Biblioteksmysteriet

Biblioteksmysteriet av Martin WidmarkIllustratör: Helena Willis

Biblioteksmysteriet av Martin Widmark

Illustratör: Helena Willis

Biblioteksmysteriet är en av böckerna om LasseMajas Detektivbyrå. Denna gång behöver polisen hjälp med att övervaka biblioteket i Valleby där dyrbara böcker har försvunnit och vilka gör det bättre än Lasse och Maja? För hur kan böckerna försvinna när de är larmade? 

Denna bok vann första pris i Bokjuryn 2007, ett pris där barnen själva röstar fram de bästa barnböckerna för året.  

Skriven: 2007

ISBN:  9163855836

Att sluta cirkeln är slutläst

En resa genom tid och rum är nog den bästa beskrivningen på boken Att sluta cirkeln för den rör sig mellan nutid och dåtid för att försöka ge en helhetsbild på hur nutiden ter sig. Genom Erics böcker, bland annat Bland vilda djur och folk i Australien, beskriver han sina vedermödor och snilleblixtar från sin resa. Det är genom dessa korta textbitar som vi se hans synsätt och hans hårda sätt att vara för att vinna ära och berömmelse inom de naturvetenskapliga leden. För enligt australiensisk lag var det förbjudet att ta med aborigin skelett (plundra deras gravar) men trotts detta var det just det Eric gjorde, och prisades för när han kom hem till Sverige igen. Han packade ner skelett och gömde dem i sin packning så att han kunde ta med dem till Sverige för att visa upp och undersöka. 

Samma resa som Eric gjorde då gör Lotte. Hon vill prata med aboriginerna som plundrades, vilket de av förståeliga själ är skeptiska till, och se de platser som Eric besökte. Allt för att förstå vad som drev honom och kanske för att på ett sätt hitta sig själv mitt i allt ihop.  

Just att boken pendlar mellan nutid och dåtid och väver ihop dessa två gör att man får en förståelse över både hur det var under början av 1900-talet men också hur de besluten som tog då har påverkar oss idag. För allt har konsekvenser och kan bilda djupa sår som inte vill läka. Det är just det som plundringarna av skelett har gjort hos aboriginerna och de kan börja sin läkeprocess i och med att skeletten kom tillbaka till dem. 

Skeletten är nu återbördade till Australien och de aborigingrupper de tillhör.   

Betyg: En bra bok att läsa för att förstå en annan tid och tankesätt och hur det påverkar än i dag.  

 

 

Att sluta cirlkeln

Att sluta cirkeln av Lotte Mjöberg

Att sluta cirkeln av Lotte Mjöberg

I boken Att sluta cirkeln berättar Lotte om sin resa till Australien för att förstå sin upptäcksresande släktings, Eric Mjöberg, liv och beslut medan han var i Australien. Han var där som vetenskapsman 1910 till 1911 och är känd för att ha smugglat ut aboriginskelett från Australien till Sverige. Detta gjordes då rasbiologin var en stor del av naturvetenskapen och att undersöka olika människors skelett ansågs viktigt. 

Vi får dels följa Eric och vad han var med om men också Lottes resa både i Australien och Sverige när hon följer i hans fotspår för att förstå hans drivkraft och tankar.  

Skriven: 2006

ISBN: 9172037431

Barns tankar om vänskap slutläst

Barns tankar om vänskap är en bok med härliga, roliga och kanske framför allt tänkvärda citat som barn har sagt om just vänskap och om man inte har några vänner. Visst är det så att man skrattar en hel del, eller åtminstone drar på smilbanden, för roliga är citaten i allra högsta grad. Men om man funderar på dem en stund så kommer man på att endel av dem är ganska så tänkvärda och beskriver olika saker och företeelser på ett bra sätt. Kanske till och med bättre än vad vi vuxna kan göra ibland. 

Det finns inte en enda sida som inte får mig att le och oftast fnissar jag högt över hur barnen tänker och formulerar sig när de ska beskriva eller säga saker om de olika företeelserna som tas upp i boken (som till exempel vad bra eller dålig vänskap är, om hemligheter, att svika eller att ha djur som vänner).  Både stora och små frågor tas upp i boken och alla får sig ett svar på ett eller annat sätt. 

Det här är en perfekt bok att ge bort i present, kanske till några föräldrar. För vem kan motstå de roliga citaten och hur barn tänker runt olika frågor. Jag kan i alla fall inte det!  

Betyg: Härligt rolig bok om barns syn på vänskap och allt som hör därtill. 

Världens längsta bokbord

 Världens längsta bokbord sattes idag upp på Drottninggatan, en återkommande aktivitet varje år i augusti, som en del av Stockholms kulturfestival. Som bokintresserad är det ju fantastiskt att gå utmed det långa bordet och titta på alla böcker. Allt från mat och religion till politik och naturvetenskap finns med på borden så det finns garanterat något för alla. 

Jag var naturligtvis där och tittade på alla böcker. Med dubbla bord med böcker hela Drottninggatan fram snurrar det i huvudet på en innan man kommer till slutet av längan med böcker. Men roligt det är det för man vet aldrig vad man hittar!  

Köpte naturligtvis en bok också, Elsa Beskows Sagan om den nyfikna abboren, som jag kommer skriva om i senare inlägg. 

Barns tankar om vänskap

Barns tankar om vänskap av Grethe Dirckinck_Holmfeld

Barns tankar om vänskap av Grethe Dirckinck_Holmfeld

En massa roliga citat om vänskap som barn har sagt ser jag fram emot att läsa nu. Att göra en bok om detta är ju en fantastisk ide för barn säger ju sådan fantastiska finurliga saker att det är väl värt att dokumentera! Hoppas få skratta gott av boken Barns tankar om vänskap

Skriven: 2008

ISBN: 9789186263065

 

Totte leker med kisse

Totte leker med kisse av Gunilla Wolde 

Totte leker med kisse av Gunilla Wolde 

I Totte leker med kisse besöker Totte sin mormor som har en katt som Totte väldigt gärna vill leka med. Men katten vill inte leka med Totte, för Totte bar och lyfter den på helt fel sätt, utan rivs och springer och gömmer sig under en byrå och vill inte komma ut. Då gör mormor en kattleksak med lite papper och garn och vips så kan Totte och katten leka och bli kompisar. De till och med somnar tillsammans efter en dag av lek. 

Jag tycker faktiskt att det här är en bra bok att läsa för att visa att man måste visa respekt för djur och vara försiktig med dem. För det är ju när Totte vill bära katten som den inte vill längre utan gömmer sig och vill inte komma fram förrän Totte kommer på en lek som passar båda. Då leker de och har roligt. Totte tittar på hur katten dricker, lite lärorikt också alltså, och sedan somnar de ihop på mattan. Fint tycker jag! Så man kan använda boken till att öppna upp det samtalsämnet. 

Bilderna är ju fina men jag saknar som sagt färg på människorna, för några helt vita människor har då inte jag sett någon gång och med den vita bakgrunden känns det lite blekt.  

Betyg: Bra bok att läsa för att visa att man måste vara försiktig med djur och visa dem respekt. 

Skriven:  1973 

ISBN: 9127068234

Bi-lagan

Tidningen Bi-lagan

Tidningen Bi-lagan

Bi-lagan är en tidning som ges ut några gånger per år av Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik  och riktar sig främst till pedagoger inom naturvetenskap. Eftersom jag har arbetat som informatör och pedagog inom biologi och miljövetenskap har jag sedan länge prenumererat på denna gratistidning, som man även kan läsa på nätet. Idag kom nr 2 för i år bestående av en läsårskalender med tema fortplantning. Den information och tips på olika saker man kan göra för att lära sig mer om, i detta fall, fortplantning. Att jag skriver om den beror till stor del att jag tycker det är ett riktigt bra initiativ av resurscentrum för biologi och bioteknik att ge ut denna tidning. Den är både intressant och genomtänkt och att resurscentret tillhör Uppsala universitet och samarbetar med SLU ger den extra trovärdighet tycker jag. Sedan att det är det här jag skulle vilja arbeta med höjer ju mitt personliga intresse också...

Betyg: Trevlig intressant tidning som ger tips och information om saker i naturen och är mycket läsvärd.   

Ut och gå!

Ut och gå! av Anna-Clara Tidholm 

Ut och gå! av Anna-Clara Tidholm 

I boken Ut och gå! ger vi oss iväg hemifrån och följer olika typer av vägar och stigar för att se vart de leder.  

Första sidan, som handlar om att klä på sig, rimmar och jag tänker "Vad underbart och roligt med en bok i vers" vilket gör att jag blir riktigt besviken när detta inte fortsätter. Den hade varit så underbar med rim på varje sida om vad man ser och för mig hade det höjt boken. Men nu är så inte fallet utan det är mer verb på varandra som beskriver det som sker på bilden. Inget fel i det men något rim är det ju inte. 

Bilderna är färgstarka och visar olika slags vägar man kan följa, en del är raka andra slingriga. På sidorna som visar stigarna följs samma mönster som i Knacka på! där texten är ensam på vänstra sidan och bilden på den högra. När man ser vart vägen ledde är bilden på båda bladen och texten inskriven i bilden. Detta ger variation även om jag känner att man hade kunnat göra något över båda bladen även på väg uppslagen, det är ju ändå en väg man följer...

Betyg: Trevlig bok men måste erkänna att jag gillar Knacka på! mer.  

Skriven: 1993

ISBN: 9789177123590

 

Knacka på!

Knacka på! av Anna-Clara Tidholm 

Knacka på! av Anna-Clara Tidholm 

I Knacka på! får vi gå genom ett hus och knacka på dörrar i olika färger för att se vad det finns på andra sidan ända tills man knackar på sista dörren och kommer ut igen. 

Det är ett roligt koncept där man knackar på, går in och ser vad som finns där inne och går till nästa dörr man ser som man knackar på. En rolig aktivitet man kan göra med barnen där det både är spänning över vad som är på andra sidan men också att man knackar på. Efter att ha sett barn med boken tror jag nästan momentet att knacka på är det som är roligast i boken.  

Bilderna är väldigt färgglada men något jag tänkte på är att de inte alltid speglar det som står i den korta texten vilket jag tycker är synd. Är det någon mer som har märkt detta? Texten är ju kort och det händer så mycket mer i bilderna än vad som står i texten (vilket jag tycker är bra) så därför är det lite förvånande att allt inte illustreras i bilden.   

På de uppslag som visar dörren man ska knacka på är texten på vänster sida och dörren på höger. Uppslaget som visar vad som gömmer sig bakom dörren däremot består av en enda stor bild med texten skriven i sig.  

Betyg: Färgglada bilder och aktiv bok där man kan knacka på på varje dörr i boken vilket kan vara en rolig aktivitet

Skriven: 1992

ISBN:  9789150114454

 

Plockat blåbär idag

Tänk vad det är roligt att plocka blåbär! I alla fall om man hittar ett ställe med mycket bär som dessutom är relativt stora efter regnet. Tycker det är så roligt att vara ute i skog och mark och plocka blåbär och svamp men de höll sig tyvärr undan. Blir torkade blåbär istället för torkad svamp med andra ord. 

Emma går till tandläkaren

Emma går till tandläkaren av Gunilla Wolde

Emma går till tandläkaren av Gunilla Wolde

En dag så börjar det göra ont i munnen på Emma och när man tittar i munnen så är det en tand som har en brun prick på sig. Därför ska Emma gå till tandläkaren som ska få titta i munnen och visst visar det sig att Emma har fått ett hål i en tand som måste fixas. Naturligtvis går allt bra men inte helt problemfritt för lite ont i nerverna i tanden gör det ju. 

I boken Emma går till tandläkaren får vi följa ett helt tandläkarbesök från början till slut. Borrning och sköljning och så lagning av den onda tanden. Boken beskriver ett tandläkarbesök där en tand ska lagas bra och påvisar att det kan kännas lite men inte så farligt och sedan så blir tanden hel och fin igen. Avslutningsvis borstas det tänder i familjen för ingen vill ju ha ett till hål i sin tand. 

Bilderna illustrerar både känslor och de makapärer en tandläkare har i sin mottagning vilket ju är bra om man ska göra ett besök där. Alla människor är helt vita vilket jag ju personligen gärna skulle vilja ha lite färg på men det är ju bara jag. 

Det här är den enda tandläkarboken som jag såg i hyllorna med bilderböcker på biblioteket men på bokus såg jag några till så de finns där ute.  

Betyg: Tandläkarbok med bra information.  

Skriven:  1973

ISBN: 9789127067950

Vem är sjuk?

Vem är sjuk? av Stina Wirsén

Vem är sjuk? av Stina Wirsén

I den här boken har nalle ont i magen och det blir bara värre och värre. Därför tar de en taxi och åker till sjukhuset så att nalle kan bli undersökt och då visar det sig att nalle ha blindtarmsinfektion och måste opereras. Men allt går bra och nalle får ett häftigt ärr att visa för alla sina vänner.  

Här tas en helt annan problematik upp. Den om att opereras. Att någon kommer skära i en, för att ta ut det onda, medan man sover. Boken visar att det faktiskt inte gör ont då utan går bra och är ofarligt. Men innan man får träffa doktorn måste man vänta på sin tur tillsammans med alla andra som har åkt till sjukhuset och sedan blir man undersökt så att doktorn kan ta reda på vad det är för fel. 

Jag tycker att boken Vem är sjuk? tar upp operationen på ett bra sätt som förhoppningsvis kan avdramatisera och lugna ett barn som behöver opereras eller där någon närstående ska opereras. Den visar hur det går till. Att man sövs och att man inte känner något när de håller på. Saker som man kanske annars undrar. Så kan vara en bra samtals öppnare för frågor och funderingar  Något som jag också gillar med boken är det lite oväntade slutet där en kompis till nalle inte kan komma och titta på ärret därför att den har vinterkräksjukan. En rolig vändning som visar på andra sätt man kan må dåligt i magen på.  

Bilderna är lättsamma och enkla men tilldragande på något sätt. De där damtussarna växer på en! Jag tycker egentligen mest om bilder med en massa detaljer i där det finns något att upptäcka varje gång. Men bilder som bara tar upp det som behövs för att visa och stödja berättelsen har också sin charm. Vilket dessa har. 

Betyg: Bra bok att läsa inför en operation. 

Skriven: 2012  

ISBN: 97891638369914

Gunilla Wolde

Gunilla Wolde, född 1939, är barnboksförfattare och illustratör som har skapat böckerna om Totte och Emma. Hon utbildade sig på bland annat konstfack inom muralmålningar innan hon startade eget företag och började sin författarbana. 

I mitten av 1990-talet var hon på elfte plats på listan över mest utlånade böcker på Sveriges bibliotek.