Baka steg för steg

Baka steg för steg av Clara Lidström och Annakarin NybergIllustrationer av Katy Kimbell och Li Söderberg

Baka steg för steg av Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Illustrationer av Katy Kimbell och Li Söderberg

Baka steg för steg är en enkel bakbok som är gjord så att alla kan baka i köket utan att behöva be om hjälp (mer än möjligtvis av att någon läser receptet för en och smälter smör). Det här är nämligen är bakbok som är till för de mindre kockarna som gärna vill vara med men kanske inte alltid får, kanske just för att man inte är säker på vad som är säkert för dem att göra.

Som barn är denna bok en bra bakbok medan den för vuxna är ett enkelt sätt att försöka släppa taget om köket och låta sina barn få prestera olika godsaker helt på egen hand. Och om det behövs några vuxna händer som hjälper till så står det tydligt i receptet och man kan vara förberedd på det utan att ta över hela upplevelsen. 

En rolig detalj i boken är de små informationsmolnen i boken där vi få lära oss mer om olika saker så som att bruna höns lägger bruna ägg. Det finns fler intressanta moln där man kan lära sig lite rolig fakta att briljera med runt fikabordet vilket jag tycker är riktigt bra! Kul att de tänkte på att ta med information som har med bakning och kök att göra men som inte är recept. 

Boken är full av illustrationer som visar varje steg i bakprocessen så att alla kan hänga med och fotografierna visar det färdiga resultatet. En liten kommentar som jag har till illustrationerna är dock att de inte visar korrekta mått när man ska ha i flera dl. Då är det ett 1 dl mått som det står 4 dl vid och det är ju inte riktigt. Eller menar de att man ska ta 4 stycken 1 dl mått? Det hela är i alla fall inte så tydligt som jag skulle önskat i en bakbok gjord för barn som kanske inte ens kan läsa själva. Där hade jag haft mer att önska faktiskt och eftersom jag tycker att det är en väldigt viktig detalj så drar det ner betyget för mig. 

Annars är detta en enkel och bra bok för barn i köket. Kanske ger den mersmak och en framtida dessertmästare börjar sin bana i köket... 

Betyg: Bra och tydlig första bakbok men kanske inte helt genomarbetad. 

Skriven: 2014 

ISBN: 9789129689525