Fabian har rymt!

Fabian har rymt! Ett marsvin på äventyr av Veronica Wägner   Illustrerad av Hans Arnold 

Fabian har rymt! Ett marsvin på äventyr av Veronica Wägner 

Illustrerad av Hans Arnold 

Fabian har rymt är en lättläst bok som handlar om marsvinet Fabian som faktiskt inte vill leva sitt liv i en bur i en zooaffär. Han vill faktiskt inte ens bli köpt av någon, dels för att det verkar otrevligt att bli köpt och dels för att då riskerar han ju att få fortsätta sina dagar instängd i en bur. Efter mycket funderande kommer han fram till att det bästa han kan göra, för att få se den stora vida världen, är att rymma från affären.

Sagt och gjort. Det är precis vad Fabian gör. Han rymmer från affären en dag när buren städas och det stora äventyret med stort Ä börjar. Resan går genom staden och stadens parker för att fortsätta ut i förorterna. Målet är landet men kommer han komma dit?

På vägen träffar han flera olika djur, både vilda och tama, som hjälper honom och berättar hur det är ute i stora världen. Men några djur han träffar har också ett problem som de vill att han ska hjälpa till att lösa. Det är nämligen så att deras vänner, och andra djur, försvinner spårlöst på nätterna för att aldrig komma tillbaka. Vad är det som egentligen har hänt dem? Djuren har misstankar om vad som hänt men de har ingen lösning på problemet och vill att Fabian ska försöka klura fram en lösning på problemet. När denna problematik kommer upp blir boken en deckare. Innan var det mer en äventyrs berättelse om hur Fabian klarar av det lite hårda livet utanför affären. Men nu är det Fabian som blir detektiv och försöker lösa det mysterium som finns framför honom. Frågan är bara om hans finurliga plan kommer lyckas. 

Eftersom jag själv hade ett marsvin när jag var liten är det extra roligt att läsa denna berättelse bara därför, finns inte så många böcker om marsvin faktiskt. Sedan är det en trevlig bok om hur någon drömmer sig bort och tillslut tar det stora klivet att våga sig ut i stora vida världen för att se hur det är där. Allt är inte så enkelt som Fabian trott men han märker också snart att han klarar mer än vad man kan tro och att han är klurig som få. För Fabian tar på sig rollen som deckare riktigt bra och försöker hjälpa sina nyvunna vänner så gott han kan.

Jag tycker ju om deckare och kan tycka att det är roligt att läsa deckare för både stora och små. Denna deckare är faktiskt riktigt trevlig. Egentligen vet man svaret hela tiden men det man undrar över är ju om de kommer klara av det hela. Om Fabians plan kommer fungera. Den här boken är med andra ord en riktig mys spänningsbok! 

Illustrationerna är fina och jag tycker om dem. De fångar dels de olika djurens känsla och kanske framför allt de olika djurens speciella drag. Sedan är det blandat med stora och små bilder och mängden bilder är bra för en lättläst kapitelbok. 

Betyg: Härlig deckare ute i naturen med djur som de kluriga. 

Skriven: 1989 

ISBN: 917738217X