Lögnspiran - Marduriens ljus 1

IMG_3325.jpg

Lögnspiran - Marduriens ljus 1 av Joseph A Davis utspelar sig i Valarien och är en fristående seriefortsättning av Markus av Trolyrien öckerna. Denna bok handlar om sextonåriga Rikamu som vill hämnas på kejsaren som tog ifrån henne sin farbror och sin framtid. Får hon som hon vill ska hon hämnas både på kejsaren och hans son prins Shalarun samt drottning Diomeda. Med en andes hjälp tror hon sig kunna vinna. Men vem är egentligen anden och är det hon tror på den riktiga sanningen? Medan tiden har sin gång börjar en annan sanning ta form men är det för sent?

Precis som i tidigare böcker om Valarien får vi stiga in i en fantastisk värld av magi och tro, magi och konster av olika slag. Det är en fantastisk värld som denna gång utspelar sig uppe i trädtoppsstaden Galuban där Diomeda och Shalarun ska gifta sig för att ge folket där sin frihet tillbaka. Det är trevligt att återse alla karraktärer som vi har kunnat följa i böckerna Markus av Trolyrien och få en fortsättning på historien samtidigt som det på sätt och vis är en ny historia som här tar sig form och ger en inblick in i Mardurien och hur det mörka tog sig ut i världen.

Det här är en bok att försvinna in i men till skillnad från de andra böckerna om Valarien är jag inte säker på att jag skulle vilja besöka Galuban högt där uppe i träden med sina repstegar och hängbroar och sin hetta. Jag må inte vara direkt höjdrädd men lite är jag nog så det hade inte passat mig. Men staden i sig måste vara fantastisk. Berättandet tar mig med på ett äventyr i äkta fantasyanda med humor och missförstånd. Jag har tyckt om denna värld och gör så även denna gång. Men en sak som stoppade upp mig i min läsning var att Rikamu (på minst ett ställe) stavades på två olika sätt i en och samma mening. En felskrivning såklart men en som borde ha snappats upp i korrekturläsningen, speciellt som hon är bokens huvudperson.

Har man läst Markus av Trolyrien och tyckte om de böckerna är denna bok en fin och bra fortsättning på de äventyren. Lögnspiran kan man läsa även om man inte läst dessa böcker man jag tror behållningen blir större om man har det. Lögnspiran får av mig 4 (av 5) och ser med spänning fram emot nästa del så jag kan få följa med in i denna värld ännu en gång och få njuta av en värld med andra seder och bruk och tro.

Tack Joseph A. Davis och Pärlan förlag för att jag fick följa med till Galonia och Galuban för fler äventyr!

  • Namn: Lögnspiran - Marduriens ljus 1

  • Författare: Joseph A. Davis

  • Ålder: 12 - 15 år

  • Genre: Fantasy

  • Antal sidor: 334

  • Förlag: Pärlan förlag