Patrick Modiano får Nobelpriset i litteratur 2014

Grattis till Patrick Modiano som får årets Nobelpris i litteratur säger jag! Kan inte påstå att jag har läst något han har skrivit eller hört talas om honom innan detta. Men så brukar det väl vara med Nobelpriset i litteratur? Det ska vara en svår och inte så känd författare av allmänheten... 

Svenska Akademiens motivering till sitt val av Patrick Modiano: ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Jag är säker på att han är en värdig vinnare av Nobelpriset och önskar denna franska författare allt gott och som sagt ett stort GRATTIS! 

 

Smaskig kanelbulle

In av lördagens kanelbulle skapelser... 

In av lördagens kanelbulle skapelser... 

I lördags var det Kanelbullens dag och det firades hemma hos oss med kanelbullebak och ätande av kanelbullar. Eftersom vi alltid tycker att det är för lite fyllning i dem hade vi extra allt i våra. Extra smör, extra socker och framför allt extra kanel. Mums! 

Agaton Sax klipper till utläst

Agaton sax klipper till av Nils Olof Franzén

Agaton sax klipper till av Nils Olof Franzén

Agaton Sax klipper till är en trevlig bok om en journalist som löser mysteriet med vilka som ingår i den falskmyntarliga som härjar i Europa och genom sitt agerande riskerar att länder går i konkurs. Utan att veta det tog jag visst en ganska aktuell bok eftersom länder i Europa har varit nära konkurs de senaste åren. Kan det möjligtvis vara så att dessa skurkar har kommit ut och börjat om igen? Vi får hoppas att det inte är så... 

Eftersom bevisen pekar på att det är Agaton Sax som är den stora ledaren av denna liga ger han sig iväg till Skottland för att rentvå sitt namn genom att fånga ligan. Tyvärr är ligan honom på spåren och vill göra sig av med honom så att de kan fortsätta med sina brott i lugn och ro. Det blir helt enkelt en katt och råtta lek fram till slutet. Kommer Agaton Sax klara av det hela och få polisen att fånga rätt personer? Det är frågan det för alla tror att Agaton Sax är en brottsling som borde sitta inlåst... 

Främst får vi följa Agaton Sax i denna bok men lite här och där så får vi inblick i polisens göromål för att fånga Agaton Sax. Bovarna springer ju fram och tillbaka framför och bakom och runt omkring Agaton hela tiden så vad de gör är ju ganska tydligt. Poliserna ligger ju ett steg efter hela tiden så det är ju ganska naturligt att vi får en liten inblick i deras arbete också. Personligen kan jag tycka att små inblick i andra delar av berättelsen kan vara både onödiga och bra och i detta fallet är de lite roliga. Men berättelsen står inte och faller med om de är med eller inte så nödvändiga är de inte.  

Illustrationerna i boken är enkla i svart vitt och dyker upp lite här och där, ungefär en bild per kapitel. Med tanke på att detta är en bra bok att fortsätta med efter till exempel LasseMajas detektivbyrå så kan det vara en bra övergång till böcker som inte innehåller illustrationer alls. Dessa illustrationer är lagom detaljrika men behövs egentligen inte för själva berättelsen. De är där mer som ett litet upphåll i textmassan, något att vila ögonen på om man skulle behöva det... 

Agaton Sax är en trevlig person att lära känna. Kanske inte den mest skarpsinniga av alla i alla lägen men han tar sig ur de knipor han hamnar i på finurliga sätt. Sedan hjälper det så klart att han är så bra på att maskera sig och hans resväska måste vara full med mustascher och skägg. Med det lite hurtiga språket i boken, för nog tycker jag att han verkar hurtig alltid där han svänger hängandes från en bro och tar sig sittandes upp på en balk för det vet jag inte om jag hade klarat själv, vill man lära känna Agaton Sax mer. Så vem vet han kanske dyker upp i en ny recension framöver.  

Betyg: Spännande deckare för barn med lagom spänning. 

Agaton Sax klipper till

Agaton Sax klipper till av Nils Olof Franzén

Agaton Sax klipper till av Nils Olof Franzén

Agaton Sax klipper till är första boken i serien om den lite korpulente snabbtänkte journalisten Agaton Sax från Byköping. Han hamnar i en knivig situation efter en resa i Brosnien. Istället för att i lugn och ro skriva sitt resereportage blir han efterlyst för att vara ledaren i en stor falskmyntarliga. Innan polisen hinner förstå att det är han Agaton Sax som är efterlyst ger han sig iväg till Skottland för att ta fast den riktiga ligan. Vilket visar sig lättare sagt än gjort... 

Skriven: 1955 

ISBN: 9148500771 

Lilla svampboken

Lilla svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund

Lilla svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund

En del av min svampskörd. 

En del av min svampskörd. 

Under söndagen, för två veckor sedan, var jag på en svampkurs för att lära mig några fler svampar att plock än kantareller och trattisar. Det gick ganska bra och jag blev säker på några svampar till och halvsäker på några till (men de skulle jag aldrig plocka själv förrän jag blir helt säker på dem). Skörden hem blev i alla fall ganska bra och i lördags var jag ute igen och plockade de jag var säker på nu och fick ihop ganska mycket så svamptorken har gått för fullt de senaste dagarna. 

I kursen ingick boken Lilla svampboken som är en behändig lättanvänd bok med bilder på några av våra matsvampar och även på några få farliga. Den är uppbyggd genom att varje uppslag har en matsvamp med bild och förväxlingssvampar (både ätliga och giftiga) och beskriver skillnaderna osv. Allt för att man ska ta rätt ute i svampskogen. För varje svamp står det också hur man ska tillaga den för att få så bra resultat som möjligt, endel svampar är ju bättre att torka eller steka än andra... 

För att vara så liten tar boken upp många olika svampar och beskriver dem bra. Men trotts sitt namn ska man inte tro att den går ner i en ficka, ja inte en normalstor ficka i alla fall. I svampkorgen får den plats bra och det är där jag kommer ha min när jag är ute i svampskogen. För även på mina säkra svampar kan jag behöva kika i den lite för att få stöd. 

Betyg: Trevlig lättanvänd svampbok med bra information och bilder. 

Skriven: 2014 

ISBN: 9789113056142 

Femte offret äntligen slutläst

Femte offret av Carlösten Nordmark

Femte offret av Carlösten Nordmark

Ja det tog lite tid att komma igenom denna bok på 350 sidor men nu är det gjort. Som ni säkert förstår så var det inte världens bästa bok som jag har läst men sista halvan av boken var definitivt mycket bättre än första så det var ju skönt (annars vet jag faktiskt inte när jag skulle ha blivit klar med den). 

Det är inte det att boken inte var spännande eller att bra skriven för det var den. Det som drog ner det för mig var de återkommande sidorna med ekonomiältande sida upp och sida ner som blev jobbigt och tråkigt efter en stund. Att en del av det ska vara med tycker jag är viktigt för det visar på vilka karaktärerna är i boken. Men problemet är att det blev alldeles för mycket på tok för ofta för min smak. Kändes som att man stod och stampade och inte kom någonstans vilket var tråkigt. 

Främst var det huvudpersonens ältande om rätt och fel i ekobrottslighet som var för mycket för mig. Joel Anker kommer tillbaka till det om och om och om igen och vill förklara i sitt huvud, för andra personer och så vidare. Som vanligt, vilket är lite uttjatat kan jag tycka, hade polisen Joel Anker inte ett helt problemfritt familjeliv. Visst han är gift men är otrogen då och då (detsamma gäller hans fru så de är lika stora stora kålsupare). Vägdes kanske upp lite av att Anton och Edna Sand, som också arbetar på kommandot (som avdelningen kallas), är lyckligt gifta vilket ju var trevligt. Chefen  Hans Bergoff för kommandot verkar också hyfsat lycklig även om han är särbo. 

Något som Carlösten gör bra är att man lär känna alla personer i boken på ett bra sätt, och poliserna ganska så ingående och framför allt Joel Anker. Man har verkligen koll på vad de är för personer och hur de tänker. Helt enkelt vilka de är. Det tycker jag är bra för det ger extra djup till personerna och skapar en närhet till dem, vilket man inte alltid får. 

Förutom att vi får följa polisens arbete (= kommandots) så får vi också följa alla bovarnas liv och planer, utan att det för den skull avslöjas vem som begår mord för att hävda sin sak. Jag kan tycka att det är intressant att få följa mord/brottsgåtan på flera olika håll och att det inte avslöjas i förväg vem som ligger bakom morden av alla dessa bovar, för det är många att hålla reda på, är ett plus. Det ger också boken mer dynamik eftersom man får lära känna alla personer som är mer eller mindre på andra sidan lagen och inte bara poliserna som jagar bovar. 

Avslutningsvis så vill jag bara komma med en fundering. I hela boken sätts efternamnet ut på alla med jämna mellanrum, trotts att det inte är någon som har samma namn (inte vad jag minns i alla fall). Är det verkligen nödvändigt? Känns lite som att man som läsare blir skriven på näsan av författaren som verkligen vill göra klart för alla vem som är vem om och om igen. Jag tror nämligen att vi som läsare klarar av att hålla isär Joel från Edna och så vidare. 

Betyg: Ok deckare men för mycket ekonomiältande som man kan hoppa över. 

Läsa tidningen skyddar mot Denguefeber

Såg det här på nätet och tycker att det är en helt fantastisk ide för de områden där denguefeber finns (kanske är något för myggtäta områden i Sverige också även om man inte riskerar att få denguefeber av myggbett där). Det var den Sri Lanka tidningen Mawbina som tryckte sina artiklar med bläck blandat med myggmedel under den nationella dengue veckan i juni. Ja så skrev de ju självklart om hur man skyddar sig mot denguefeber även utan att ha sin tidning till hands. 

Tycker att detta är ett fantastiskt sätt att skydda läsare från en sjukdom! Alla kunde ju sitta i lugn och ro och läsa sin tidning utan att vara oroliga för de envisa myggorna... 

Snart ger jag upp

Har kommit halvvägs men det känns verkligen som att denna bok aldrig tar slut. Det har inte att göra att den är dåligt skriven för det är den inte. Nej det är mer att det är för många och för långa utläggningar om ekonomiskbrottslighet, hur det görs, vad personerna i boken tycker om det och så tjatas det runt om det om och om igen. Man kan bli trött på mindre... 

Men jag håller ut och ska läsa klart den. Kommer bara ta lite längre än vad jag från början tänkte för det är så tråkigt med dessa utläggningar. 

Femte offret

Femte offret av Carlösten Nordmark

Femte offret av Carlösten Nordmark

Nu kommer en ny deckare att läsas vid namn Femte offret. Denna bok har legat i bokhyllan läääänge och väntat på att jag ska läsa den. Jag har till och med fått den signerad av författaren. Tänkte att det var dags att läsa och ta reda på vad det är för bok....

Boken handlar om ekobrottsligheten i Sverige som börjar hota och mörda människor som arbetar inom rättsväsendet på ett eller annat sätt, för att skydda sin olagliga verksamhet. Huvudpersonen är Joel Anker men här får man följa hela avdelningens arbete i att hitta den/de skyldiga till de makabra hoten som har kommit in till myndigheten via fax (ja det är en äldre bok). På faxen står det lite förkortat att: 

  • Första offret har ni inte hittat 
  • Andra offret kopplade ni inte till de krav som ställts 
  • Tredje offret fick därför lida extra mycket 
  • Fjärde offret hittar ni vid en kyrka 
  • Femte offret kommer vara en högt uppsatt kvinnlig jurist 

Nu kämpar de mot klockan för att förhindra att det blir några offer. Men klara de av det? 

Skriven: 1998  

ISBN: 9189090381 

Här får du veta något om små djur Spindlar

Här får du veta något om Spindlar av Gun Björk Illustrerad av Ingvar Björk

Här får du veta något om Spindlar av Gun Björk 

Illustrerad av Ingvar Björk

Denna gång blir det en bok om spindlar och framför allt korsspindeln liv. Många tycker ju spindlar är läskiga och vill inte ha med dem att göra eller ännu värre dödar dem. Det finns ju en anledning till att man förr ansåg att spindlar inomhus gav lycka och att man inte skulle döda dem. Det kommer nog främst av att de fångade flugor och andra insekter vi inte vill ha inomhus och skapade en bättre inomhusmiljö för alla = lycka. Men det tas ju inte upp i denna bok utan här får vi lära oss en massa fakta om spindlar och deras liv. Allt från hur de kläcks och som små spindlar sprids med vinden till hur de bygger sina nät. 

Men boken tar också upp flera olika spindelarter och berättar mer ingående om dem på olika uppslag. Det finns ju så många olika spindlar som lever ganska så olika liv, till skillnad från till exempel fjärilar vars liv liknar varandra ganska så mycket. Vi har vattenspindlar som lever under vattnet, kärrspindlar som lever nära vatten och jaktspindlar som inte bygger nät utan jagar sitt byte på olika sätt. Det är en ganska så spännande värld när man väl börjar titta närmare på den! Och i denna bok för man möjlighet att stifta närmare bekantskap med spindlarnas värld. 

Illustrationerna är bra och visar det texten beskriver så de ger med andra ord en förstärkt insyn i hur spindlarna lever och vissa saker gör sig mycket bättre som illustration än som text (till exempel hur de bygger sina nät). 

Något jag gillar med alla Här får du veta något om små djur böckerna är att de har faktagranskade av Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. 

Betyg: Mycket information om spindlar i bra faktabok för barn. 

Skriven: 1977 

ISBN: 9100420867

 

Här får du veta något om små djur Näbbmöss

Här får du veta något om små djur Näbbmöss av Gun BjörkIllustrerad av Ingvar Björk

Här får du veta något om små djur Näbbmöss av Gun Björk

Illustrerad av Ingvar Björk

Nu är det dags att lära sig lite om näbbmusen. Kan inte påstå att jag har sett en näbbmus i det vilda själv någon gång men de är ju inte så värst stora och springer ju inte och visar upp sig hur som helst heller. I denna bok får man veta mer om näbbmusens liv och leverne över ett år. Hur stora de är, hur de bor, vad de äter och vilka som äter dem. Boken är med andra ord fullspäckad med information. 

Precis som de andra böckerna i denna serie är detta en bra faktabok som ger mycket information om näbbmusen. Man kan tro när man ser den att det inte är så mycket fakta som tas upp eftersom det är en bilderbok men man ska inte låta det lura en. Här ryms mer fakta än vad man kan tro och på ett sätt är detta en bättre bok än en vanlig faktabok just på grund av att det är en bilderbok. Den är ju gjord för barn och då lättar bilderna upp samtidigt som den har oerhört mycket fakta i sig. Jag tycker det är bra upplägg och hoppas att det skapar ett intresse för naturen och allt i den. 

Illustrationerna visar det som texten vill förmedla och stärker på så sätt informationsflödet vilket är bra. Bilderna är lagom detaljrika där näbbmusen och det som rör den är i fokus medan det andra är mer utfyllnad för att skapa en naturbild. 

Betyg: Bra fakta bilderbok om näbbmöss för den vetgirige.

Skriven: 1976 

ISBN: 9100413739 

Blåbärspaj

Blåbärspaj med vaniljsås. Mums! 

Blåbärspaj med vaniljsås. Mums! 

Ute i skogarna har det varit blåbär ett tag nu så jag tänkte att ett blåbärspaj recept kunde vara på sin plats. Blåbärna har jag plockat själv, tycker det är så rofyllt och trevligt att vara ute i skogen och plocka blåbär. 

Blåbärspajen är en smulpaj för jag tycker så mycket om det goda smuliga täcket uppepå... 

 

Blåbärspaj

ca 75 g margarin eller smör 
1/2 dl socker 
2 dl vetemjöl 
ca 7 dl blåbär 
Hacka ihop allt med en gaffel eller liknande tills allt är väl blandat. Lägg lite av smulpajsdegen i bottnen på pajformen så blir det inte så rinnigt i bottnen. Häll på blåbären och sedan resten av smulpajsdegen. Om man vill kan man strö på lite socker som blir lite dekoration. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 225C. 
Sedan är det bara att njuta med vaniljsås eller vaniljglass! 

 

Låt er väl smaka! 

 

Här får du veta något om små djur Fjärilar

Här får du veta något om små djur Fjärilar av Gun Björk Illustrerad av Ingvar Björk 

Här får du veta något om små djur Fjärilar av Gun Björk 

Illustrerad av Ingvar Björk 

Vi börjar med denna bilderbok om fjärilar och närmare bestämt nässelfjärilen som vi får lära oss är en av våra vanligare fjärilar. Boken är uppbyggd så att man får följa fjärilen under ett år, vad som händer och hur utvecklingen av fjärilen sker från parning till ägg till larv till fjäril igen. Fjärilens anatomi (fjärilens olika kroppsdelar) visas och hur nässelfjärilen lägger ägg och suger nektar mm. Allt beskrivs och ger en större kännedom om hur fjärilar lever sina liv i Sverige. De sista sidorna i boken tar också upp några andra fjärilar som man kan se ute i naturen. 

Boken ger en bra inblick i hur livet kan se ut för en fjäril och man kan lära sig mycket både om hur de ser ut och hur de lever. Något som jag tycker var extra roligt att de hade med var att de visade hur fjärilarna kan se ut när de har vingarna hopfällda. Då är de ju inte alls lika färggranna men skiljer sig åt ändå. Spännande tycker jag! Det som är bra i valet av att skriva om nässelfjärilen är att den övervintrar, till skillnad från många andra fjärilar som dör på hösten och det är äggen som övervintrar istället. På så sätt får vi verkligen följa fjärilen under ett helt år och se hur den överlever olika årstider. 

Jag tycker också att det är bra att boken tar upp problematiken med bekämpningsmedel och att de faktiskt dödar fjärilar och andra insekter som man inte ens tänkt bespruta. De skriver, helt riktigt, att för att vi ska få ha kvar fjärilarna i naturen måste vi människor vara försiktiga med dem. Det tycker jag är väldigt bra skrivet! 

Visst är det så att det finns mycket mer att lära om fjärilar och deras liv. Men detta är ändå en bra faktabok med mycket information som passar barn bra som vill lära sig om fjärilar eller kanske vill veta mer... 

Illustrationerna är fina och visar hur fjärilarna ser ut. De är inte extremt detaljrika men ger en bra bild av det de vill berätta. Ibland behöver det ju inte vara så mycket detaljer för att visa på en specifik sak och i en fakta bok är det bättre tycker jag att koncentrera sig på det man vill visa än alla detaljer runt omkring. 

Betyg: Bra och trevlig bok om fjärilar som ger en insyn i deras liv. 

Skriven: 1975 

ISBN: 9100397555 

Fakta böcker för barn

Här får du veta något om små djur: Fjärilar, Näbbmöss och Spindlar. 

Här får du veta något om små djur: Fjärilar, Näbbmöss och Spindlar. 

Vi fortsätter med faktaböcker om djur för barn, men för lite äldre barn. Denna gång är det tre bilderböcker om fjärilar, näbbmöss och spindlar som får ta plats. De är skrivna av Gun Björk, precis som Titta på djur böckerna. 

Ska bli spännande att läsa dessa igen. Det var ett tag sedan sist... 

Titta på djuren böcker

Här har vi fem böcker som jag tänkte recensera på en och samma gång. Varför då kanske man kan undra. Jo av den enkla anledningen att de är skrivna på samma sätt, har samma slags illustrationer och författare och illustratör är desamma. De tillhör alla helt enkelt samma serie med faktaböcker om djur för barn.

Varje bok beskriver en del av naturen och vilka djur vi hittar där. Vi har Titta på Nyckelpigan och andra smådjur i trädgården, Titta på Trollsländan och andra smådjur vid sjön, Titta på Humlan och andra smådjur på ängen, Titta på Strandkrabban och andra smådjur vid havet och Titta på Skogsödlan och andra smådjur i skogen. De smådjur som tas upp är naturligtvis vanliga i de olika naturområdena och är ett urval. Men jag tycker ändå att det är ett bra urval som har gjorts och som ger en inblick i vilka djur som finns där och lite om hur de lever. Sedan kan man ju självklart diskutera varför man valt till exempel stenhumlan och inte en annan humle art (det finns ju så otroligt många att välja mellan) men det är en annan diskussion.

Jag skulle säga att detta är de första riktiga faktaböckerna om djur för barn som man kan skaffa. Det är lite text med lite information om varje djur vilket gör den till en bra start i kunskapsinsamlandet runt naturen. Till varje text är det en bild som visar djuret i sin naturliga miljö och som berättar det man just läste. Jag tycker att det är ett bra upplägg som ändå ger information och förhoppningsvis en upptäckarlust hos barnet.  

Illustrationerna är enkla med de detaljer som behövs för att visa djuret i sin miljö. I böcker som dessa hade det blivit rörigt och tagit bort fokus från djuret om bilderna hade varit översållade av detaljer så jag tycker faktiskt att illustrationerna passar bra till den bok de är i. 

I serien finns också Titta på Gräshoppan och andra smådjur i hagen men tråkigt nog har jag inte den vilket är varför den inte är med i denna recension. 

Betyg: Bra första naturbok.