Jag väntar under mossan är slutläst

Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg

Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg

Efter att ha hittat denna bok för en billig penning i en butik visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta mig. Jag kände inte till författaren sedan tidigare så det blev lite ett köp i blindo. Inte för att det hade spelat någon roll om jag känt till författarinnan eftersom hon tidigare verkar ha skrivit skräckböcker för vuxna och detta är hennes första ungdomsbok. Men hur det nu var drogs jag till den och tur var det. Det var en riktigt trevlig, spännande och rafflande bok att läsa.


I boken Jag väntar under mossan kommer Tilda och hennes föräldrar ut till morfars stuga i skogen för sommarlov. Tilda märker att det är en underlig känsla i skogen och nere vid sjön med den konstiga ön i mitten och den känslan blir bara starkare när hennes föräldrar åker iväg för en semesterresa i Norge. Då kryper sig ondskan närmare och konstiga saker börjar hända. Skuggvärlden med sina väsen kommer närmare och Tilda börjar märka att hon både kan se och höra mer än hon tror och hjälpen finns närmare till hands än vad hon har kunnat tro.  Frågan är bara om hon kommer att hinna lära sig tillräckligt mycket om svensk folktro och dess väsen innan det är försent. För det är kanske just den kunskapen som kanske kan rädda alla.

Förutom att boken är bra skriven och jag bara vill läsa mer hela tiden, den är svår att lägga ifrån sig, så är det just den invävda faktan om nordiska väsen som jag tycker är bra. Nu kan jag en del sedan tidigare men om jag inte hade gjort det så finns all fakta i boken som kan behövas för att förstå det som händer. Knepet som använts är att låta oss följa med i Tildas lärande om de olika väsen och på så sätt lär vi oss också mer om dem. Jag kan tycka att det är en rolig detalj.

För mig påminner detta om en del böcker jag läste som ung, och framför allt boken Johannesnatten som också handlar om nordisk folktro och väsen. Jag tyckte om dessa böcker då och måste erkänna att jag fortfarande tycker om dem. Mystiken runt dem men framförallt undran och kanske önskan om att de faktiskt ska finnas kvar på något sätt ute i naturen. Tanken är ju lite nervkittlande och skrämmande och mysig på samma gång. Därför tycker jag att det var trevligt att få stifta bekantskap med en ny bok i samma genre. Återupptäcka något gammalt men en ny författare. Hoppas att hon kommer skriva fler liknande böcker för ungdomar för jag vet inte om jag kommer våga mig på att läsa hennes skräckromaner för vuxna. Tror att de är alldeles för läskiga för mig.

Inför varje kapitel finns en liten mysig illustration. Det kan vara på nallar, ostmackor eller en baddräkt. Ganska ordinära och ofarliga saker med andra ord vilket ger en lite rolig kontrast till texten. Visst illustrationerna visar vad som händer i boken men kanske inte riktigt det boken handlar om. Med andra ord är det ju trevligt att de är där men för själva berättelsen skulle de inte behövas alls. Fast vem vet hade det varit bilder på olika skogsväsen kanske min livliga fantasi skenat iväg och jag hade inte kunnat sova på kvällen efter att ha läst några kapitel på kvällen.

Betyg: Bok som är svår att lägga ifrån sig.