Titta på djuren böcker

Här har vi fem böcker som jag tänkte recensera på en och samma gång. Varför då kanske man kan undra. Jo av den enkla anledningen att de är skrivna på samma sätt, har samma slags illustrationer och författare och illustratör är desamma. De tillhör alla helt enkelt samma serie med faktaböcker om djur för barn.

Varje bok beskriver en del av naturen och vilka djur vi hittar där. Vi har Titta på Nyckelpigan och andra smådjur i trädgården, Titta på Trollsländan och andra smådjur vid sjön, Titta på Humlan och andra smådjur på ängen, Titta på Strandkrabban och andra smådjur vid havet och Titta på Skogsödlan och andra smådjur i skogen. De smådjur som tas upp är naturligtvis vanliga i de olika naturområdena och är ett urval. Men jag tycker ändå att det är ett bra urval som har gjorts och som ger en inblick i vilka djur som finns där och lite om hur de lever. Sedan kan man ju självklart diskutera varför man valt till exempel stenhumlan och inte en annan humle art (det finns ju så otroligt många att välja mellan) men det är en annan diskussion.

Jag skulle säga att detta är de första riktiga faktaböckerna om djur för barn som man kan skaffa. Det är lite text med lite information om varje djur vilket gör den till en bra start i kunskapsinsamlandet runt naturen. Till varje text är det en bild som visar djuret i sin naturliga miljö och som berättar det man just läste. Jag tycker att det är ett bra upplägg som ändå ger information och förhoppningsvis en upptäckarlust hos barnet.  

Illustrationerna är enkla med de detaljer som behövs för att visa djuret i sin miljö. I böcker som dessa hade det blivit rörigt och tagit bort fokus från djuret om bilderna hade varit översållade av detaljer så jag tycker faktiskt att illustrationerna passar bra till den bok de är i. 

I serien finns också Titta på Gräshoppan och andra smådjur i hagen men tråkigt nog har jag inte den vilket är varför den inte är med i denna recension. 

Betyg: Bra första naturbok.