Lite härligt vackra höstfärger kommer här...



Eftermiddags te
Fika med bok. Kan det bli bättre?
Lite härligt vackra höstfärger kommer här...
Kung liljekonvalj av dungen av Maria Lang
Igår såg jag att TV4 har börjat sända Maria Lang filmerna som gjordes för ett tag sedan. Jätteroligt tycker jag eftersom jag inte såg dem på bio men har velat se dem, Maria Lang böckerna är ändå böcker jag har vuxit upp med. Tyvärr missade jag första men så kan det ju vara men nummer 2: Kung liljekonvalj av dungen går nu på söndag kl 21 och då kommer jag sitta bänkad framför TV och titta. Men innan dess tänkte jag läsa boken filmen är baserad på. Minns inte om jag redan läst den för länge länge sedan men då kommer jag få läsa den igen. Så nu har jag varit och lånat ett exemplar av boken på biblioteket och ska sätta igång och läsa!
Skriven: 1957
ISBN: Hmmm, hittar inget i mitt exemplar eller på nätet. Konstigt...
Motormännens Sverige vägatlas
Visst kan man fråga sig varför jag idag vill ta fram en vägatlas i bloggen. Men det har sin förklaring och den är att vi var ute och bilade i Sverige för några veckor sedan. En riktigt härlig roadtrip där vi inte planerat något speciellt alls utan körde bara runt. Men om man inte stannar vid turistinformationer hur får man reda på roliga ställen att stanna på? Jo man tittar i sin vägatlas som förutom att den leder en rätt på småvägarna också ger tips på vad det finns att titta på. Fantastiskt! Man behöver ingen guidebok eller liknande (i alla fall inte om du inte vill läsa om de olika sakerna innan du kommer fram för i Sverige finns ju trevliga skyltar att läsa överallt till min familjs stora skräck eller som de säger "Vi kommer ju aldrig härifrån för att du ska läsa allt") utan endas denna bok.
Betyg: Ett måste i bilen!
Skriven: 2009
ISBN: 9789174310023
Jag har sett flera rönnar med ordentligt med rönnbär. Kommer att tänka på Majas alfabet om rönnen där hon säger att "det blir extra kallt när vintern är här om rönnen har ovanligt rikligt med bär". Betyder det att det kommer bli en sådan där fantastiskt härligt snöig vinter i år? Jag hoppas på det i alla fall.
Men inte vet jag vad som menas med ovanligt rikligt med bär så vi får väl se. Så än så länge får vi nöja oss med de härliga höstfärgerna...
Jonas Cramby är en svensk frilansskribent som förutom att vara krogrecensent och krönikör skriver kokböcker.
I boken Mackor finns det många härliga recept på mackor från både långtbort och nära. Uppdelningen i boken är bra gjord där varje kapitel handlar om ett visst sorts bröd (som man naturligtvis får receptet på så man kan baka) och sedan följer olika recept på olika mackor och sist är det såser och dressingar som passar till just dessa mackor. Sedan börjar det om med ett nytt bröd. Jag tycker att det är bra att ha allt samlat som hör till samma receptgrupp så denna uppdelning passar mig bra.
Bilderna i boken är väldigt fina och man kommer inte långt innan det börjar vattnas i munnen och man känner sig hungrig eller i alla fall sugen på en macka med mycket innehåll. Åh de ser ju så goda ut och jag vill ha en nu! Men då tar det stopp. De flesta recepten har många olika ingredienser och inte har jag allt det hemma, inte samtidigt i alla fall, så innan man kan göra något i boken behöver man handla. Inget konstigt egentligen men det känns ju lite tråkigt när man vill ha något i den just nu men så måste man ut och handla och sedan baka brödet som tar några timmar. Här gäller det med andra ord att ha framförhållning så att man i god tid börjar och kan få njuta av en god macka.
I Norge så har de flesta med sig macka till lunch så den här boken borde verkligen bli populär i Norge. Och med dessa smörgåsar så borde lunchmackan bli popis även i Sverige kan jag tycka! För mig har den vuxit i alla fall. Nu är man riktigt sugen på en god macka på hembakat bröd och med massa gott i. Måste bara iväg och handla först.
Betyg: Mums säger jag bara!
Skriven: 2014
ISBN: 9789127137592
Gunnar Jeppsson har arbetat som hemslöjdskonsulent i Blekinge och är nu slöjdlärare och författare till slöjdböcker.
Kalle Forss är utbildad biolog som nu arbetar som länshemslöjdskonsulent i Skåne. Han har varit invoöverade i slöjdböcker både som författare, redaktör och illustratör.
I boken Plåtslöjd får vi en massa förslag till pyssel och skapande man kan göra med plåt. Men innan man kommer till de olika projekten kan det vara bra att läsa på om verktygen, teknikerna och kanske framförallt säkerheten i sidorna längst fram. Plåt kan ju vara ganska så vass när man har klippt och pysslat med den så det kan vara en bra ide att vara försiktig och använda verktygen rätt. Sedan kommer vi till de olika projekten som är allt ifrån att göra blommor av gamla kapsyler till att göra sin egna sopskyffel.
Det här är en trevlig bok som man kan få mycket inspiration ifrån och många roliga idéer. Mallar finns till de svårare sakerna som behöver vara mer exakta än vad en blomma behöver vara vilket är bra. Men jag personligen saknar fler illustrationer. Att bara se det färdiga resultatet går bra om man bara ska samla allt i en gryta, röra runt, hälla ut och sedan är det klart. Men när det är lite mer än det är illustrationer alltid trevliga att ha för att se mer exakt hur man ska göra och var. Det saknar jag faktiskt här. Visst finns instruktionerna för de olika teknikerna i början av boken men där finns inte heller några illustrationer...
Vill man pyssla med plåt och få inspiration är denna bok ett bra val. Men lite van vid plåt som material ska man nog ändå vara eftersom jag får känslan av att denna bok inte är för novisen...
Betyg: Rolig bok men saknas endel illustrationer som jag skulle vilja ha.
Skriven: 2014
ISBN: 9789197969178
Annakarin Nyberg, född 1975, är en svensk författare och filosofie doktor och forskare inom informatik vid Umeå universitet.
Clara Lidström, född 1986, är en svensk bloggare och författare. Det hela började 2006 då hon startade bloggen UnderbaraClara.
Ja att det är svårt det där med lite vanlig naturkunskap det fick vi prov på i gårdagens Dessertmästaran, som i alla fall jag såg. Första utmaningen var att göra en dessert med råvaror från skogen så som lingon, granskott och björksav. Men inte nog med det de skulle också använda sig av vitmossa! Inget konstigt där kanske men problemet uppstår när man tittar vad de har i korgen för där ligger nämligen fönsterlav eller renlav (för bättre artbestämning behöver jag se exemplaren lite närmare) alltså sådan lav man har i adventsljusstakar. Nu är kanal 5 inte de enda som inte har någon som helst koll utan fel har det också blivit i till exempel filmatiseringen Ronja, där hon lägger på vitmossa (som är antiseptisk) för att läka hästens sår men i filmen tar hon torr fönsterlav vilket måste göra väldigt ont....
Så här kommer en liten beskrivning av de båda. Vi börjar med en enkel definition av mossa och lavar. Mossa = grön och lav = vit / gråaktig (chockerande information jag vet). Mossa är bara mossa medan lav är en symbios mellan en svamp och en alg.
Vitmossa är alltså en mossa vilket betyder att den är grön. Namnet vitmossa kommer av att den när den torkar blir vitaktig. Uppifrån ser varje vitmosse individ ut lite som en stjärna tycker jag. Eller vad säger ni?
Renlav/fönsterlav är alltså lavar och är därför vita till gråvita. Ser inte ut som mossor och är de två lavar som i affärer säljs som vitmossa till adventljusstakar till jul.
Hoppas att alla har koll på mossa vs renlav nu.
Ska kanske säga till kanal 5/produktionsbolaget att läsa detta inlägg så att de lär sig lite...
Baka steg för steg är en enkel bakbok som är gjord så att alla kan baka i köket utan att behöva be om hjälp (mer än möjligtvis av att någon läser receptet för en och smälter smör). Det här är nämligen är bakbok som är till för de mindre kockarna som gärna vill vara med men kanske inte alltid får, kanske just för att man inte är säker på vad som är säkert för dem att göra.
Som barn är denna bok en bra bakbok medan den för vuxna är ett enkelt sätt att försöka släppa taget om köket och låta sina barn få prestera olika godsaker helt på egen hand. Och om det behövs några vuxna händer som hjälper till så står det tydligt i receptet och man kan vara förberedd på det utan att ta över hela upplevelsen.
En rolig detalj i boken är de små informationsmolnen i boken där vi få lära oss mer om olika saker så som att bruna höns lägger bruna ägg. Det finns fler intressanta moln där man kan lära sig lite rolig fakta att briljera med runt fikabordet vilket jag tycker är riktigt bra! Kul att de tänkte på att ta med information som har med bakning och kök att göra men som inte är recept.
Boken är full av illustrationer som visar varje steg i bakprocessen så att alla kan hänga med och fotografierna visar det färdiga resultatet. En liten kommentar som jag har till illustrationerna är dock att de inte visar korrekta mått när man ska ha i flera dl. Då är det ett 1 dl mått som det står 4 dl vid och det är ju inte riktigt. Eller menar de att man ska ta 4 stycken 1 dl mått? Det hela är i alla fall inte så tydligt som jag skulle önskat i en bakbok gjord för barn som kanske inte ens kan läsa själva. Där hade jag haft mer att önska faktiskt och eftersom jag tycker att det är en väldigt viktig detalj så drar det ner betyget för mig.
Annars är detta en enkel och bra bok för barn i köket. Kanske ger den mersmak och en framtida dessertmästare börjar sin bana i köket...
Betyg: Bra och tydlig första bakbok men kanske inte helt genomarbetad.
Skriven: 2014
ISBN: 9789129689525
Grattis till Patrick Modiano som får årets Nobelpris i litteratur säger jag! Kan inte påstå att jag har läst något han har skrivit eller hört talas om honom innan detta. Men så brukar det väl vara med Nobelpriset i litteratur? Det ska vara en svår och inte så känd författare av allmänheten...
Svenska Akademiens motivering till sitt val av Patrick Modiano: ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.
Jag är säker på att han är en värdig vinnare av Nobelpriset och önskar denna franska författare allt gott och som sagt ett stort GRATTIS!
In av lördagens kanelbulle skapelser...
I lördags var det Kanelbullens dag och det firades hemma hos oss med kanelbullebak och ätande av kanelbullar. Eftersom vi alltid tycker att det är för lite fyllning i dem hade vi extra allt i våra. Extra smör, extra socker och framför allt extra kanel. Mums!
Agaton sax klipper till av Nils Olof Franzén
Agaton Sax klipper till är en trevlig bok om en journalist som löser mysteriet med vilka som ingår i den falskmyntarliga som härjar i Europa och genom sitt agerande riskerar att länder går i konkurs. Utan att veta det tog jag visst en ganska aktuell bok eftersom länder i Europa har varit nära konkurs de senaste åren. Kan det möjligtvis vara så att dessa skurkar har kommit ut och börjat om igen? Vi får hoppas att det inte är så...
Eftersom bevisen pekar på att det är Agaton Sax som är den stora ledaren av denna liga ger han sig iväg till Skottland för att rentvå sitt namn genom att fånga ligan. Tyvärr är ligan honom på spåren och vill göra sig av med honom så att de kan fortsätta med sina brott i lugn och ro. Det blir helt enkelt en katt och råtta lek fram till slutet. Kommer Agaton Sax klara av det hela och få polisen att fånga rätt personer? Det är frågan det för alla tror att Agaton Sax är en brottsling som borde sitta inlåst...
Främst får vi följa Agaton Sax i denna bok men lite här och där så får vi inblick i polisens göromål för att fånga Agaton Sax. Bovarna springer ju fram och tillbaka framför och bakom och runt omkring Agaton hela tiden så vad de gör är ju ganska tydligt. Poliserna ligger ju ett steg efter hela tiden så det är ju ganska naturligt att vi får en liten inblick i deras arbete också. Personligen kan jag tycka att små inblick i andra delar av berättelsen kan vara både onödiga och bra och i detta fallet är de lite roliga. Men berättelsen står inte och faller med om de är med eller inte så nödvändiga är de inte.
Illustrationerna i boken är enkla i svart vitt och dyker upp lite här och där, ungefär en bild per kapitel. Med tanke på att detta är en bra bok att fortsätta med efter till exempel LasseMajas detektivbyrå så kan det vara en bra övergång till böcker som inte innehåller illustrationer alls. Dessa illustrationer är lagom detaljrika men behövs egentligen inte för själva berättelsen. De är där mer som ett litet upphåll i textmassan, något att vila ögonen på om man skulle behöva det...
Agaton Sax är en trevlig person att lära känna. Kanske inte den mest skarpsinniga av alla i alla lägen men han tar sig ur de knipor han hamnar i på finurliga sätt. Sedan hjälper det så klart att han är så bra på att maskera sig och hans resväska måste vara full med mustascher och skägg. Med det lite hurtiga språket i boken, för nog tycker jag att han verkar hurtig alltid där han svänger hängandes från en bro och tar sig sittandes upp på en balk för det vet jag inte om jag hade klarat själv, vill man lära känna Agaton Sax mer. Så vem vet han kanske dyker upp i en ny recension framöver.
Betyg: Spännande deckare för barn med lagom spänning.
Nils Olof Franzén, 1916 till 1997, var en svensk hallåman på radio och litteraturvetare förutom författare. Mest känd är han för sina böcker om Agaton Sax.
Agaton Sax klipper till av Nils Olof Franzén
Agaton Sax klipper till är första boken i serien om den lite korpulente snabbtänkte journalisten Agaton Sax från Byköping. Han hamnar i en knivig situation efter en resa i Brosnien. Istället för att i lugn och ro skriva sitt resereportage blir han efterlyst för att vara ledaren i en stor falskmyntarliga. Innan polisen hinner förstå att det är han Agaton Sax som är efterlyst ger han sig iväg till Skottland för att ta fast den riktiga ligan. Vilket visar sig lättare sagt än gjort...
Skriven: 1955
ISBN: 9148500771
Pelle Holmberg, född 1948, är en svensk biolog och författare som framför allt är en ansedd svampexpert som har skrivit ett 20-tal böcker om natur och svampar.
Sedan 2006 är han medlem i Lilla Sällskapet som är ett samfund för matintresserade som vill främja den svenska matkulturen.
Hans Marklund är en svensk biolog och pedagog som tillsammans med Pelle Holmberg har spridit kunskap om svampar genom sina böcker.