Lindas julbak

image1 (14).jpeg

Lindas julbak - Saffransbullar, julgodis, matbröd och annat gott som hör julen till av Linda Andersson är en bakbok som tar upp precis det den beskriver i titeln. Här finns mängder med goda recept med saffran och olika sorters julgodis och även lite matbröd. Recepten är enkla att följa och här finns både enkla recept som saffranskladdkaka som lite svårare som saffransfläta. Till varje recept finns en stor härlig bild på slutresultatet och flera små bilder som visar vägen dit. Jag både tycker det är bra med de små bilderna för de kan ju hjälpa till under bakningen men samtidigt är många av dem ganska svåra att se det som ska visas (smet ser mest bara ut som smet). Så där är jag lite delad.

När man läser titeln förstår man inte riktigt antalet olika saffransrecept för de är några stycken… Och det tycker jag är fantastiskt bra! Jag som verkligen gillar saffran tycker det var riktigt roligt med så många olika tips på saker man kan baka med denna gyllene krydda. Sedan kunde jag äntligen peka på alla recepten för maken och påpeka att det är därför vi har en hel bunt med saffran i skafferiet när han tyckte att vi kanske inte behövde köpa mer förrän vi använt upp det vi hade. Ja nu kan jag i alla fall få lite ny inspiration till mitt saffransbakande. Saffranssockerkakan var mums men nästa gång blir det nog saffranslimpa (?) eller kanske saffranspaj. Inspirationen flödar!

Däremot tycker jag att limp/matbröd delen fick ta lite väl lite plats. Den hade gärna fått vara större och tagit mer plats och istället kortat ner julgodis delen om inte allt kunde vara med. För visst är julgodis fantastiskt gott och verkligen hör julen till men fler matbröd hade varit roligt. Dessutom är det bara bullar och kakor med saffran och pepparkakssmak som har fått ta plats. Visst är de otroligt goda men kanske någon mer kaksort hade kunnat få ta plats…

Jag tycker som sagt att det hade kunnat vara mindre julgodis och mer bakning med bullar, kakor och matbröd i denna bok. Men den är väldigt trevlig och för mig är det ett stort plus med de många olika saffransrecepten då det var en överraskning jag inte var beredd på. Jag trodde det som vanligt kanske skulle finnas 3-4 stycken men här finns betydligt fler. Så därför ger jag denna bok som sprider julstämning med sin doft av nybakat 4 (av 5).

Tack Bokförlaget Semic för att jag fick läsa!