Trassel-Sudd

Trassel-Sudd av Frank Muir   Illustrerad av Joseph Wright

Trassel-Sudd av Frank Muir 

Illustrerad av Joseph Wright

I boken Trassel-Sudd får vi möta den afghanska vinthunden Trassel-Sudd. Han hittar alltid på en massa bus och gräver, leker och rullar sig i jord och buskar så han ser ut som en riktig liten trasselsudd. Han heter egentligen Prins Amir av Kinjan men eftersom alla kallar honom för Trassel-Sudd tror han att det är hans namn. Däremot är han inte säker på vad han är- Hans mamma är ju fin, vacker, smal och lång så eftersom han är kort och tjock kan han ju inte vara samma. Därför ger han sig ut i trädgården för att ta reda på vad han är för något. För något måste han ju ändå vara... 

Man skulle kunna säga att denna bok handlar om den inte helt lätta vägen till att hitta vem man är. För det är precis vad Trassel-Sudd gör. Han letar efter någon eller något som är lika dan som han själv (alltså kort och tjock) och prövar sig fram vilket som passar honom bäst. Som ni säkert förstår så blir det inga lugna försiktiga prövningar utan kvistar och jord flyger åt alla håll. Han heter ju ändå Trassel-Sudd av en anledning... 

Illustrationerna är trevliga med många detaljer och lite roliga smådjur och människor som har sitt egna liv ute i trädgården. Det finns mycket att hitta i dessa bilder vilket jag tycker är roligt. Blir nästan som att det är en till berättelse parallellt med  berättelsen om Trassel-Sudd. 

Boken är trevligt skriven och beskriver levande varje försök till att hitta vem just Trassel-Sudd är. Men utan bilderna hade boken inte varit lika bra. Det här är ett bra exempel på där bild och text samarbetar och skapar en gemenskap som är svår att slå. Jag kan helt enkelt inte tänka mig denna bok utan just dessa bilder. Sedan att bilderna i sig har fått lite olika figurer instoppade i sig som inte har med själva berättelsen om Trassel-Sudd att göra är bara roligt tycker jag. 

Betyg: Trevlig bok med härliga bilder. 

Skriven: 1977 

ISBN: 912005474