgåtan på flera olika håll och att det inte avslöjas i förväg vem som ligger bakom morden av alla dessa bovar, för det är många att hålla reda på, är ett plus. Det ger också boken mer dynamik eftersom man får lära känna alla personer som är mer eller mindre på andra sidan lagen och inte bara poliserna som jagar bovar. 

Avslutningsvis så vill jag bara komma med en fundering. I hela boken sätts efternamnet ut på alla med jämna mellanrum, trotts att det inte är någon som har samma namn (inte vad jag minns i alla fall). Är det verkligen nödvändigt? Känns lite som att man som läsare blir skriven på näsan av författaren som verkligen vill göra klart för alla vem som är vem om och om igen. Jag tror nämligen att vi som läsare klarar av att hålla isär Joel från Edna och så vidare. 

Betyg: Ok deckare men för mycket ekonomiältande som man kan hoppa över. 

Läsa tidningen skyddar mot Denguefeber

Såg det här på nätet och tycker att det är en helt fantastisk ide för de områden där denguefeber finns (kanske är något för myggtäta områden i Sverige också även om man inte riskerar att få denguefeber av myggbett där). Det var den Sri Lanka tidningen Mawbina som tryckte sina artiklar med bläck blandat med myggmedel under den nationella dengue veckan i juni. Ja så skrev de ju självklart om hur man skyddar sig mot denguefeber även utan att ha sin tidning till hands. 

Tycker att detta är ett fantastiskt sätt att skydda läsare från en sjukdom! Alla kunde ju sitta i lugn och ro och läsa sin tidning utan att vara oroliga för de envisa myggorna... 

Snart ger jag upp

Har kommit halvvägs men det känns verkligen som att denna bok aldrig tar slut. Det har inte att göra att den är dåligt skriven för det är den inte. Nej det är mer att det är för många och för långa utläggningar om ekonomiskbrottslighet, hur det görs, vad personerna i boken tycker om det och så tjatas det runt om det om och om igen. Man kan bli trött på mindre... 

Men jag håller ut och ska läsa klart den. Kommer bara ta lite längre än vad jag från början tänkte för det är så tråkigt med dessa utläggningar. 

Femte offret

Femte offret av Carlösten Nordmark

Femte offret av Carlösten Nordmark

Nu kommer en ny deckare att läsas vid namn Femte offret. Denna bok har legat i bokhyllan läääänge och väntat på att jag ska läsa den. Jag har till och med fått den signerad av författaren. Tänkte att det var dags att läsa och ta reda på vad det är för bok....

Boken handlar om ekobrottsligheten i Sverige som börjar hota och mörda människor som arbetar inom rättsväsendet på ett eller annat sätt, för att skydda sin olagliga verksamhet. Huvudpersonen är Joel Anker men här får man följa hela avdelningens arbete i att hitta den/de skyldiga till de makabra hoten som har kommit in till myndigheten via fax (ja det är en äldre bok). På faxen står det lite förkortat att: 

  • Första offret har ni inte hittat 
  • Andra offret kopplade ni inte till de krav som ställts 
  • Tredje offret fick därför lida extra mycket 
  • Fjärde offret hittar ni vid en kyrka 
  • Femte offret kommer vara en högt uppsatt kvinnlig jurist 

Nu kämpar de mot klockan för att förhindra att det blir några offer. Men klara de av det? 

Skriven: 1998  

ISBN: 9189090381 

Här får du veta något om små djur Spindlar

Här får du veta något om Spindlar av Gun Björk Illustrerad av Ingvar Björk

Här får du veta något om Spindlar av Gun Björk 

Illustrerad av Ingvar Björk

Denna gång blir det en bok om spindlar och framför allt korsspindeln liv. Många tycker ju spindlar är läskiga och vill inte ha med dem att göra eller ännu värre dödar dem. Det finns ju en anledning till att man förr ansåg att spindlar inomhus gav lycka och att man inte skulle döda dem. Det kommer nog främst av att de fångade flugor och andra insekter vi inte vill ha inomhus och skapade en bättre inomhusmiljö för alla = lycka. Men det tas ju inte upp i denna bok utan här får vi lära oss en massa fakta om spindlar och deras liv. Allt från hur de kläcks och som små spindlar sprids med vinden till hur de bygger sina nät. 

Men boken tar också upp flera olika spindelarter och berättar mer ingående om dem på olika uppslag. Det finns ju så många olika spindlar som lever ganska så olika liv, till skillnad från till exempel fjärilar vars liv liknar varandra ganska så mycket. Vi har vattenspindlar som lever under vattnet, kärrspindlar som lever nära vatten och jaktspindlar som inte bygger nät utan jagar sitt byte på olika sätt. Det är en ganska så spännande värld när man väl börjar titta närmare på den! Och i denna bok för man möjlighet att stifta närmare bekantskap med spindlarnas värld. 

Illustrationerna är bra och visar det texten beskriver så de ger med andra ord en förstärkt insyn i hur spindlarna lever och vissa saker gör sig mycket bättre som illustration än som text (till exempel hur de bygger sina nät). 

Något jag gillar med alla Här får du veta något om små djur böckerna är att de har faktagranskade av Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. 

Betyg: Mycket information om spindlar i bra faktabok för barn. 

Skriven: 1977 

ISBN: 9100420867

 

Här får du veta något om små djur Näbbmöss

Här får du veta något om små djur Näbbmöss av Gun BjörkIllustrerad av Ingvar Björk

Här får du veta något om små djur Näbbmöss av Gun Björk

Illustrerad av Ingvar Björk

Nu är det dags att lära sig lite om näbbmusen. Kan inte påstå att jag har sett en näbbmus i det vilda själv någon gång men de är ju inte så värst stora och springer ju inte och visar upp sig hur som helst heller. I denna bok får man veta mer om näbbmusens liv och leverne över ett år. Hur stora de är, hur de bor, vad de äter och vilka som äter dem. Boken är med andra ord fullspäckad med information. 

Precis som de andra böckerna i denna serie är detta en bra faktabok som ger mycket information om näbbmusen. Man kan tro när man ser den att det inte är så mycket fakta som tas upp eftersom det är en bilderbok men man ska inte låta det lura en. Här ryms mer fakta än vad man kan tro och på ett sätt är detta en bättre bok än en vanlig faktabok just på grund av att det är en bilderbok. Den är ju gjord för barn och då lättar bilderna upp samtidigt som den har oerhört mycket fakta i sig. Jag tycker det är bra upplägg och hoppas att det skapar ett intresse för naturen och allt i den. 

Illustrationerna visar det som texten vill förmedla och stärker på så sätt informationsflödet vilket är bra. Bilderna är lagom detaljrika där näbbmusen och det som rör den är i fokus medan det andra är mer utfyllnad för att skapa en naturbild. 

Betyg: Bra fakta bilderbok om näbbmöss för den vetgirige.

Skriven: 1976 

ISBN: 9100413739 

Blåbärspaj

Blåbärspaj med vaniljsås. Mums! 

Blåbärspaj med vaniljsås. Mums! 

Ute i skogarna har det varit blåbär ett tag nu så jag tänkte att ett blåbärspaj recept kunde vara på sin plats. Blåbärna har jag plockat själv, tycker det är så rofyllt och trevligt att vara ute i skogen och plocka blåbär. 

Blåbärspajen är en smulpaj för jag tycker så mycket om det goda smuliga täcket uppepå... 

 

Blåbärspaj

ca 75 g margarin eller smör 
1/2 dl socker 
2 dl vetemjöl 
ca 7 dl blåbär 
Hacka ihop allt med en gaffel eller liknande tills allt är väl blandat. Lägg lite av smulpajsdegen i bottnen på pajformen så blir det inte så rinnigt i bottnen. Häll på blåbären och sedan resten av smulpajsdegen. Om man vill kan man strö på lite socker som blir lite dekoration. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 225C. 
Sedan är det bara att njuta med vaniljsås eller vaniljglass! 

 

Låt er väl smaka! 

 

Här får du veta något om små djur Fjärilar

Här får du veta något om små djur Fjärilar av Gun Björk Illustrerad av Ingvar Björk 

Här får du veta något om små djur Fjärilar av Gun Björk 

Illustrerad av Ingvar Björk 

Vi börjar med denna bilderbok om fjärilar och närmare bestämt nässelfjärilen som vi får lära oss är en av våra vanligare fjärilar. Boken är uppbyggd så att man får följa fjärilen under ett år, vad som händer och hur utvecklingen av fjärilen sker från parning till ägg till larv till fjäril igen. Fjärilens anatomi (fjärilens olika kroppsdelar) visas och hur nässelfjärilen lägger ägg och suger nektar mm. Allt beskrivs och ger en större kännedom om hur fjärilar lever sina liv i Sverige. De sista sidorna i boken tar också upp några andra fjärilar som man kan se ute i naturen. 

Boken ger en bra inblick i hur livet kan se ut för en fjäril och man kan lära sig mycket både om hur de ser ut och hur de lever. Något som jag tycker var extra roligt att de hade med var att de visade hur fjärilarna kan se ut när de har vingarna hopfällda. Då är de ju inte alls lika färggranna men skiljer sig åt ändå. Spännande tycker jag! Det som är bra i valet av att skriva om nässelfjärilen är att den övervintrar, till skillnad från många andra fjärilar som dör på hösten och det är äggen som övervintrar istället. På så sätt får vi verkligen följa fjärilen under ett helt år och se hur den överlever olika årstider. 

Jag tycker också att det är bra att boken tar upp problematiken med bekämpningsmedel och att de faktiskt dödar fjärilar och andra insekter som man inte ens tänkt bespruta. De skriver, helt riktigt, att för att vi ska få ha kvar fjärilarna i naturen måste vi människor vara försiktiga med dem. Det tycker jag är väldigt bra skrivet! 

Visst är det så att det finns mycket mer att lära om fjärilar och deras liv. Men detta är ändå en bra faktabok med mycket information som passar barn bra som vill lära sig om fjärilar eller kanske vill veta mer... 

Illustrationerna är fina och visar hur fjärilarna ser ut. De är inte extremt detaljrika men ger en bra bild av det de vill berätta. Ibland behöver det ju inte vara så mycket detaljer för att visa på en specifik sak och i en fakta bok är det bättre tycker jag att koncentrera sig på det man vill visa än alla detaljer runt omkring. 

Betyg: Bra och trevlig bok om fjärilar som ger en insyn i deras liv. 

Skriven: 1975 

ISBN: 9100397555 

Fakta böcker för barn

Här får du veta något om små djur: Fjärilar, Näbbmöss och Spindlar. 

Här får du veta något om små djur: Fjärilar, Näbbmöss och Spindlar. 

Vi fortsätter med faktaböcker om djur för barn, men för lite äldre barn. Denna gång är det tre bilderböcker om fjärilar, näbbmöss och spindlar som får ta plats. De är skrivna av Gun Björk, precis som Titta på djur böckerna. 

Ska bli spännande att läsa dessa igen. Det var ett tag sedan sist... 

Titta på djuren böcker

Här har vi fem böcker som jag tänkte recensera på en och samma gång. Varför då kanske man kan undra. Jo av den enkla anledningen att de är skrivna på samma sätt, har samma slags illustrationer och författare och illustratör är desamma. De tillhör alla helt enkelt samma serie med faktaböcker om djur för barn.

Varje bok beskriver en del av naturen och vilka djur vi hittar där. Vi har Titta på Nyckelpigan och andra smådjur i trädgården, Titta på Trollsländan och andra smådjur vid sjön, Titta på Humlan och andra smådjur på ängen, Titta på Strandkrabban och andra smådjur vid havet och Titta på Skogsödlan och andra smådjur i skogen. De smådjur som tas upp är naturligtvis vanliga i de olika naturområdena och är ett urval. Men jag tycker ändå att det är ett bra urval som har gjorts och som ger en inblick i vilka djur som finns där och lite om hur de lever. Sedan kan man ju självklart diskutera varför man valt till exempel stenhumlan och inte en annan humle art (det finns ju så otroligt många att välja mellan) men det är en annan diskussion.

Jag skulle säga att detta är de första riktiga faktaböckerna om djur för barn som man kan skaffa. Det är lite text med lite information om varje djur vilket gör den till en bra start i kunskapsinsamlandet runt naturen. Till varje text är det en bild som visar djuret i sin naturliga miljö och som berättar det man just läste. Jag tycker att det är ett bra upplägg som ändå ger information och förhoppningsvis en upptäckarlust hos barnet.  

Illustrationerna är enkla med de detaljer som behövs för att visa djuret i sin miljö. I böcker som dessa hade det blivit rörigt och tagit bort fokus från djuret om bilderna hade varit översållade av detaljer så jag tycker faktiskt att illustrationerna passar bra till den bok de är i. 

I serien finns också Titta på Gräshoppan och andra smådjur i hagen men tråkigt nog har jag inte den vilket är varför den inte är med i denna recension. 

Betyg: Bra första naturbok. 

Frank Muir

Frank Muir, född 1920 och död 1998, var en engelsk komedian som arbetade både inom radio och tv men som också skrev böcker. Innan han började skriva för radio och tv tog han värvning och arbetade inom brittiska flygvapnet under Andra världskriget, stationerad på Island. 

Han fick ofta inspiration av sina egna husdjur, bland annat sina afghanska vinthundar som återfinns i böckerna om Trassel-Sudd. 

Trassel-Sudd

Trassel-Sudd av Frank Muir Illustrerad av Joseph Wright

Trassel-Sudd av Frank Muir 

Illustrerad av Joseph Wright

I boken Trassel-Sudd får vi möta den afghanska vinthunden Trassel-Sudd. Han hittar alltid på en massa bus och gräver, leker och rullar sig i jord och buskar så han ser ut som en riktig liten trasselsudd. Han heter egentligen Prins Amir av Kinjan men eftersom alla kallar honom för Trassel-Sudd tror han att det är hans namn. Däremot är han inte säker på vad han är- Hans mamma är ju fin, vacker, smal och lång så eftersom han är kort och tjock kan han ju inte vara samma. Därför ger han sig ut i trädgården för att ta reda på vad han är för något. För något måste han ju ändå vara... 

Man skulle kunna säga att denna bok handlar om den inte helt lätta vägen till att hitta vem man är. För det är precis vad Trassel-Sudd gör. Han letar efter någon eller något som är lika dan som han själv (alltså kort och tjock) och prövar sig fram vilket som passar honom bäst. Som ni säkert förstår så blir det inga lugna försiktiga prövningar utan kvistar och jord flyger åt alla håll. Han heter ju ändå Trassel-Sudd av en anledning... 

Illustrationerna är trevliga med många detaljer och lite roliga smådjur och människor som har sitt egna liv ute i trädgården. Det finns mycket att hitta i dessa bilder vilket jag tycker är roligt. Blir nästan som att det är en till berättelse parallellt med  berättelsen om Trassel-Sudd. 

Boken är trevligt skriven och beskriver levande varje försök till att hitta vem just Trassel-Sudd är. Men utan bilderna hade boken inte varit lika bra. Det här är ett bra exempel på där bild och text samarbetar och skapar en gemenskap som är svår att slå. Jag kan helt enkelt inte tänka mig denna bok utan just dessa bilder. Sedan att bilderna i sig har fått lite olika figurer instoppade i sig som inte har med själva berättelsen om Trassel-Sudd att göra är bara roligt tycker jag. 

Betyg: Trevlig bok med härliga bilder. 

Skriven: 1977 

ISBN: 912005474

Tragedi på en lantkyrkogård är slutläst

Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang 

Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang 

I Tragedi på en lantkyrkogård får vi träffa Puck Bure igen, hennes man Einar och självklart kriminalkommissarie Christer Wijk som tillsammans (även om det är mest Christer) löser mordet på Arne Sandell. Vi får också träffa Pucks pappa, farbror och kusin som alla är i prästgården för att fira jul (det är ju ändå farbrodern som är präst i församlingen). Dessutom blir grannarna till prästgården involverade i detta morddrama och hushållerskan på prästgården. Någon har utfört morden men vem och varför? Alla verkar hålla olika saker hemliga och vill inte medge allt man har haft för sig under de kritiska timmarna så hur ska Christer kunna manövrera runt alla spår och komma fram till sanningen? Ja det är spännande läsning och en riktig pusseldeckare. Jag kom inte på vem det var som var mördaren. Inte riktigt säkert i alla fall. Kanske hade jag en liten aning men inte så stor att jag kan hävda att jag minsann hade löst det innan lösningen kom i boken. Men den var ju rolig att läsa i alla fall... 

Vill man inte ha lite makabra mord i småmysig miljö så är detta ingen bok för dig. Miljön är ju så där lite härligt småmysig med landet känsla, vit knastrande snö (nåja nästan i alla fall) och julefrid som ligger över bygden (ja tills mordet sker alltså). Mordet däremot är ett brutalt yxmord (och nej det var ingen spoiler alert där eftersom det är något man får reda på hyfsat tidigt) inne i Arnes egna butik. Lite så där lagom makabert med andra ord. Annars puttrar den här boken på på samma sätt som Farligt att förtära. Puck lyckas på något konstigt sätt hela tiden vara mitt i smeten och få förtroenden från än den ena än den andra. Hennes iakttagelser har en stor del i lösningen på mordet, fastän hon inte riktigt själv har lagt ihop att ett plus ett blir två så klarar Christer av det när han får alla pusselbitar. Nu är det ju inte Puck som är polis eller deckare så hennes roll är ju inte heller att lösa problemet. Bara påvisa olika ledtrådar för oss läsare. Visa på misstankar utan att egentligen säga att det här var konstigt utan bara se till att vi får informationen och därmed en möjlighet att klura ut lösningen. Precis som i förra boken är det genom Pucks ögon och öron vi går mordgåtan berättad och det gör ju naturligtvis att vi missar endel information som polisen får fram. Men istället får vi reda på vilka människorna är och mer eller mindre allt de berättar eftersom de ofta anförtror Puck. Plus och minus... 

När jag läser Maria Langs deckare märker jag hur jag lite transporteras till 50-talet, då dessa böcker utspelar sig. Kläderna, miljön och kanske framför allt tänket har en roll i berättelsen, om än inte framträdande. De är bara en del av det stora hela och bildar en ram och detaljer till mordet som har begåtts. Men det är också endel av tjusningen med böckerna och som gör dem levande och mer läsvärda. 

Betyg: Trevlig små mysig deckare med mord i sinnet. 

Tragedi på en lantkyrkogård

Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang 

Tragedi på en lantkyrkogård av Maria Lang 

Dags för ännu en deckare och denna gång blir det en till Maria Lang i form av boken Tragedi på en lantkyrkogård. Precis som titeln beskriver sker denna mordgåta ute på landsbygden i och omkring en kyrkogård i Västlinge. Puck, Einar (hennes man) och Johannes (Pucks pappa) är hos Pucks farbror för att fira jul och nyår. Han är präst i Västlinge och kan inte tänka sig att ett mord skulle inträffa där, speciellt inte på självaste julafton. 

Känner kanske att man skulle ha läst denna bok under julhelgen men nu blev det nu istället... 

Skriven: 1954 

ISBN: 9789113048116 

Fabian har rymt!

Fabian har rymt! Ett marsvin på äventyr av Veronica Wägner Illustrerad av Hans Arnold 

Fabian har rymt! Ett marsvin på äventyr av Veronica Wägner 

Illustrerad av Hans Arnold 

Fabian har rymt är en lättläst bok som handlar om marsvinet Fabian som faktiskt inte vill leva sitt liv i en bur i en zooaffär. Han vill faktiskt inte ens bli köpt av någon, dels för att det verkar otrevligt att bli köpt och dels för att då riskerar han ju att få fortsätta sina dagar instängd i en bur. Efter mycket funderande kommer han fram till att det bästa han kan göra, för att få se den stora vida världen, är att rymma från affären.

Sagt och gjort. Det är precis vad Fabian gör. Han rymmer från affären en dag när buren städas och det stora äventyret med stort Ä börjar. Resan går genom staden och stadens parker för att fortsätta ut i förorterna. Målet är landet men kommer han komma dit?

På vägen träffar han flera olika djur, både vilda och tama, som hjälper honom och berättar hur det är ute i stora världen. Men några djur han träffar har också ett problem som de vill att han ska hjälpa till att lösa. Det är nämligen så att deras vänner, och andra djur, försvinner spårlöst på nätterna för att aldrig komma tillbaka. Vad är det som egentligen har hänt dem? Djuren har misstankar om vad som hänt men de har ingen lösning på problemet och vill att Fabian ska försöka klura fram en lösning på problemet. När denna problematik kommer upp blir boken en deckare. Innan var det mer en äventyrs berättelse om hur Fabian klarar av det lite hårda livet utanför affären. Men nu är det Fabian som blir detektiv och försöker lösa det mysterium som finns framför honom. Frågan är bara om hans finurliga plan kommer lyckas. 

Eftersom jag själv hade ett marsvin när jag var liten är det extra roligt att läsa denna berättelse bara därför, finns inte så många böcker om marsvin faktiskt. Sedan är det en trevlig bok om hur någon drömmer sig bort och tillslut tar det stora klivet att våga sig ut i stora vida världen för att se hur det är där. Allt är inte så enkelt som Fabian trott men han märker också snart att han klarar mer än vad man kan tro och att han är klurig som få. För Fabian tar på sig rollen som deckare riktigt bra och försöker hjälpa sina nyvunna vänner så gott han kan.

Jag tycker ju om deckare och kan tycka att det är roligt att läsa deckare för både stora och små. Denna deckare är faktiskt riktigt trevlig. Egentligen vet man svaret hela tiden men det man undrar över är ju om de kommer klara av det hela. Om Fabians plan kommer fungera. Den här boken är med andra ord en riktig mys spänningsbok! 

Illustrationerna är fina och jag tycker om dem. De fångar dels de olika djurens känsla och kanske framför allt de olika djurens speciella drag. Sedan är det blandat med stora och små bilder och mängden bilder är bra för en lättläst kapitelbok. 

Betyg: Härlig deckare ute i naturen med djur som de kluriga. 

Skriven: 1989 

ISBN: 917738217X 

Jag väntar under mossan är slutläst

Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg

Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg

Efter att ha hittat denna bok för en billig penning i en butik visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta mig. Jag kände inte till författaren sedan tidigare så det blev lite ett köp i blindo. Inte för att det hade spelat någon roll om jag känt till författarinnan eftersom hon tidigare verkar ha skrivit skräckböcker för vuxna och detta är hennes första ungdomsbok. Men hur det nu var drogs jag till den och tur var det. Det var en riktigt trevlig, spännande och rafflande bok att läsa.


I boken Jag väntar under mossan kommer Tilda och hennes föräldrar ut till morfars stuga i skogen för sommarlov. Tilda märker att det är en underlig känsla i skogen och nere vid sjön med den konstiga ön i mitten och den känslan blir bara starkare när hennes föräldrar åker iväg för en semesterresa i Norge. Då kryper sig ondskan närmare och konstiga saker börjar hända. Skuggvärlden med sina väsen kommer närmare och Tilda börjar märka att hon både kan se och höra mer än hon tror och hjälpen finns närmare till hands än vad hon har kunnat tro.  Frågan är bara om hon kommer att hinna lära sig tillräckligt mycket om svensk folktro och dess väsen innan det är försent. För det är kanske just den kunskapen som kanske kan rädda alla.

Förutom att boken är bra skriven och jag bara vill läsa mer hela tiden, den är svår att lägga ifrån sig, så är det just den invävda faktan om nordiska väsen som jag tycker är bra. Nu kan jag en del sedan tidigare men om jag inte hade gjort det så finns all fakta i boken som kan behövas för att förstå det som händer. Knepet som använts är att låta oss följa med i Tildas lärande om de olika väsen och på så sätt lär vi oss också mer om dem. Jag kan tycka att det är en rolig detalj.

För mig påminner detta om en del böcker jag läste som ung, och framför allt boken Johannesnatten som också handlar om nordisk folktro och väsen. Jag tyckte om dessa böcker då och måste erkänna att jag fortfarande tycker om dem. Mystiken runt dem men framförallt undran och kanske önskan om att de faktiskt ska finnas kvar på något sätt ute i naturen. Tanken är ju lite nervkittlande och skrämmande och mysig på samma gång. Därför tycker jag att det var trevligt att få stifta bekantskap med en ny bok i samma genre. Återupptäcka något gammalt men en ny författare. Hoppas att hon kommer skriva fler liknande böcker för ungdomar för jag vet inte om jag kommer våga mig på att läsa hennes skräckromaner för vuxna. Tror att de är alldeles för läskiga för mig.

Inför varje kapitel finns en liten mysig illustration. Det kan vara på nallar, ostmackor eller en baddräkt. Ganska ordinära och ofarliga saker med andra ord vilket ger en lite rolig kontrast till texten. Visst illustrationerna visar vad som händer i boken men kanske inte riktigt det boken handlar om. Med andra ord är det ju trevligt att de är där men för själva berättelsen skulle de inte behövas alls. Fast vem vet hade det varit bilder på olika skogsväsen kanske min livliga fantasi skenat iväg och jag hade inte kunnat sova på kvällen efter att ha läst några kapitel på kvällen.

Betyg: Bok som är svår att lägga ifrån sig.