Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen

Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen av Anders Sparring med bilder av Per Gustavsson handlar om familjen Knyckertz som tycker om att ta saker. Ja det är så att varken pappa Bove, mamma Fia eller lilla Ellen kan låta bli att ta en sak ibland. Men storebror Ture tycker inte om att ta saker så honom är de lite oroliga över. Hur ska det går för honom? Och hur ska familjen lyckas få tag på den stora polkagrisklubban som Ture önskar sig i födelsedagspresent? Ture fyller ju snart år och grannen Paul Isman smyger omkring i trädgården och snokar..

Oj så roligt vi har åt denna familj när vi läser. De är ju för tokiga och att de råkar ta saker hela tiden får ju lite oanade följder. Men roligheterna varvas med spänning och nederlag när familjen kämpar för att skaffa Ture hans present. För vägen dit ät ju inte så lätt. Brottet måste planeras noga. Sedan ska det utföras och det går inte riktigt enligt plan. Men allt får ett bra slit ändå. Så vi läser och har roligt och skrattar och vips är boken slut. Det gick faktiskt rysligt fort och 4 åringen satt spänt och lyssnade hela tiden och ville inte sluta förrän boken var slut. Sedan har vi faktiskt läst den både en och två gånger till. Gott betyg alltså!

På varje uppslag i boken finns det minst en bild som visar vad som händer och för berättelsen framåt och låter en få mer inblick i livet i familjen. Det med sina korta kapitel gör boken väldigt lättläst och passar bra för de som börjat läsa kapitelböcker. Det är ju spännande och man vill få reda på hur det ska gå för Tures present.

För mig som vuxen tycker jag leken med ord är väldigt rolig. Jag menar vem tycker inte att grannen polisen Paul Isman inte är rolig? Det är ju en lite tragisk och ensam person det men som verkligen kompletterar familjen Knyckertz så bra! Utan honom skulle boken inte alls vara lika bra.

För den roliga läsningen som denna bok gav oss vill vi ge den en stark 4 (av 5) och kommer nog läsa den ännu en gång inom kort!

  • Namn: Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen

  • Författare: Anders Sparring

  • Illustratör: Per Gustavsson

  • Genre: Barnbok

  • Antal sidor: 62

  • Förlag: Natur & Kultur