Ja att det är svårt det där med lite vanlig naturkunskap det fick vi prov på i gårdagens Dessertmästaran, som i alla fall jag såg. Första utmaningen var att göra en dessert med råvaror från skogen så som lingon, granskott och björksav. Men inte nog med det de skulle också använda sig av vitmossa! Inget konstigt där kanske men problemet uppstår när man tittar vad de har i korgen för där ligger nämligen fönsterlav eller renlav (för bättre artbestämning behöver jag se exemplaren lite närmare) alltså sådan lav man har i adventsljusstakar. Nu är kanal 5 inte de enda som inte har någon som helst koll utan fel har det också blivit i till exempel filmatiseringen Ronja, där hon lägger på vitmossa (som är antiseptisk) för att läka hästens sår men i filmen tar hon torr fönsterlav vilket måste göra väldigt ont....
Så här kommer en liten beskrivning av de båda. Vi börjar med en enkel definition av mossa och lavar. Mossa = grön och lav = vit / gråaktig (chockerande information jag vet). Mossa är bara mossa medan lav är en symbios mellan en svamp och en alg.
Vitmossa är alltså en mossa vilket betyder att den är grön. Namnet vitmossa kommer av att den när den torkar blir vitaktig. Uppifrån ser varje vitmosse individ ut lite som en stjärna tycker jag. Eller vad säger ni?
Renlav/fönsterlav är alltså lavar och är därför vita till gråvita. Ser inte ut som mossor och är de två lavar som i affärer säljs som vitmossa till adventljusstakar till jul.
Hoppas att alla har koll på mossa vs renlav nu.
Ska kanske säga till kanal 5/produktionsbolaget att läsa detta inlägg så att de lär sig lite...