Vem är sjuk?

Vem är sjuk? av Stina Wirsén

Vem är sjuk? av Stina Wirsén

I den här boken har nalle ont i magen och det blir bara värre och värre. Därför tar de en taxi och åker till sjukhuset så att nalle kan bli undersökt och då visar det sig att nalle ha blindtarmsinfektion och måste opereras. Men allt går bra och nalle får ett häftigt ärr att visa för alla sina vänner.  

Här tas en helt annan problematik upp. Den om att opereras. Att någon kommer skära i en, för att ta ut det onda, medan man sover. Boken visar att det faktiskt inte gör ont då utan går bra och är ofarligt. Men innan man får träffa doktorn måste man vänta på sin tur tillsammans med alla andra som har åkt till sjukhuset och sedan blir man undersökt så att doktorn kan ta reda på vad det är för fel. 

Jag tycker att boken Vem är sjuk? tar upp operationen på ett bra sätt som förhoppningsvis kan avdramatisera och lugna ett barn som behöver opereras eller där någon närstående ska opereras. Den visar hur det går till. Att man sövs och att man inte känner något när de håller på. Saker som man kanske annars undrar. Så kan vara en bra samtals öppnare för frågor och funderingar  Något som jag också gillar med boken är det lite oväntade slutet där en kompis till nalle inte kan komma och titta på ärret därför att den har vinterkräksjukan. En rolig vändning som visar på andra sätt man kan må dåligt i magen på.  

Bilderna är lättsamma och enkla men tilldragande på något sätt. De där damtussarna växer på en! Jag tycker egentligen mest om bilder med en massa detaljer i där det finns något att upptäcka varje gång. Men bilder som bara tar upp det som behövs för att visa och stödja berättelsen har också sin charm. Vilket dessa har. 

Betyg: Bra bok att läsa inför en operation. 

Skriven: 2012  

ISBN: 97891638369914