Tockens julafton

Tockens julafton av Mecka Lind och Lars Rudebjer handlar om det lilla torpet där tuppen Tocken bor med sina 23 fruar. Allt är lugnt men så en morgon vaknar Tocken och snön har kommit. “Vintern har kommit” utropar han medan hans fruar yrvaket undrar vad det är. Sedan fortsätter vinterdagarna med snölek och att Tocken förklarar vad julen är och att han ska ha julklappar (andra kan få om de varit snälla… väldigt snälla). Men så en dag när alla är ute och letar julgran skräms de av ett fyrverkeri och Pullan faller ihop. Hur ska det nu gå med julen?

Detta är en spännande och rolig bok om hur en tupp beskriver julen för sina hönor och hur de tillsammans försöker hjälpa till på torpet med gumman och gubben. Tuppen är ganska egenkär och hönorna virriga så det förslår men all virrighet till trotts är detta en trevlig bok som visar förberedelserna till julen från ett annat perspektiv. För när en tupp förklarar julen för sina hönor men egentligen inte riktigt vet så blir det ju lite lustigt. Men jag avundas inte gumman och gubben i torpet då tuppen och hönornas hjälpsamhet inte är så hjälpsamt.

Bilderna är så fina och för mig är det nog ändå dem jag tycker bäst om i denna bok. De är detaljrika och visar på så mycket mer än det som berättas i texten med små roliga skyltar eller aktiviteter bland hönsen eller andra små djur som bor runt torpet. Ja illustrationerna är en favorit!

Vi ger denna bok 4 (av 5) och kan hälsa att den går lika bra att läsa på sommaren som till jul… vi har nämligen testat ;).

Utgiven av Opal.