Julräddarna

IMG_6938.jpg

Julräddarna - En julsaga i 24 kapitel av Camilla Dahlson handlar om Saga som bor på ett barnhem tillsammans med sin lillasyster Nora. Föreståndarinnan Anna har blivit utbränd och istället kommer vikarien Berta till barnhemmet och hon bestämmer att det inte ska bli något julfirande i år för det är ju så stressigt och jobbigt! Eftersom alla barnen blir ledsna och besvikna bestämmer sig Saga och hennes vänner Milo och WIlma (som också bor på barnhemmet) sig för att rädda julen. Men hur ska de kunna göra det i hemlighet?

Det här är en mysig julbok som är gjord som en julkalenderbok med 24 kapitel. Den kan verkligen ge julstämning och få en att tänka på vilka delar av julen som är viktiga för precis en själv. Vilka delar av julen är just din favorit?

Kapitlen är ganska så korta med sina 3 sidor och det gör att den verkligen passar från 6 år kanske (det finns inga bilder i boken och det skulle kanske göra att läsaren ska vara lite äldre) för textmässigt är den inte lång. Och perfekt bok för den som just börjat läsa kapitelböcker själv.

En fundering jag får är runt var det utspelar sig. Jag förstår det som att det är i Sverige i nutid men på ett barnhem. Jag funderar på om det ens finns barnhem i Sverige idag och om det finns kan det inte vara många (om någon vet hur det är får ni gärna lämna en kommentar) vilket gör att det kan kännas långt bort från barns verklighet. Kanske hade det varit bättre att låta den utspela sig på något annat ställe/sätt?

För mig är den ultimata julkalenderboken en bok där varje kapitel är en dag i december. Så är tyvärr inte fallet i denna bok där en dag kan vara flera kapitel och det gör det svårt att följa med var i december vi är. Så det är tur att de tänder adventsljusstaken... Samtidigt gör det ju faktiskt att den inte blir specifik för ett visst år så jag kan se en poäng i det också.

Jag tycker denna bok är väldigt mysig och förmedlar en fin julkänsla med att de större barnen försöker skapa en fin jul för de yngre på påhittiga sätt. Därför ger jag denna bok 4 (av 5).

Utgiven av Lind & Co.

Tack Lind & Co för recensions exemplar och mysig läsning!

Julias jul

Julias jul av Emma Virke är en julkalenderbilderbok med 24 luckor att öppna i december. Här får vi följa Julia när hon försöker skapa lite jul hos sig eftersom hennes föräldrar inte verkar vilja börja pynta och förbereda. Hon ger sig ut för att samla ihop saker som man behöver till jul och på vägen träffar hon på olika individer att hjälpa.

Jag tycker verkligen om julkalenderböcker/adventsböcker där man under hela december kan följa en saga och där man får vänta på nästa steg tills nästa dag. Och denna är inte ett undantag. Det som för mig är det ovanliga med den är att det är en bok som blandar bilderbok med lucköppning vilket jag tycker är en väldigt rolig ide. Varje uppslag har en text på rim som berättar om vad Julia gör just nu och funderar på men sedan är det luckorna som för sagan framåt mer och för varje dag blir sagan lite mer komplett och färdig.

Bilderna är detaljrika och tur är nog det för detta är ju en bok man ska titta och läsa i varje dag i 24 dagar!

För sin roliga ide att göra en julkalenderbok på detta sätt och att bilderna och texten bakom luckorna för sagan framåt ger jag denna 5 (av 5).

Utgiven av Lilla Pirat förlaget.

Tack Lilla Pirat förlaget för recensions exemplar och mysig julläsning!

Räven och Tomten

IMG_6918.jpg

Räven och Tomten av Astrid Lindgren med illustrationer av Eva Eriksson handlar om räven som hungrig kommer till gården för att hitta lite mat. Han kikar in genom fönstret och ser barnen leka och går igenom ladugården. Hela tiden övervakad av gårdstomten.

Detta är en fin och mysig berättelse om en räv som hungrig letar sig till människornas gård. Vad finns det att äta där? Gårdstomten håller hela tiden koll på räven och ser till att den inte gör något dumt. Texten är enkel utan några krumbukter och jag skulle säga att det i denna bok är illustrationerna som är den stora stjärnan och gör boken så där härligt mysig att läsa. För bilderna är både detaljrika och mysiga där de visar mörka vinterlandskap och härligt ljusa inomhusbilder. Ja för mig är det faktiskt illustrationerna som gör boken och jag ger den 4,5 (av 5) just för att jag nog hade önskat lite mer av texten.

Utgiven av Rabén & Sjögren.

Jul i stallet

4E099D92-B575-4BB3-84ED-A2886E59557C.JPG

Jul i stallet av Astrid Lindgren med illustrationer av Lars Klintberg är julevangeliet omskrivet av Astrid Lindgren utan att nämna någon vid namn. Här är det ett barn som ber sin mamma berätta om julen och hon berättar om en julnatt för länge sedan långt bort men barnet ser det som att det hände hos dem på deras gård.

Texten är fin och stämningsfull och nämner aldrig någon vid namn vilket gör att detta blir som en saga utan någon anknytning till något annat om man inte vill vilket är fint tycker jag. Kanske hade det kunnat vara lite mer text men nu får illustrationerna beskriva mer och visar hur barnet ser det hela framför sig. Och det gör denna bok så mycket roligare. För nu är inte denna berättelse långt bort utan här hos oss med vintrigt snölandskap och mörka vägar söker de sig fram till ett stall för att få vila och värme. Det är fint och ger igenkänning på ett helt annat sätt.

Boken är fin och stämningsfull och vi ger den 4 (av 5).

Utgiven av Rabén & Sjögren.

Juliga musikböcker för de yngsta

E79462A8-A34C-4771-BBED-56D4E2076DE4.JPG

We Wish You a Merry Christmas och Bjällerklang är två ljudböcker som spelar upp dessa två jullåtar. Sidorna är tjocka och lätta för små händer att bläddra i. Knappen är även den stor och tydlig och enkel att trycka på vilket gör att låtarna går på repeat här hemma.

Bilderna är söta och tydliga med inte alltför många detaljer i så de är anpassade för de små läsarna.

Batterierna har lite övrigt att önska tyvärr (eller kanske själva maskineriet) då det blir en gradvis försämring av ljudet istället för att det låter bra fram tills batteriet slutar fungera. Nu låter det bra/ok första gångerna och sedan blir det värre och värre och långsammare och långsammare vilket gör det svårt att sjunga till på slutet och jobbigt att lyssna på. Visst så är det så att små barn inte märker det för det är roligt att trycka och så kommer ljud men vi vuxna som får lyssna på det dag ut och dag in hade önskat att det varit annorlunda (och på vissa av våra ljud musikböcker låter det bra fram tills de slutar fungera och man får byta batteri). Ja det är nog det som är det negativa med dessa böcker för i övrigt gillar jag dem och barnen tycker de är toppen. Därför ger vi dem 3 (av 5) och hade batterierna/ljudet varit bättre och mer konstant hade de fått ett högre betyg.

Dessa böcker är 3 år så jag vet inte om de finns på marknaden men hittar ni dem på loppis är de värda en titt för batterierna går att byta.

Utgiven av Tukan förlag.

Tockens julafton

Tockens julafton av Mecka Lind och Lars Rudebjer handlar om det lilla torpet där tuppen Tocken bor med sina 23 fruar. Allt är lugnt men så en morgon vaknar Tocken och snön har kommit. “Vintern har kommit” utropar han medan hans fruar yrvaket undrar vad det är. Sedan fortsätter vinterdagarna med snölek och att Tocken förklarar vad julen är och att han ska ha julklappar (andra kan få om de varit snälla… väldigt snälla). Men så en dag när alla är ute och letar julgran skräms de av ett fyrverkeri och Pullan faller ihop. Hur ska det nu gå med julen?

Detta är en spännande och rolig bok om hur en tupp beskriver julen för sina hönor och hur de tillsammans försöker hjälpa till på torpet med gumman och gubben. Tuppen är ganska egenkär och hönorna virriga så det förslår men all virrighet till trotts är detta en trevlig bok som visar förberedelserna till julen från ett annat perspektiv. För när en tupp förklarar julen för sina hönor men egentligen inte riktigt vet så blir det ju lite lustigt. Men jag avundas inte gumman och gubben i torpet då tuppen och hönornas hjälpsamhet inte är så hjälpsamt.

Bilderna är så fina och för mig är det nog ändå dem jag tycker bäst om i denna bok. De är detaljrika och visar på så mycket mer än det som berättas i texten med små roliga skyltar eller aktiviteter bland hönsen eller andra små djur som bor runt torpet. Ja illustrationerna är en favorit!

Vi ger denna bok 4 (av 5) och kan hälsa att den går lika bra att läsa på sommaren som till jul… vi har nämligen testat ;).

Utgiven av Opal.

Paddington får en julklapp

image1 (12).jpeg

Paddington får en julklapp av Michael Bond handlar om när Paddington tar med sig familjen Brown till varuhuset Barkridges för att träffa jultomten och åka släde genom Vinterlandet för att besöka tomtensverkstad på Nordpolen. Han har sparat sin veckopeng i evigheter för att få detta juläventyr men när de väl kommit till varuhuset blir det inte alls som Paddington tänkt sig…

Paddington är ju en fin liten björn som denna gång både får hantera besvikelsen över Vinterlandet (det är inte riktigt som han tänkt sig) och diskriminering för att han är björn. Så vill man kan man prata om det med sina barn.

Texten är mysig och trevlig men jag som gillar illustrationer i barnböcker dras direkt till dem med sina detaljer och hur man kan följa vad Paddington tycker och tänker om upplevelsen utifrån hans ansiktsuttryck. Det är faktiskt väldigt fint gjort. Texten och illustrationerna kompletterar varandra bra och det är lagom text på varje sida som gör att allt flyter framåt fint.

Det här är en mysig liten julberättelse om en känd liten björn från mörkaste Peru och vi ger den 4 (av 5).

Utgiven av B Whalströms.

Julbokstips: Alla tre julbakar

7DC8669B-7D29-4C65-A181-030D4694EA22.JPG

Vem kan inte charmas av Idde, Valle och Ester som i boken Alla tre julbakar av Maria Nilsson Thore ska baka pepparkakor på förskolan Ärtan. För Valle och Idde går det väldigt bra för det finns formar som liknar deras gosedjur. Men ingen form ser ut som Esters muskotar. Vad ska hon hitta på?

Men med lite samarbete mellan vännerna så hittas en lösning ändå…

Boken ger en fin igenkänning om de olika delarna av pepparkaksbak med att kavla och trycka ut formar. Den ger en bra möjlighet till att prata om julbaket inför det men även ge igenkänning efter. Illustrationerna är som vanligt fina och härliga men visar också Ester missnöje med de dumma formarna.

Jag ger denna bok 4 (av 5).

Utgiven av Bonnier Carlsen.

För hela recensionen se orginalinlägget.

Julbokstips: Jul i stora skogen

IMG_6511.jpg

Jul i stora skogen av Ulf Stark med illustrationer av Eva Eriksson är en mysig kalenderbok att räkna ner till jul med! Här får vi följa den vresige gårdstomten Vrese och några kaniner och skogsdjur som börjar fundera på vad jul egentligen är. Rolig och tänkvärd. För vad skapas om några som inte vet vad julen är försöker skapa julfirande utifrån vad några säger som bara har tittat på det utifrån.

Boken är som sagt mysig och bilderna så fina. det enda negativa jag kan säga är dels att jag tycker Vrese borde fått mer plats (han är ju ändå min favorit) och att jag tycker att varje kapitel borde vara en avslutad dag och inte att en dag kan vara under flera kapitel. Men det är ju så jag tänker mig julkalenderböcker. Plus får den för att den har 25 kapitel vilket är trevligt både får de som firar den 25 men även för oss andra att ha något kvar till efter julafton!

Jag ger denna 5 (av 5).

Utgiven av Rabén & Sjögren.

För hela min recension se orginalinlägget.

Jultema

image1 (11).jpeg

Ja från nu och några veckor framåt tänkte jag tipsa om lite julböcker (både gamla och nya). Förhoppningsvis kanske jag kan ge något tips på en bok eller författare. Det hoppas jag verkligen att jag kan. Så nu drar vi igång! Om du inte kan vänta på gamla boktips eller har missat något så samlar jag alla jag skrivit om under fliken Tema: Jul med länkar till respektive bok.