Trolleri Vafalls?

Trolleri Vafalls? av Rose och Samuel Lagercrantz   Illustratör Eva Eriksson

Trolleri Vafalls? av Rose och Samuel Lagercrantz 

Illustratör Eva Eriksson

I Trolleri Vafalls? får vi träffa Metteborg som går på dagis och gifter sig med Cilla varje dag. Men en dag kommer Pontus L och gifter sig med Cilla istället. Metteborg blir både ledsen och arg och önskar sig att han kunde trolla över allt. Och med trolleriets hjälp så ordnar sig allt tillslut, men hur?

Texten är skriven i versform och rimmar riktigt bra på sina ställen. Men lite då och då försvinner flytet i texten och man stannar ofrivilligt upp. Det är synd eftersom den stora delen av textmassan flyter på så bra. Berättelsen i sig är en söt historia om pojken Metteborg som vill gifta sig med Cilla på dagis varje dag och när han inte får hittar han på ett sätt att få igen. För Metteborg är det trolleri som gäller och han studerar en trolleribok väldigt noga för att lära sig hur man förtrollar sig till olika saker. Sedan när han är på dagis vill alla bli djur, till och med Cilla, och det verkar inte bli något bröllop mer. Men efter att Metteborg har visat vad han kan så tycker fröknarna att det är lugnare med bröllop och allt blir som förut. Tänk vad lite trolleri kan göra! För mig handlar den här boken om en pojke som genom sin vilja får sin dröm uppfylld. Han får ju det han vill ha och sedan kan man ju diskutera om det var trolleriboken som gjorde det eller något annat mystiskt trolleri...  

Illustrationerna i Trolleri Vafalls? är detaljrika och färglagda i mjuka trevlig färger. Varje bild är levande och har rörelse i för det händer så mycket. Inte bara exakt det som står i texten utan visar också lite mer allmänt vad som händer runt det texten beskriver. Det gillar jag! 

Betyg: Bra barnbok där det mesta rimmar och bilderna kan man titta på i timmar. 

Skriven: 1986 

ISBN: 9129575532