Julräddarna

IMG_6938.jpg

Julräddarna - En julsaga i 24 kapitel av Camilla Dahlson handlar om Saga som bor på ett barnhem tillsammans med sin lillasyster Nora. Föreståndarinnan Anna har blivit utbränd och istället kommer vikarien Berta till barnhemmet och hon bestämmer att det inte ska bli något julfirande i år för det är ju så stressigt och jobbigt! Eftersom alla barnen blir ledsna och besvikna bestämmer sig Saga och hennes vänner Milo och WIlma (som också bor på barnhemmet) sig för att rädda julen. Men hur ska de kunna göra det i hemlighet?

Det här är en mysig julbok som är gjord som en julkalenderbok med 24 kapitel. Den kan verkligen ge julstämning och få en att tänka på vilka delar av julen som är viktiga för precis en själv. Vilka delar av julen är just din favorit?

Kapitlen är ganska så korta med sina 3 sidor och det gör att den verkligen passar från 6 år kanske (det finns inga bilder i boken och det skulle kanske göra att läsaren ska vara lite äldre) för textmässigt är den inte lång. Och perfekt bok för den som just börjat läsa kapitelböcker själv.

En fundering jag får är runt var det utspelar sig. Jag förstår det som att det är i Sverige i nutid men på ett barnhem. Jag funderar på om det ens finns barnhem i Sverige idag och om det finns kan det inte vara många (om någon vet hur det är får ni gärna lämna en kommentar) vilket gör att det kan kännas långt bort från barns verklighet. Kanske hade det varit bättre att låta den utspela sig på något annat ställe/sätt?

För mig är den ultimata julkalenderboken en bok där varje kapitel är en dag i december. Så är tyvärr inte fallet i denna bok där en dag kan vara flera kapitel och det gör det svårt att följa med var i december vi är. Så det är tur att de tänder adventsljusstaken... Samtidigt gör det ju faktiskt att den inte blir specifik för ett visst år så jag kan se en poäng i det också.

Jag tycker denna bok är väldigt mysig och förmedlar en fin julkänsla med att de större barnen försöker skapa en fin jul för de yngre på påhittiga sätt. Därför ger jag denna bok 4 (av 5).

Utgiven av Lind & Co.

Tack Lind & Co för recensions exemplar och mysig läsning!